You are here

Ανασχηματισμός με γαλάζιο χρώμα

02/12/2019 07:29

Σε ανασχηματισμό εκ των έσω, με έντονο γαλάζιο κομματικό χρώμα, προχώρησε χθες η κυβέρνηση προσπαθώντας να δώσει τόνο ανανέωσης λίγο πριν την ολοκλήρωση του δεύτερου έτους της πενταετούς θητείας και εν μέσω ενδείξεων σημαντικής κόπωσης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επέλεξε τρεις νέους υπουργούς, τον Νίκο Νουρή στο υπουργείο εσωτερικών, τον Γιάννη Καρούσο στο υπουργείο μεταφορών και τον μέχρι σήμερα κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου στο υπουργείο παιδείας.

Ένας νυν υπουργός, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, μετακινείται από το υπουργείο εσωτερικών στο υπουργείο οικονομικών.

Νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος διορίστηκε ο Κυριάκος Κούσιος και αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Παναγιώτης Σεντώνας.

Παλαιοί και νέοι υπουργοί όπως επίσης και ο κυβερνητικός και αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος έχουν βούλα Δημοκρατικού Συναγερμού.

Πέραν του Πρόδρομου Προδρόμου και του Κωννσταντίνου Πετρίδη, ο νέος υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής αλλά και ο νέος υπουργός μεταφορών Γιάννης Καρούσος προέρχονται από τα «σπλάχνα» του ΔΗΣΥ.

Με τις μεταρρυθμίσεις υπό μάλης ο Κ. Πετρίδης

Προσωπική επιλογή του ΠτΔ είναι και η ανάληψη του χαρτοφυλακίου του ΥΠΟΙΚ από τον μέχρι σήμερα υπουργό εσωτερικών Κ. Πετρίδη.

Μία επιλογή με την οποία συνέργησαν, τόσο ο απερχόμενος υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, όσο και η Πινδάρου.

Βασικό κριτήριο της επιλογής Πετρίδη για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του οικονομικών, είναι η προτεραιότητα που δίνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων ειδικότερα στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα.

Σήμερα, ο Κ. Πετρίδης, με το καπέλο του υπουργού εσωτερικών θα ανακοινώσει τη μεταρρύθμιση στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι το επιστέγασμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων με τις πολιτικές δυνάμεις και τις τοπικές αρχές, στη βάση μελέτης εμπειρογνώμονων.

Ο κ. Πετρίδης υπό την ιδιότητα του ως τέως υφυπουργός παρά τω προέδρω κατά την πρώτη πενταετία της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, είχε αναλάβει την προώθηση των ανολοκλήρωτων μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα.

Τη διαχείριση των μεταρρυθμίσεων δεν θέλησε ο ΠτΔ να τη δώσει σε ένα νέο πρόσωπο, εν μέσω της δεύτερης και τελευταίας προεδρικής του θητείας, αλλά σε ένα έμπιστο και δοκιμασμένο συνεργάτη του, για τον οποίο, όπως λένε οι άνθρωποι του προέδρου, του δίνει τον χαρακτηρισμό του «σύγχρονου πολιτικού».

Πάντως, ο πρόεδρος Αναστασιάδης φρόντισε και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον απερχόμενο υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για το έργο που επιτέλεσε και συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη, χαρακτηρίζοντας τον ως στενό του συνεργάτη.

Δεν είναι έκπληξη η μετακίνηση του Πρόδρομου

Οι άνθρωποι του προέδρου δεν θεωρούν έκπληξη τη μετακίνηση του μέχρι σήμερα κυβερνητικού εκπροσώπου Πρ. Προδρόμου στο υπουργείο παιδείας.

Στα δώματα του προεδρικού αλλά και στην Πινδάρου, το όνομα του είχε τεθεί στο τραπέζι για υπουργοποίηση.

Ο κ. Προδρόμου προέρχεται από εκπαιδευτική οικογένεια και απέκτησε πολλές παραστάσεις επί των εκπαιδευτικών θεμάτων όντας ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής παιδείας, όταν καθόταν στα έδρανα του κοινοβουλίου.

Διετέλεσε επίσης επί σειρά ετών πρόεδρος και μέλος της επιτροπής παιδείας της βουλής στον ΔΗΣΥ.

Η έντονη ανάμιξη του το καλοκαίρι του 2018, μαζί με την υπουργό εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, ως μεσολαβητές για άρση της κρίσης που είχε ξεσπάσει στον τομέα της παιδείας, έδωσε την ευκαιρία στον απερχόμενο κυβερνητικό εκπρόσωπο, να δημιουργήσει και να καλλιεργήσει καλές σχέσεις με τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Οι σχέσεις αυτές ενδέχεται να ενισχύσουν τις προσπάθειες ώστε να επέλθει ηρεμία στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης.    

Ο ΔΗΣΥ ήθελε το ΥΠΕΣ

Ο Νίκος Νουρής αναλαμβάνει το υπουργείο εσωτερικών έχοντας αρκετή πείρα ως βουλευτής και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εσωτερικών.

Διετέλεσε επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Λευκωσίας.  Καταξιώθηκε κομματικά με την εκλογή του ως ένας εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ.

Η ηγεσία του κόμματος είχε προτείνει εξ υπαρχής τον κ. Νουρή για το υπουργείο εσωτερικών, ένα νευραλγικό υπουργείο του οποίου τον έλεγχο δεν θέλει να χάσει το κυβερνών κόμμα.

Ο Ν. Νουρής σπούδασε φαρμακευτική και εργάζεται ως φαρμακοποιός. Είναι βουλευτής του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία από το 2013. Είναι πρόεδρος του παγκύπριου φαρμακευτικού συλλόγου από το 1996.

«Μονόδρομος» ο διορισμός Καρούσου

Ο ανασχηματισμός δεν θα μπορούσε να μην είχε και άτομο από την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Η απουσία «αμμοχωστιανού» από το υπουργικό είχε προκαλέσει σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις τοπικών στελεχών του ΔΗΣΥ Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας και ηγεσίας της Πινδάρου, εξαιτίας του γεγονότος ότι η θέση του υφυπουργού τουρισμού πληρώθηκε από άτομο εκτός της επαρχίας Αμμοχώστου.

Ενδεικτική ήταν η απόφαση του νυν δημάρχου Παραλιμνίου να υποβάλει παραίτηση από μέλος του ΔΗΣΥ.

Μετά τα πολλά παρατράγουδα που ακολούθησαν και τις έντονες μεμψιμοιρίες που υπάρχουν ειδικότερα από τις περιοχές Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, ο ΠτΔ επέλεξε τον Γ. Καρούσο για να αναλάβει το υπουργείο μεταφορών σε αντικατάσταση της Βασιλικής Αναστασιάδου.

Ο κ. Καρούσος, δραστήριο μέλος του ΔΗΣΥ, είναι δήμαρχος Αγίας Νάπας από το 2013.

Ιστορικό στέλεχος ΔΗΣΥ ο Κ. Κούσιος

Ιστορικό στέλεχος του ΔΗΣΥ μπορεί να χαρακτηριστεί ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο οποίος από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του Συναγερμού βρισκόταν κοντά στην παράταξη, ειδικότερα επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη και Νίκου Αναστασιάδη.

Με τον πρόεδρο Αναστασιάδη διατηρούσε και διατηρεί άριστες σχέσεις.

Όπως έχει διαρρεύσει, ο κ. Κούσιος αποτελεί καθαρά προσωπική επιλογή του ΠτΔ.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας είναι δραστήριο μέλος της νεολαίας του ΔΗΣΥ τον οποίο ο κ. Αναστασιάδης διόρισε πρόεδρο του ΔΣ του οργανισμού νεολαίας Κύπρου.

Η διαβεβαίωση των νέων υπουργών θα γίνει αύριο και η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων τους θα γίνει μεθαύριο Τετάρτη.

Δύο νέοι επίτροποι και τρείς νέοι βουλευτές

Σημειώνεται ότι η μέχρι σήμερα αναπληρώτρια κυβερνητικός εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου αναλαμβάνει επίτροπος περιβάλλοντος σε αντικατάσταση της Ιωάννας Παναγιώτου.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ ο απερχόμενος υπουργός παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης διορίστηκε επίτροπος ανάπτυξης ορεινών κοινοτήτων στην κενή θέση που άφησε η παραίτηση Παπαδούρη.

Με την υπουργοποίηση του Νίκου Νουρή, το διορισμό της Στέλλας Κυριακίδου ως επιτρόπου της ΕΕ και την παραίτηση Σόλωνα Κασίνη, εισέρχονται στη βουλή η Σάβια Ορφανίδου, η Ξένια Κωνσταντίνου και ο Μιχάλης Σοφοκλέους, δίνοντας αέρα ανανέωσης στην κοινοβουλευτική ομάδα, σε μια σημαντική περίοδο προ των βουλευτικών εκλογών του 2021.

Του Λεύκου Χρίστου