You are here

Λύγισε ο ΑΝΑΝ και δίδει πίστωση χρόνου στον Ρ. Ντενκτάς

23/11/2002 12:07
Σκληρό παιχνίδι στην Κοπεγχάγη

Η διεθνής κοινότητα για άλλη μία φορά λύγισε στα καμώματα του Ντενκτάς και της Τουρκίας και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, αλλάζει στάση 360 μοιρών. Ο μέχρι πρότινος έξαλλος με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κάνει στροφή και λέει τώρα ότι θα πρέπει να δείξουμε κατανόηση στον τουρκοκύπριο ηγέτη.

Από τη Χάγη όπου βρίσκεται ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο Ντενκτάς είναι άρρωστος, αναρρώνει από εγχείρηση καρδιάς και γι’ αυτό θα πρέπει, είπε, να του δοθεί χρόνος για διαβουλεύσεις. Έτσι ενώ ο κ. Ανάν παρουσίαζε το χρονοδιάγραμμα του ως αναπόσπαστο και αδιαπραγμάτευτο τμήμα του σχεδίου του (απορρίπτοντας οποιαδήποτε απόπειρα της Λευκωσίας για την παροχή λελογισμένης παράτασης), τώρα εμφανίζεται να κατανοεί τις δυσκολίες Ντενκτάς. Την ίδια κατανόηση επίδειξε και ο Λόρδος Χάνι.

Η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα δεν φαίνεται να είναι άσχετη με τη δρομολόγηση των νέων χρονοδιαγραμμάτων, αφού το σκληρό παιχνίδι θα διαδραματισθεί, πλέον, στο κρίσιμο διήμερο της Κοπεγχάγης.

Η Άγκυρα, πάντως, στέλνει στη Νέα Υόρκη τον υπουργό Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς για διαβουλεύσεις με τον Ντενκτάς. Θα ακολουθήσει συζήτηση στην τουρκική εθνοσυνέλευση και σύνοδος του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στις 29 Νοεμβρίου. Εκεί θα ληφθεί η οριστική απόφαση της Τουρκίας. Έτσι θα επιχειρηθεί όπως το πακέτο «λύση του κυπριακού, ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και ημερομηνία για την Τουρκία» μετατεθεί για τη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο. Η Κοπεγχάγη όμως μπορεί να κρύβει μιαν ακόμα μεγάλη παγίδα για την Κύπρο αφού κάποιοι κύκλοι προωθούν την ιδέα λήψης απόφασης για ένταξη με την υποσημείωση ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα επεκταθεί στο ΤΚ συστατικό κράτος αμέσως μόλις εξευρεθεί λύση του πολιτικού προβλήματος. Είναι προφανές ότι μια τέτοια απόφαση θα φέρνει τη ΕΚ πλευρά μπροστά στο εφιαλτικό δίλημμα λύση ή διχοτόμηση, αφού η υιοθέτηση της ορολογίας Ανάν περί συστατικών κρατών θα παραπέμπει ευθέως στην ένταξη των ελευθέρων μόνο περιοχών εάν δεν εξευρεθεί λύση.

Είναι φανερό ότι Αθήνα και Λευκωσία προβληματίζονται έντονα για όλα τα πιθανά σενάρια. Ο Έλληνας υπουργός Oικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης συζήτησε με την πολιτική ηγεσία στην Κύπρο, τόσο τα δεδομένα της ένταξης, όσο και το σχέδιο Ανάν. Όλες οι πλευρές επέλεξαν να επισημάνουν τη στενή συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου και την αποφασιστικότητα τους να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις.