You are here

Δεν παραιτείται ο πρόεδρος Αναστασιάδης

22/10/2020 16:21

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα προδώσει την ισχυρή εντολή που του έδωσε ο λαός, αναφέρει ανακοίνωση της προεδρίας, ως απάντηση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θέτουν θέμα παραίτησης του προέδρου Αναστασιάδη και της κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, έθεσαν σήμερα ζήτημα παραίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, απαντώντας σε θέση του προέδρου του ΔΗΣΥ για πιθανή αυτοδιάλυση της βουλής των αντιπροσώπων και προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

«Οι πολίτες τίμησαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με σαφή και ισχυρή εντολή να κυβερνήσει τη χώρα για πέντε χρόνια. Ο Πρόεδρος δεν θα προδώσει την απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και θα ολοκληρώσει τη θητεία του όπως το Σύνταγμα και η  εντολή των πολιτών ορίζει», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι η προσπάθεια των δύο κομμάτων συμπίπτει με κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό, με ακραίες τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν τη μέγιστη δυνατή ενότητα πολιτών και πολιτικής ηγεσίας, την ίδια ώρα που συντρέχει η υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού  η οποία απειλεί και με οικονομικές συνέπειες τη χώρα.

«Αυτή δεν είναι η ώρα πρόταξης των κομματικών συμφερόντων και προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

Είναι η ώρα για τη μεγαλύτερη δυνατή εσωτερική ενότητα» υποδεικνύει τα προεδρικό, αναφέροντας ότι «οι πολίτες που αναγνωρίζουν την κρισιμότητα των στιγμών θα κρίνουν και θα καταδικάσουν ανάλογες συμπεριφορές».

Η ανακοίνωση της προεδρίας προκύπτει ενόψει και της αυριανής πρότασης που θα τεθεί ενώπιον της ολομέλειας της βουλής εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και της βουλευτού του Κινήματος Ανεξάρτητων Άννας Θεολόγου, για απόφαση με βάση την οποία καλείται σε παραίτηση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση και αυτοδιαλύεται η βουλή, ώστε να υπάρξουν πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Η πρόταση έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις εκ μέρους των κομμάτων.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα διατηρεί θετική στάση έναντι της πρότασης για αυτοδιάλυση της βουλής, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα συγκεντρώνει ευρύτατη συναίνεση, έτσι ώστε να μην αποτελέσει άλλο ένα πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε η τοποθέτηση της ΕΔΕΚ και του ΕΛΑΜ που δηλώνουν πως εάν υπάρχει συναίνεση για να προχωρήσει η βουλή σε αυτοδιάλυση τότε δεν φέρουν ένσταση.

ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ υποστηρίζουν ότι η πρώτη που πρέπει να αναλάβει ευθύνες με παραίτηση για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των διαβατηρίων είναι η κυβέρνηση και ο ΠτΔ, αναφέροντας ότι η αυτοδιάλυση της βουλής θα αποτελέσει δώρο για την κυβέρνηση, αφαιρώντας ένα εμπόδιο στην προσπάθεια συγκάλυψης της διαφθοράς που επικρατεί.

Το Κίνημα Αλληλεγγύη και η Συμμαχία Πολιτών διαφωνούν με την πρόταση με την Αλληλεγγύη να υποστηρίζει ότι οι προτάσεις για πρόωρες εκλογές είναι εκ του πονηρού και την Συμμαχία να κάνει λόγο για «λαϊκισμό» και πρόταση που στερείται ουσίας, δεδομένου ότι απομένουν ελάχιστοι μήνες για την ολοκλήρωση της θητείας της υφιστάμενης βουλής.

Της Μαρίας Χαμπή