You are here

Εξαγγελία Σιζόπουλου για προεδρία ΕΔΕΚ

02/09/2021 16:28

Στόχος της ΕΔΕΚ δεν είναι να παραμείνει στην αντιπολίτευση, δήλωσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, εξαγγέλλοντας την υποψηφιότητά του για την επανεκλογή του για δεύτερη και τελευταία θητεία στην προεδρία του κόμματος. Στις επόμενες εκλογές, είπε, η ΕΔΕΚ θα αλλάξει θέση και ρόλο, «γατί το θέλουμε, γιατί το απαιτούν οι πολίτες, γιατί θα είναι προς όφελος της πατρίδας μας».
 
Σε διάσκεψη Τύπου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Βάσος Λυσσαρίδης, στην παρουσία στελεχών, μελών και Βουλευτών της ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος έκανε αποτίμηση του έργου του στην ηγεσία του κόμματος, μίλησε για το Κυπριακό και την πολιτική που ακολούθησε μέχρι τώρα το κόμμα. Όπως επίσης για όσους διαφωνούν ή πολεμούν την ΕΔΕΚ. Η συνέντευξη Τύπου άρχισε με ενός λεπτού σιγή για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη με τον κ. Σιζόπουλο να επισημαίνει ότι ήταν «μιας παγκόσμιας εμβέλειας προσωπικότητας, σταθερός φίλος της Κύπρου, υπερασπιστής της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσωπικός φίλος του ιδρυτή του κόμματος, Βάσου Λυσσαρίδη.
 
Αποτίμηση
 
Κάνοντας αποτίμηση της 6ετίας στην ηγεσία της ΕΔΕΚ ο Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέρθηκε στην επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης. «Σε καμιά περίπτωση δεν στοχοποιήθηκε η αντίθετη άποψη. Σημαντικός αριθμός αποστασιοποιημένων ή/και αδρανοποιημένων στελεχών επανήλθαν στην ενεργή κομματική δράση. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται».
 
Μίλησε για διαφάνεια στη λειτουργία των συλλογικών οργάνων, οι συνεδρίες των οποίων είναι ανοικτές ακόμα και στα ΜΜΕ. Αναφέρθηκε επίσης στην δημιουργία διοικητικής και οργανωτικής δομής σε επαγγελματική βάση, αλλά και στην λειτουργία γραφείου εξυπηρέτησης των μελών και φίλων του Κόμματος για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθώς και προγράμματος στήριξης οικογενειών που χρήζουν βοήθειας, όπως και την λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου για τακτική επαφή με τα μέλη τους. Κόμματος.
 
Ο κ. Σιζόπουλος πρόσθεσε την σύγκληση του Προγραμματικού και Καταστατικού Συνεδρίου που εκκρεμούσε από το 2013, το οποίο μεταξύ άλλων ομόφωνα απέρριψε τη ΔΔΟ και ως ονοματολογία και υιοθέτησε πρόνοια για περιορισμό των θητειών στα κομματικά και πολιτειακά αξιώματα, περιλαμβανομένου και του Προέδρου.
 
Ενισχύθηκε σημαντικά, είπε, η νεολαία του Κόμματος και ανασυστάθηκαν οι φοιτητικές οργανώσεις του «Αγώνα» Θεσσαλονίκης και Μεγάλης Βρετανίας.
 
«Παράλληλα με σκληρή δουλειά κατορθώσαμε να πετύχουμε ένα μικρό οικονομικό θαύμα». Παρά την οικονομική κρίση και τη μείωση της κρατικής χορηγίας, το χρέος του κόμματος από 1,2 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2014, με τάση αύξησης περίπου 35 χιλιάδες ευρώ το μήνα, είπε, το Γενάρη του 2020 ξοφλήθηκε και σήμερα το Κόμμα δεν χρωστά σε κανέναν.
 
«Θεωρώ ότι πετύχαμε την ανασύνταξη της ΕΔΕΚ, παρά τα όποια λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν, πάντα όμως χωρίς σκοπιμότητα».
 
Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι πέτυχαν αυτό που από την αρχή θέσαμε ως στόχο, η ΕΔΕΚ να επιστρέψει στις σοσιαλιστικές-της ρίζες.
 
Κυπριακό
 
«Το μεγάλο στοίχημα για την ΕΔΕΚ είναι η συνέχιση με σταθερότητα και αξιοπιστία της πολιτικής της για εξεύρεση δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και ταυτόχρονα η αποτροπή υιοθέτησης της ΔΔΟ, μιας ρατσιστικής και διχοτομικής λύσης. Η ΕΔΕΚ είναι το μόνο κόμμα που σταθερά αντιτίθεται με πολιτικά επιχειρήματα και συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτή τη λύση, όπως και στην περίπτωση του εποικισμού της πόλης της Αμμοχώστου», ανέφερε.
 
Όλοι κατάλαβαν, συνέχισε, ότι η ΕΔΕΚ είναι ο πραγματικός υπερασπιστής των μικρομεσαίων στρωμάτων του λαού μας, έχει ρυθμιστικό ρόλο και τον ασκεί προς όφελος της κοινωνίας, απόδειξε ότι δεν κάνει άγονη αντιπολίτευση. Ως πρόσφατο παράδειγμα ανέφερε την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, για την οποία διεκδίκησε και πέτυχε σωρεία κοινωνικών μέτρων προς όφελος των πολιτών.
 
Εσωκομματικά
 
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι δεν είναι η ώρα των πειραματισμών, αλλά η ώρα της ενότητας και της συμπόρευσης, και αυτό δεν επιτυγχάνεται με ατεκμηρίωτες κατηγορίες για τη δημιουργία εντυπώσεων που τελικά υποβαθμίζουν την πολιτική αξιοπιστία του κόμματος.
 
«Οι διαφωνίες είναι δημοκρατικό δικαίωμα. Όμως η δημοκρατία επιτυγχάνεται με τη διαφάνεια στη λειτουργία των οργάνων του κόμματος και τον σεβασμό στις αποφάσεις της πλειοψηφίας», σημείωσε.
 
Συνειδητά, ανέφερε, απέφυγε ο ίδιος τις δημόσιες τοποθετήσεις και αντιπαραθέσεις. «Όμως για ακόμα μια φορά θα τονίσω ότι αυτή η στάση δεν είναι αδυναμία, είναι υπευθυνότητα», είπε.
 
Πριν από έξι χρόνια, δήλωσε, ξεκινήσαμε μαζί την ανασύνταξη και την αναγέννηση της ΕΔΕΚ. «Θέλω να την παραδώσουμε στην επόμενη γενιά, όπως την παραλάβαμε από τον Βάσο Λυσσαρίδη: αξιοπρεπή, διεκδικητική, καθαρή. Γι’ αυτό ζητώ από τα μέλη της ΕΔΕΚ την ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε».
 
Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι δεν διεκδικεί το αλάθητο, αντίθετα, επιζητεί τις προτάσεις, τις απόψεις και την κριτική τους με στόχο τη βελτίωση των επιλογών και αποφάσεών τους. «Δεν θέλω μόνο να με ακούτε, πολύ περισσότερο θέλω να σας ακούω».
 
Καταλαβαίνω, συνέχισε, ότι σε μια εκλογική διαδικασία, θα λεχθούν πολλά, κάποια θα είναι υπερβολές, κάποια θα είναι αβάσιμα, κάποια θα είναι εμβόλιμα, από αυτούς που πολεμούν την ΕΔΕΚ και τη θέλουν κομπάρσο.
 
«Όμως, σε ένα κόμμα που συνέβαλε στην εδραίωση της δημοκρατίας στην πολιτική, που έδωσε αίμα στους αγώνες για την ελευθερία, μια εκλογική διαδικασία πρέπει να είναι το επιστέγασμα της δημοκρατίας μέσα από ορθολογικό διάλογο και επιχειρηματολογία».
 
Αυτό, είπε, θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις.
 
Ερωτήσεις
 
Ο κ. Σιζόπουλος ζήτησε από τους δημοσιογράφους οι ερωτήσεις να μην έχουν στόχο τα όσα είπε ο ίδιος στην εξαγγελία του, αλλά θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, για να μην μπει σε δημόσια συζήτηση ή αντιπαράθεση για όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα. Αυτά, πρόσθεσε, θα απαντηθούν κατά την διάρκεια των εσωκομματικών διεργασιών και του παγκύπριου συνεδρίου. Εκεί θα απαντήσει με ντοκουμέντα, είπε, και με επιχειρήματα, τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.
 
Ερωτηθείς για τον βρετανικό ρόλο στο Κυπριακό στον οποίο αναφέρθηκε χθες μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι ο βρετανικός παράγοντας είναι η βασική αιτία του Κυπριακού και της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. «Ο οποίος σε άμεση συνεργασία με την Τουρκία εδώ και δεκαετίες επιχείρησε να καταστρατηγήσει την αυτοδιάθεση του κυπριακού λαού και να δημιουργήσει τις συνθήκες για να φτάσουμε το 1974 στην εισβολή, στην κατοχή και σήμερα στην επιδιωκόμενη δήθεν λύση της ΔΔΟ», ανέφερε.
 
Από την ενημέρωση που είχαν στο Προεδρικό, είπε, διαφάνηκε ότι από την πλευρά των Βρετανών υπάρχει συστηματική προσπάθεια στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, σε συνδυασμό – όπως θεωρεί – με την τουρκική πλευρά, για προώθηση στην δική μας πλευρά της πρότασης της Τουρκίας για την κυριαρχική ισότητα.
 
Γι’ αυτό οι Βρετανοί έχουν κάνει διάφορες επαφές για την νέα πρόταση που θέλουν να καταθέσουν, πρόσθεσε, πως στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, οι δύο κοινότητες «θα μπορούν να έχουν εσωτερικά κυριαρχική ισότητα». Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η αναγνώριση κυριαρχίας για το κατοχικό καθεστώς, πέραν από την νομιμοποίησή του, συνιστά αποδοχή λύσης δύο κρατών, αυτό που η Τουρκία επεδίωκε από το 1960.
 
Κατά τον κ. Σιζόπουλο, η Τουρκία θεωρεί κάτι τέτοιο ως το προτελευταίο στάδιο της πολιτικής της για συνολική ενσωμάτωση της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια ή σε περίπτωση αποτυχίας, «να έχει την δυνατότητα μόνιμης και νόμιμης παρουσίας στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου που θα της επιτρέπει να ελέγχει αυτή την ιδιαίτερα στρατηγικά και γεωπολιτικά περιοχής της Ευρώπης αλλά και του πλανήτη».