You are here

ΕΠΕΙΓΟΝ: Εντατικές συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 4.30 μ.μ. σήμερα στη Κοπεγχάγη

13/12/2002 02:20
Εντατικές εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις ξεκινούν σήμερα το πρωί στην Κοπεγχάγη, για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, ενώ οι «15» τόνισαν στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Άναν ότι το κεφάλαιο «Διεύρυνση» θα κλείσει για την ΕΕ στις 4.30 (τοπική ώρα) σήμερα το απόγευμα (5.30 ώρα Κύπρου), είτε επιτευχθεί συμφωνία είτε όχι. Πάντως μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο, ποίοι θα είναι οι διαπραγματευτές από τις δύο πλευρές αφού ο Ντενκτάς είναι σε νοσοκομείο στην Άγκυρα.

Όπως δήλωσε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν απόψε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Άναν και ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Δανός Άντερς Φογκ, ο κ. Άναν πληροφόρησε τον Πρωθυπουργό της Δανίας ότι αύριο «θα υπάρξει μια εκ του σύνεγγυς διαπραγμάτευση και ότι μπορεί στην εκ του σύνεγγυς αυτή διαπραγμάτευση, να προκύψει μια συμφωνία. Ο κ. Ρασμούσεν πρότεινε και εδέχθησαν οι 15» σημείωσε ο κ. Σημίτης «ότι η ΕΕ πρέπει να κλείσει αύριο το κεφάλαιο της Διεύρυνσης. Για αυτό και θα περιμένει μέχρι τις 16.30 το απόγευμα».

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αφού είπε ότι η Δανική προεδρία έχει επεξεργαστεί δύο προσχέδια που αφορούν την Κύπρο σε σχέση α) με την επίλυση και β) την μη επίλυση του Κυπριακού που θα μπουν στα Συμπεράσματα της Συνόδου για την Κύπρο, πρόσθεσε ότι ανάλογα με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα εισαχθεί και το σχετικό προσχέδιο.

Ωστόσο, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο είτε του ενός είτε του άλλου προσχεδίου που ετοίμασαν οι Δανοί, αλλά ότι θα το πληροφορηθεί όπως και οι υπόλοιποι ηγέτες κατά την απογευματινή συνεδρία στις 6 μ.μ.

Για την Τουρκία, όπως δήλωσε ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός Άντερς Φογκ Ρασμούσεν εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο του 2004 στη βάση της έκθεσης και των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κρίνει ότι η Τουρκία πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης τότε η ΕΕ θα ανοίξει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

«Επιμένουμε στην αρχή ότι η Τουρκία μπορεί να λάβει ημερομηνία εάν και όταν πληροί τα πολιτικά κριτήρια. Οι διαπραγματεύσεις τότε θα αρχίσουν το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο κ. Ρασμούσεν, ανακοινώνοντας την απόφαση που έλαβαν απόψε οι "15" στο πλαίσιο του δείπνου εργασίας τους.

Καταλήγοντας είπε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν το 2005 νοουμένου ότι η Τουρκία θα πληροί τα κριτήρια.

Του Κυριάκου Κυριακίδη