You are here

Επικρίνουν κυβέρνηση για «διασυρμό» Κ.Κληρίδη

26/06/2020 18:17

Ευθύνες στην κυβέρνηση αποδίδουν κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την αιφνίδια παραίτηση του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, κάνοντας λόγο για διασυρμό του παραιτηθέντα γενικού εισαγγελέα και συνέχιση της ασέβειας προς τους θεσμούς.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις «αχρείαστες», όπως ανέφερε, διαστάσεις που έλαβε το θέμα του χρόνου αφυπηρέτησης του κ. Κληρίδη, σημειώνοντας ότι «ουδέν πρόβλημα δημιουργείτο από την παραμονή του» μέχρι και την 31η Ιουλίου.

Σε ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ εκφράζονται ευχαριστίες για τις υπηρεσίες του κ. Κληρίδη την τελευταία επταετία, «που ήταν μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της χώρας», όπως αναφέρεται.

«Σημειώνουμε την θετική, θεσμική, νομική του στήριξη στη διαδικασία εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, όπως και τη θετική, θεσμική, νομική του στήριξη στη διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία», προστίθεται. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις επιτυχίες που επιτεύχθηκαν υπό την καθοδήγηση του κ. Κληρίδη σε ότι αφορά την αγωγή κατά Βγενόπουλου και την αγωγή κατά της πρώην FBME.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «οι τελευταίες παντελώς αχρείαστες συζητήσεις για την ημερομηνία αφυπηρέτησής του, θα πρέπει να θεωρούνται ως μη γενόμενες».

Βλέπουν προσπάθεια διασυρμού του γενικού εισαγγελέα

«Η παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα είναι η απάντηση στην ανέντιμη προσπάθεια των κυβερνώντων να τον διασύρουν στα μάτια της κοινής γνώμης» αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Προστίθεται ότι «ακόμα και τώρα που αποχωρεί ο κ. Κώστας Κληρίδης από τη θέση του, η κυβέρνηση Αναστασιάδη αποδεικνύει ότι προφανώς ποτέ δεν του συγχώρεσε το εκκωφαντικό «Ντροπή» που απηύθυνε στον κ. Αναστασιάδη», όταν ο πρόεδρος και η κυβέρνησή του επιχείρησαν «να διασώσουν τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου», όπως σημειώνεται.

Ο κ. Στεφάνου αναφέρει ότι όλα αυτά είναι κρούσματα μιας συστηματικής προβληματικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης Αναστασιάδη - Συναγερμού που συγκρούστηκε με πολλούς ανεξάρτητους αξιωματούχους του τόπου, περιλαμβανομένου του Γενικού Εισαγγελέα.

«Το ύφος και το ήθος εξουσίας της κυβέρνησης συμπυκνώνεται στο δόγμα: όποιος δεν ελέγχεται ισοπεδώνεται και εξευτελίζεται, έστω κι αν ο πρόεδρος προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα δηλώνοντας σήμερα ότι το θέμα έλαβε αχρείαστες διαστάσεις. Αυτές τις διαστάσεις τις προσέδωσε η κυβέρνηση και φέρει ακεραία την ευθύνη γι’ αυτό», καταλήγει ο κ. Στεφάνου. 

Σε συνέχιση της «ασέβειας προς τους θεσμούς», αναφέρεται το ΔΗΚΟ, μέσω δήλωσης του αντιπροέδρου του κόμματος Μιχάλη Δαμιανού.

Ο κ. Δαμιανού χαρακτηρίζει «προφανές ότι η ευθύνη για την επεισοδιακή αποχώρηση Κώστα Κληρίδη βαραίνει τον ίδιο τον πρόεδρο Αναστασιάδη που διαχειρίστηκε με τέτοιο τρόπο την κατάσταση, δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιους ν’ αποδώσουν ευτελή κίνητρα στον Κώστα Κληρίδη και να πλήξουν το κύρος του θεσμού».

«Είναι με λύπη που διαπιστώνουμε για ακόμη μια φορά ότι η αλαζονεία της εξουσίας και ίσως η πικρία της προεδρίας γιατί στο παρελθόν βρήκε αντίσταση από το γενικό εισαγγελέα σε επιδιωκόμενες κινήσεις με «άρωμα» διαπλοκής, έχουν επικρατήσει  έναντι της σωστής και ώριμης πολιτικής», σημειώνεται.

Εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύης χαρακτηρίζεται απαράδεκτη η συμπεριφορά της πολιτείας προς τον παραιτηθέντα γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.

«Είναι γνωστές», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι πρακτικές ισοπέδωσης που εφαρμόζονται  εναντίον όσων δεν συμμορφώνονται και δεν ελέγχονται από την εξουσία».

Σε ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών γίνεται λόγος για ανεπανόρθωτο θεσμικό διασυρμό και σημειώνεται ότι «πολύ αργά τοποθετήθηκε» ο πρόεδρος Αναστασιάδης επί του θέματος.

Σχολιάζοντας την δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη ότι «ουδέν, μα ουδέν  πρόβλημα εδημιουργείτο με την παραμονή του κ. Κληρίδη μέχρι και την 31ην Ιουλίου», οι Οικολόγοι σημειώνουν ότι «το ερώτημα που δημιουργείται είναι γιατί δεν το έλεγε τόσες μέρες που εξελίσσεται αυτή η εκστρατεία δυσφήμισης και διασυρμού του κ. Κληρίδη; Γιατί οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων προς άλλη κατεύθυνση έδειχναν; Και το κυριότερο γιατί καθορίστηκε ως ημερομηνία αναληψης των καθηκόντων του νέου Γενικού Εισαγγελέα η 10η Ιουλίου;»

«Ήταν κάτι περισσότερο από ολοφάνερο ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν συμφωνούσαν στην παραμονή, μέχρι την 31η Ιουλίου, του κ. Κληρίδη στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας», όπως αναφέρεται.

Προστίθεται ότι «δεν χρειάζεται κάποιος πολλή προσπάθεια για να διακρίνει υποκρισία σε αυτή τη δήλωση».   

Όπως σημειώνεται, «η ειλικρίνεια και οι καθαρές κουβέντες θα μπορούσαν να είχαν διασώσει τουλάχιστον τα τελευταία ψίχουλα αξιοπρέπειας των θεσμών που έχουν καταρρακωθεί από τον πολύχρονο διασυρμό».  

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, σε δήλωσή του αναφέρει ότι μετά την παραίτηση σήμερα του γενικού εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Κώστα Κληρίδη, η τελετή διορισμού του νέου υπουργού δικαιοσύνης, και του νέου υπουργού άμυνας θα λάβει χώρα τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου, στις 10 το πρωί, στο προεδρικό μέγαρο και ότι την ίδια μέρα θα λάβει χώρα η τελετή διορισμού του νέου γενικού εισαγγελέα και του νέου βοηθού γενικού εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου δικαιοσύνης και του υπουργείου άμυνας.

Μ.Χ.