You are here

Τρία κλειδιά στις δημοσκοπήσεις για προεδρικές

15/01/2018 06:59

Το προβάδισμα του Νίκου Αναστασιάδη, τη μικρή διαφορά των Σταύρου Μαλά και Νικόλα Παπαδόπουλου και το σχετικά μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων αναδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο τριήμερο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης συνεχίζει να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις με διψήφιο ποσοστό από τον δεύτερο και είναι το μεγάλο φαβορί για την προεδρία αφού προηγείται επίσης και σε όλα τα σενάρια του δεύτερου γύρου των εκλογών.

Η διαφορά του Σταύρου Μαλά και Νικόλα Παπαδόπουλου είναι εντός του στατιστικού λάθους σε όλες τις δημοσκοπήσεις, με ορισμένες να παρουσιάζουν μπροστά τον πρώτο και άλλες τον δεύτερο.

Δύο βδομάδες πριν τις εκλογές το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει ιδιαίτερα ψηλό και η συμπεριφορά τους την ημέρα των εκλογών παραμένει αβέβαιη.

Τις τελευταίες μέρες δημοσίευσαν δημοσκοπήσεις η εφημερίδα Πολίτης, το τηλεοπτικό κανάλι TVONE και η κυριακάτικη Καθημερινή.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίζεται στην έρευνα της Noverna που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Πολίτης να προηγείται με 32,1%, έναντι 18,6% του κ. Μαλά, και ποσοστού 14,5% εξασφαλίζει ο Νικόλας Παπαδόπουλος.  Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ σκαρφάλωσε στο 5,7%, o Γιώργος Λιλλήκας υποχώρησε στο 1,2%, ποσοστό 0,5% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν άλλο υποψήφιο, ποσοστό 4,8% επιλέγουν λευκό, 14,6% δηλώνουν αναποφάσιστοι, 7,5% ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ 0,5% αρνήθηκαν να απαντήσουν.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κυριαρχεί σε όλες τις επαρχίες, πλην της Πάφου, όπου πρώτος σε προτιμήσεις είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος.  Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρόβλημα του προέδρου του ΔΗΚΟ είναι τα χαμηλά ποσοστά στην Αμμόχωστο και κυρίως στη Λάρνακα.

Μεταξύ των αποφοίτων πανεπιστημίου ή κολεγίου, ο πρόεδρος προηγείται με 35%, έναντι 16% που εξασφαλίζουν Σταύρος Μαλάς και Νικόλας Παπαδόπουλος έκαστος. 

Η έρευνα της Noverna δείχνει νίκη Αναστασιάδη με οποιονδήποτε αντίπαλο. Με αντίπαλο τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο πρόεδρος εξασφαλίζει 40,9%, έναντι 25,2% του προέδρου του ΔΗΚΟ, με 9,2% να δηλώνουν ότι θα κινηθούν στο λευκό σε ένα τέτοιο σενάριο, 13,1% δηλώνουν αναποφάσιστοι, 11,1% ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ 5% δεν απάντησαν.

Με αντίπαλο τον Σταύρο Μαλά, ο πρόεδρος είναι ακόμα πιο άνετος, με 43,3% έναντι 25,1% του κ. Μαλά, 9,1% δηλώνουν πως θα ρίξουν λευκό, 12% είναι αναποφάσιστοι, 10,1% λένε ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ 0,4% δεν απάντησε. 

Στο απίθανο σενάριο αναμέτρησης Παπαδόπουλου – Μαλά, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κερδίζει με 33,5%, έναντι 27,7% του κ. Μαλά, 12,1% επιλέγουν λευκό, 12,8% δηλώνουν αναποφάσιστοι, 13,2% ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ 0,7% δεν απάντησε.

TV ONE

Φαβορί για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του TVONE, που προβλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Μάχη στήθος με στήθος αναμένεται να δώσουν, σύμφωνα με τα ευρήματα, Νικόλας Παπαδόπουλος και Σταύρος Μαλάς για μια θέση στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Για τον πρώτο γύρο, η πρόθεση ψήφου δίνει στον Νίκο Αναστασιάδη ποσοστό 30,8%, στον Νικόλα Παπαδόπουλο 18,9% και στο Σταύρο Μαλά 18,5%.

Γιώργος Λιλλήκας και Χρίστος Χρίστου, με ποσοστό 3,8% ο καθένας εμφανίζονται στο ίδιο επίπεδο, με την τέταρτη θέση να μην έχει κριθεί σύμφωνα πάντα με την πρόθεση ψήφου.

Η δημοσκόπηση παρουσιάζει αδιευκρίνιστη ψήφο της τάξης του 23%.

Δύο είναι τα πιθανά σενάρια για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Νίκος Αναστασιάδης - Σταύρος Μαλάς και Νίκος Αναστασιάδης – Νικόλας Παπαδόπουλος.  Στο πρώτο σενάριο, Αναστασιάδη-Μαλά, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει ποσοστό 48% έναντι 27% του Σταύρου Μαλά. Στο δεύτερο σενάριο, Αναστασιάδη- Παπαδόπουλου, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει ποσοστό 43% και ο Νικόλας Παπαδόπουλος ποσοστό 32%.

Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο μεταξύ  5-10 Ιανουαρίου 2018, σε δείγμα 1010 ατόμων, άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε παγκύπρια κάλυψη.

Καθημερινή

Στη νέα δημοσκόπηση της Καθημερινής, στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των εκλογών ο κ. Αναστασιάδης λαμβάνει 34,4%, ο Νικόλας Παπαδόπουλος 22,6% και ο Σταύρος Μαλάς 21,2%. Ένα ποσοστό 4,3% λαμβάνει ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου και ακολουθεί ο Γιώργος Λιλλήκας με 3,5%. Το ποσοστό αποχής εκτιμάται να ανέλθει στο 6,7% ενώ 5,8% ακόμη να αποφασίσει.