You are here

Ελευθεροποιήσεις Ημικρατικών: Όχι στα «ταμπού» λέει το ΣΟΕ

08/07/2003 15:15
Σε νέα συμφωνία, επί μηδενικής βάσεως, με τις παραγωγικές τάξεις κάνει λόγο ο Αλέξης Γαλανός

Την ανάγκη για λιγότερο Κράτος και για σύναψη ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου με τις παραγωγικές τάξεις, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Αλέξης Γαλανός. Ο επικεφαλής του ΣΟΕ, που συνεστήθη από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ως συμβουλευτικό σώμα, προερχόμενο από τον ιδιωτικό τομέα, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για το στίγμα της φιλοσοφίας και το περίγραμμα των εισηγήσεων που το Συμβούλιο υπέβαλε την Παρασκευή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για αντιμετώπιση της σοβαρής κρίσης που διέρχεται η κυπριακή οικονομία.

«Δεν υπάρχουν ταμπού», τόνισε χαρακτηριστικά, όταν ρωτήθηκε αν το Συμβούλιο εισηγείται μεταξύ άλλων και την ελευθεροποίηση ημικρατικών οργανισμών. Ενόψει και της ένταξης στην ΕΕ, πρέπει να υπάρξει λιγότερο κράτος – επιχειρηματίας, αύξηση του ανταγωνισμού και άλλοι κανόνες ανταγωνισμού, πρόσθεσε. «Ούτε νεοφιλελεύθεροι είμαστε ( σ.σ. τα μέλη του ΣΟΕ) ούτε ανήκουμε σε άλλη δοξασία», συμπλήρωσε ο Αλέξης Γαλανός.

Παράλληλα, τόνισε την αναγκαιότητα επαναχάραξης και σύναψης νέας συμφωνίας – νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο - με τις παραγωγικές τάξεις (συντεχνίες και τις αγροτικές οργανώσεις) , συζήτηση η οποία πρέπει να αρχίσει, όπως σημείωσε, «επί μηδενικής βάσεως».

Ο Πρόεδρος του ΣΟΕ ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι οι εισηγήσεις του προς τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο εστάλησαν νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, την παραμονή της αναχώρησης του για τις ΗΠΑ, εντούτοις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε προς το Συμβούλιο δικές του απόψεις και εισηγήσεις για «περαιτέρω μελέτη».

Επανέλαβε ακόμη, πως το Συμβούλιο προτείνει τρόπους για αύξηση των κρατικών εσόδων και μείωση των κρατικών δαπανών, χωρίς την επιβολή νέων φορολογιών.

Οι δηλώσεις του κ. Γαλανού έγιναν σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.

Του Κυριάκου Κυριακίδη