You are here

Προσπάθεια εκτόνωσης κυβερνητικής κρίσης με φυγή Χάρη

16/03/2019 08:47

Κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες η δήλωση του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη  για αποχώρηση του από το υπουργείο οικονομικών.

Η δήλωση του κ. Γεωργιάδη ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά που ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπεραμύνθηκε σθεναρά της μεγάλης προσφοράς, όπως τόνισε, του υπουργού του στη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος.

Ο ΠτΔ είχε καταστήσει σαφές  ότι δεν θα παύσει τον υπουργό του.  Ενδεικτική μάλιστα  των λόγων του ήταν η αναφορά ότι για να διασωθούν οι θεσμοί δεν είναι διατεθειμένος «να θυσιάσει την Ιφιγένεια».

Η κάθετη και αδιαπραγμάτευτη αυτή αναφορά του ΠτΔ έβαζε ουσιαστικά τέλος  και στις πιο ακραίες εκτιμήσεις ότι ο κ. Γεωργιάδης θα υποχρεωθεί να υποβάλει παραίτηση.

Ωστόσο, οι εξελίξεις των λίγων ωρών που ακολούθησαν ξάφνιασαν όλους.

Ο πρόεδρος είχε ήδη ενημερωθεί για την απόφαση του κ. Γεωργιάδη να αποχωριστεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργού οικονομικών – κάτι που επιχείρησε, άλλωστε, να πράξει, και πριν την κατάρρευση του Συνεργατισμού στις αρχές του 2018.

Οι πληροφορίες λένε ότι κ. Γεωργιάδης κάτω από την πίεση και κομματικών  υποδείξεων θέλησε να απαλλάξει τον πρόεδρο  από την εντεινόμενη κριτική που του ασκούν όλα τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, περί σεβασμού των θεσμών και των πορισμάτων ανεξάρτητων ερευνητικών επιτροπών.

Φαίνεται ότι το  βάρος των δηλώσεων του κ. Αναστασιάδη το 2011 κατά του τέως ΠτΔ Δημήτρη Χριστόφια με αφορμή το πόρισμα Πολυβίου για τα αίτια της καταστροφικής έκρηξης στο Μαρί, αποδείχθηκε μεγάλο.

Ο κ. Αναστασιάδης είχε αναγάγει ως μείζον θέμα την ανάγκη σεβασμού προς τους θεσμούς και στα πορίσματα των ερευνητικών επιτροπών, ασκώντας δριμεία κριτική στον κ. Χριστόφια.

Ο Χάρης Γεωργιάδης, που νοικοκύρεψε ,κατά την άποψη πολλών, τα δημοσιονομικά, βελτίωσε τους δείκτες της οικονομίας έβγαλε τη χώρα από το μνημόνιο και την επανέφερε στις αγορές, φαίνεται ότι υπό το βάρος των εξελίξεων, έλαβε τη μεγάλη για τον ίδιο απόφαση να αποκλιμακώσει την κριτική κατά του πολιτικού του μέντορα.

Είναι διάχυτη η άποψη πολιτικών αναλυτών ότι  η αποχώρηση Γεωργιάδη είναι ουσιαστικά παραίτηση, την οποία ο πρόεδρος δεν είχε αποδεχθεί, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ταυτόχρονα και παραδοχή των δικών του πολιτικών ευθυνών ως επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας.

Στον απόηχο πάντως της απόφασης Γεωργιάδη να αποχωρήσει από το υπουργείο, άρχισαν να εκτυλίσσονται διάφορα  σενάρια, τα πλείστα εκ των οποίων έχουν συνοχή.

Οι πληροφορίες που διαχέονταν εντέχνως χθες από την Πινδάρου έφεραν τον  υπουργό οικονομικών να επιστρέφει στο κόμμα.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο  θα ενισχύσει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα  που  θέλει τον κ. Γεωργιάδη να αναλαμβάνει υψηλό πόστο στο κόμμα με την προοπτική διαδοχής του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ένα άλλο σενάριο που άρχισε να προβάλλεται  είναι να αναλάβει  ο κ. Γεωργιάδης τη σκυτάλη από τον επίτροπο της ΕΕ Χρήστο Στυλιανίδη, του οποίου η θητεία λήγει τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Το περιβάλλον του προεδρικού σημειώνει ότι το χρονικό πλαίσιο που έδωσε για αποχώρηση του από το υπουργείο ο . κ. Γεωργιάδης, ενδεχομένως να επιτρέψει στον πρόεδρο να προχωρήσει σε μίνι ανασχηματισμό  του υπουργικού. 

Συνεργάτες του προέδρου δεν αποκλείουν μάλιστα και το ενδεχόμενο στο πλαίσιο ενός μίνι ανασχηματισμού να δουν τον Χάρη Γεωργιάδη να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου εσωτερικών και τον Κωνσταντίνο Πετρίδη να ανηφορίζει προς τα σκαλιά του υπουργείο οικονομικών για να περατώσει τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο την οποία ο ίδιος είχε ξεκινήσει όντας υφυπουργός παρά τω προέδρω.

Πάντως οι φήμες που τον είχαν φέρει ως διάδοχο της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη  στην ΚΤ, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται καθώς, η θητεία της  διοικητού λήγει τον ερχόμενο Απρίλη.

Πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, φαίνεται να μην  αποκλείουν το ενδεχόμενο ο αντικαταστάτης του κ. Γεωργιάδη να είναι πρόσωπο  αποδεκτό από τα δύο κόμματα.

Ειδικότερα, τα στελέχη του ΔΗΚΟ εκτιμούν ότι το τελεσίγραφο που έδωσε στην κυβέρνηση ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι αν δεν παραιτηθεί ο υπουργός οικονομικών, θα κλείσει ο δίαυλος συνεργασίας των δύο κομμάτων στη βουλή, θορύβησε και  τον πρόεδρο και το κυβερνών κόμμα.

Το ΔΗΚΟ επέμεινε πάντως χθες σε άμεση παραίτηση του κ. Γεωργιάδη.

Είναι διάχυτη η άποψη κομματικών στελεχών ότι η επικείμενη αποχώρηση του κ. Γεωργιάδη εκτονώνει από τη μία την κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο μερών και από την άλλη δημιουργούνται περαιτέρω προοπτικές συνεργασίας ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης αλλά και ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023.

Ο πρόεδρος το ξεκαθάρισε οριστικά προχθές ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία, αν και αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν έχει πλήρως αποχωριστεί την ιδέα της επαναδιεκδίκησης του προεδρικού θώκου.

Του Λεύκου Χρίστου