You are here

Σκέψεις στο προεδρικό να παύσει τον Οδυσσέα

01/06/2020 07:15

Αποφασισμένος εμφανίζεται ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης να φτάσει και μέχρι τα άκρα με τον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη αξιώνοντας την παύση του, επικαλούμενος σχετικό άρθρο του Συντάγματος που καλύπτει τα περί ανάρμοστης συμπεριφοράς των ανεξάρτητων αξιωματούχων και αποτελεί λόγο για να παραπέμψει το θέμα στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν τις τελευταίες μέρες από στενούς συνεργάτες του ΠτΔ και από την Πινδάρου, φέρουν τον κ. Αναστασιάδη να μην κάνει πίσω αυτή τη φορά, έστω και αν το προεδρικό γνωρίζει το λαϊκό έρεισμα που έχει ο γενικός ελεγκτής και τις εγγενείς δυσκολίες του θεσμικά καινοφανούς εγχειρήματος.

Η τελική κίνηση Αναστασιάδη αναμένεται να εκδηλωθεί μετά τον διορισμό του νέου γενικού εισαγγελέα.

Ο νυν γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αφυπηρετεί αρχές Ιουλίου.

Το προεδρικό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζει δύο σενάρια στο πλαίσιο των προθέσεων του να προχωρήσει σε αναδόμηση της διοικητικής δομής της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Το ένα σενάριο αφορά στην προώθηση σχετικού νομοσχεδίου στη βουλή για τη σύσταση ελεγκτικού συμβουλίου, ένας θεσμός που λειτουργεί επί δεκαετίες στα πλείστα κράτη της ΕΕ.

Το ελεγκτικό συμβούλιο, αποτελείται κατά βάση από πέντε τεχνοκράτες περιλαμβανομένου του γενικού ελεγκτή και άλλων ανεξάρτητων προσωπικοτήτων με βασικούς όρους εντολής, τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας του θεσμού και της αξιολόγησης των αποφάσεων και των εκθέσεων που ετοιμάζονται από τον ελεγκτή.

Θα αποτελεί μία επιπρόσθετη ασφαλιστική δικλείδα, εντός της ελεγκτικής υπηρεσίας, για να αποφεύγονται οποιεσδήποτε σκιές σε ότι αφορά την αντικειμενικότητα των εκθέσεων της.

Επισημαίνεται ότι το σχετικό άρθρο του Συντάγματος που αφορά στις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του γενικού ελεγκτή (άρθρο 115) θεωρείται θεμελιώδες, χρειάζεται ειδική πλειοψηφία για να αλλάξει.

Το δεύτερο σενάριο αφορά στην παύση του γενικού ελεγκτή, πράξη η οποία θα πρέπει να τύχει της παραπομπής της στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο.

Ο πρόεδρος εμμέσως, άφησε να εννοηθεί στη συνέντευξη του στο OMEGA ότι «η ανάρμοστη», όπως τη χαρακτήρισε, «συμπεριφορά του γενικού ελεγκτή δημιουργεί άλλες υποχρεώσεις στο κράτος», με τους συνεργάτες του ΠτΔ να ερμηνεύουν αυτή τη δήλωση του κ. Αναστασιάδη, ως πρόθεση να ενεργοποιήσει το δικαίωμα του να παραπέμψει το θέμα στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο και να ζητήσει την παύση του.

Ο δικηγόρος Ανδρέας Αγγελίδης με δηλώσεις του στη StockWatch σημείωσε ότι η αναφορά του ΠτΔ για ανάρμοστη συμπεριφορά του γενικού ελεγκτή, αποτελεί λόγο για να παραπέμψει το όλο θέμα στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο για να τον παύσει, με βάση το άρθρο 139 του Συντάγματος, όπως είχε συμβεί με την παραπομπή του τέως βοηθού γενικού εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Ο κ. Αγγελίδης διερωτήθηκε γιατί ο γενικός εισαγγελέας απέφυγε να μιλήσει για ανάρμοστη συμπεριφορά του γενικού ελεγκτή, κατά τον ισχυρισμό του ΠτΔ και περιορίστηκε να υποδείξει ότι αν διαφωνεί ο πρόεδρος με την έκταση των καθηκόντων που ασκεί ο ελεγκτής, υπάρχει το άρθρο 139 του Συντάγματος.

«Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι όταν διαφωνεί ένα όργανο με την έκταση των καθηκόντων που ασκεί ένα άλλο όργανο, είτε επεμβαίνει στα καθήκοντα του, είτε διότι ξεπέρασε τα δικά του καθήκοντα, δικαιούται να ζητήσει από το ανώτατο δικαστήριο τη γνώμη του», παρατήρησε ο κ. Αγγελίδης.

Ο δικηγόρος Κώστας Βελάρης εξέφρασε την απορία του γιατί, ενώ ο ΠτΔ κάλεσε τον γενικό  εισαγγελέα να υποδείξει μέχρι που φτάνουν τα όρια των εξουσιών του γενικού ελεγκτή, ο κ. Κληρίδης, αντί αυτού, παρέπεμψε «τον πελάτη του που είναι το κράτος» να αποταθεί στο ανώτατο δικαστήριο.

«Το Σύνταγμα προβλέπει σαφώς τις εξουσίες του γενικού ελεγκτή. Γιατί του επιτρέπεται να τις επεκτείνει αυθαίρετα με την ανοχή της νομικής υπηρεσίας που είναι ο τηρητής του Συντάγματος», υποστήριξε ο κ. Βελάρης.

Ισχυρίστηκε ότι η επίκληση του γενικού ελεγκτή στην πρακτική που εφαρμόζεται στην Αγγλία είναι ατυχής, διότι κατά τον κ. Βελάρη, ο ομόλογος του κ. Μιχαηλίδη, είναι υπόλογος του βρετανικού κοινοβουλίου το οποίο ελέγχεται από την εκάστοτε κυβέρνηση που έχει πάντα την πλειοψηφία.

Οι εξουσίες του βρετανού γενικού ελεγκτή, σημείωσε, καθορίζονται από ειδική νομοθεσία η οποία αρχικά θεσπίστηκε το 1856 και αναθεωρήθηκε το 1993, βάσει της οποίας αναφέρονται σαφώς οι εξουσίες, τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του, χωρίς να έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στις αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας ή των αποφάσεων της Βασίλισσας.

«Ο κ. Μιχαηλίδης είναι υπερβολικός σε όλες του τις παρεμβάσεις και έχει κοστίσει στο κράτος. Συγκρούεται διαρκώς με άλλους θεσμούς. Δεν είναι καν συνεργάσιμος.  Η Λευκωσία έμεινε χωρίς πλατεία και χωρίς λεωφορεία, έμεινε η Κύπρος χωρίς φωτοσήμανση, η Λάρνακα χωρίς μαρίνα, ο νέος δρόμος Πάφου – Π. Χρυσοχούς είναι ακόμη στα χαρτιά. Μέχρι που θα πάει αυτή η ιστορία», διερωτήθηκε ο κ. Βελάρης.

Ο ΠτΔ κατηγόρησε επίσης τον Οδ. Μιχαηλίδη ότι πολιτεύεται και σειρά ανακοινώσεων του τον τελευταίο καιρό, ενέχουν, όπως ισχυρίστηκε, το πολιτικό στοιχείο και ταυτίζονται πλήρως με συγκεκριμένο κόμμα.

Αυτό που δεν έπραξε ο ΠτΔ, δηλαδή να κατονομάσει το πολιτικό κόμμα με το οποίο ο γενικός ελεγκτής ταυτίζεται το έπραξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές κατά του ΔΗΚΟ με τις θέσεις του οποίου, όπως υποστήριξε, ταυτίζεται ο γενικός ελεγκτής

«Δεν παρεμβαίνω και δεν αναμιγνύομαι στην πολιτική» ήταν η απάντηση του κ. Μιχαηλίδη στον ΠτΔ σημειώνοντας ότι «ο μόνος οδηγός των ενεργειών μου είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι».

Το προεδρικό, σύμφωνα με άτομα του στενού περιβάλλοντος του ΠτΔ θέλει να τελειώνει με το κεφάλαιο Μιχαηλίδη έστω και αν γνωρίζει ότι θα ανοίξει μέτωπο με την αντιπολίτευση και ειδικότερα με το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ.

Το ΔΗΚΟ τάχθηκε ανεπιφύλακτα, από την πρώτη στιγμή των δηλώσεων Αναστασιάδη, υπέρ του γενικού ελεγκτή.

Ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι οι επιθέσεις κατά των ανεξάρτητων θεσμών αποτελούν επιθέσεις κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και της διαφάνειας.

«Την ώρα που η οικονομία οδεύει σε βαθιά ύφεση, κατά τις προειδοποιήσεις της ΚΤ, ο ΠτΔ, αντί να ασχολείται με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και τις επιπτώσεις της κρίσης, επιδίδεται σε θεωρίες συνωμοσίας και σε επιθέσεις κατά των θεσμών για να αποτρέψει τον έλεγχο του ιδίου και της κυβέρνησης», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σημειώνεται ότι ο Οδ. Μιχαηλίδης έλαβε πολιτική στήριξη από όλα σχεδόν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ.

Το ΑΚΕΛ αφού επέκρινε τις σχετικές αναφορές του ΠτΔ, υποστήριξε ότι ο κ. Ανασταδιάδης στην επταετή θητεία του στην προεδρία συγκρούστηκε με απαράδεκτο τρόπο με όλους σχεδόν τους ανεξάρτητους θεσμούς.

Το κόμμα της αριστεράς δεν παρέλειψε, ωστόσο, να υποδείξει στον γενικό ελεγκτή ότι «δεν πρέπει να εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα στις πολιτικές αποφάσεις ενίοτε υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητες του και δίνοντας έτσι το έναυσμα ή το άλλοθι να αμφισβητείται η θεσμική του αμεροληψία».

Πάντως, το προεδρικό αναμένει νέο μέτωπο σύγκρουσης με το ΑΚΕΛ σε ότι αφορά το διορισμό του νέου γενικού εισαγγελέα καθώς, ο Κ. Κληρίδης, αφυπηρετεί αρχές Ιουλίου.

Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας εδώ και μήνες φέρουν τον τέως υπουργό δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, ο οποίος, ως γνωστό, αποτελεί κόκκινο πανί για το ΑΚΕΛ, να αντικαθιστά τον κ. Κληρίδη.

Ο ΠτΔ θα προχωρήσει επίσης και στο διορισμό βοηθού γενικού εισαγγελέα καθώς, η συγκεκριμένη θέση χηρεύει από τότε που ο τέως βοηθός γενικός εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου κατηγορήθηκε και φυλακίστηκε για ποινικά αδικήματα.

Η σύγκρουση του προεδρικού με ανεξάρτητους θεσμούς δεν είναι η πρώτη.  Προηγήθηκε η μετωπική σύγκρουση του προέδρου Αναστασιάδη με τον τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, ο οποίος αναγκάστηκε τελικά να παραιτηθεί.  Ακολούθησε η σύγκρουση του κ. Αναστασιάδη με την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.  Σε αντίθεση όμως με τον κ. Δημητριάδη, ο κ. Μιχαηλίδης χαίρει μεγάλης στήριξης από τους πολίτες.

Στην έρευνα που πραγματοποιεί κάθε έξι μήνες η StockWatch για την αξιοπιστία των θεσμών, ο γενικός ελεγκτής αξιολογείται ως ο πιο αξιόπιστος θεσμός μετά το Παν. Κύπρου.

Επίσης, σε αντίθεση με τους δύο τέως διοικητές, η ελεγκτική υπηρεσία χαίρει στήριξης από τα πλείστα κόμματα.

Του Λεύκου Χρίστου