You are here

Α. Νεοφύτου: Χείρα συνεργασίας προς όλους πλην ΑΚΕΛ

10/01/2022 14:47

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κατέθεσε και επίσημα την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές του 2023, δηλώνοντας ανοικτός στο διάλογο για συνεργασία με όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ.

«Είμαστε ένα φιλελεύθερο κόμμα, υπέρ των μεταρρυθμίσεων, που στηρίζει στην πράξη την ανάπτυξη της οικονομίας και πιστεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου. Σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να εισέλθει σε διάλογο με οποιοδήποτε κόμμα συμμερίζεται αυτές τις ιδέες.

«Όμως μας χωρίζουν πολλά με το ΑΚΕΛ», είπε, προσθέτοντας ότι «σίγουρα δεν θα μπω σε διάλογο με το ΑΚΕΛ», ενώ έκανε λόγο για διαφορετική φιλοσοφία και πρακτικές. Δεν παρέλειψε ταυτόχρονα, να αναφερθεί στη διακυβέρνηση ΑΚΕΛ, κάνοντας αναφορά σε «πολιτικές που οδήγησαν στη χρεωκοπία», χαρακτηρίζοντας το ΑΚΕΛ «τροχοπέδη ενάντια σε κάθε τι σύγχρονο και μεταρρυθμιστικό».

Αναφερόμενος στο ΔΗΚΟ, σημείωσε ότι ανήκει στον κεντρώο χώρο. Ανέφερε ότι το κόμμα στήριξε την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και ψήφιζε κατά παραδοσιακό τρόπο τους προϋπολογισμούς. «Είμαστε ανοικτοί και με το ΔΗΚΟ και με όλες τις άλλες δυνάμεις», είπε, εξαιρώντας το ΑΚΕΛ.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του απερχόμενου ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη, είπε ότι «άκουσα και χάρηκα που ο Νίκος Χριστοδουλάκης δηλώνει ότι είναι Συναγερμικός».

«Θα τον ήθελα πολύ, μετά και από την τολμηρή και θαρραλέα μας πρόταση να πάμε στη βάση, να είχε βάλει την υποψηφιότητα στο δικό του κόμμα. Από κει και πέρα πήρε την απόφασή του να μην διεκδικήσει μέσα από τις εσωκομματικές διαδικασίες. Σεβόμαστε την απόφασή του», πρόσθεσε.

Με αίσθημα ευθύνης η υποβολή ενδιαφέροντος

Σε ότι αφορά την δήλωση του ενδιαφέροντος του για την προεδρία της Δημοκρατίας, είναι ότι την κατέθεσε «με αίσθημα ευθύνης έναντι του κόσμου του ΔΗΣΥ και στο σύνολο των πολιτών».

Δήλωσε έτοιμος, με αξιόπιστο τρόπο να μπει σε διάλογο για συνεργασίες «για ν’ αλλάξουμε τη χώρα προς το καλύτερο», ενώ στην ερώτηση εάν η χώρα χρειάζεται καραβοκύρη ή καρχαρία απάντησε ότι η χώρα θέλει ηγέτη που να μπορεί να αντιμετωπίζει τους καρχαρίες, όπως την Τουρκία.
 
Στην αρχική του δήλωση ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι στα επόμενα χρόνια «θα έχουμε μεγάλες ευκαιρίες για να αναβαθμίσουμε τη ζωή όλων ανεξαίρετα των συμπολιτών μας. Δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ενός βιώσιμου μέλλοντος για τους νέους μας. Μια χώρα βασισμένη σε ένα σύγχρονο, αναπτυξιακό, οικονομικό μοντέλο, πράσινο και ψηφιακό. Με κοινωνικό κράτος που θα αγκαλιάζει κάθε αδύναμο. Με θεσμικά κατοχυρωμένη διαφάνεια. Με τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από όλες, την επίλυση του εθνικού θέματος. Με τρόπο που να διασφαλίζει την επιβίωση και την αξιοπρέπεια του Κυπριακού Ελληνισμού και την ευημερία όλων ανεξαιρέτως των Κυπρίων».
 
Την ίδια ώρα, συνέχισε, η Κύπρος θα αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις, «με μια ανεξέλεγκτη Τουρκία. Με μια Ευρώπη σε ανασύνταξη. Σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον. Αλλά και στο εσωτερικό. Τόσο κοινωνικές όσο και οικονομικές». «Όλα αυτά απαιτούν εμπειρία και ικανότητα», είπε.

M.X.