You are here

ΥΠΕΣ: Προτεραιότητα η διαχείριση της πράσινης γραμμής

16/03/2022 16:43

Στις προσπάθειες αποφόρτισης του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα», την αποτελεσματική διαχείριση της πράσινης γραμμής αλλά και την επίσπευση των επιστροφών των παράνομα διαμενόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία εστίασε σε σημερινές του δηλώσεις προς δημοσιογράφους ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο οποίος σημειωσε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 317 παράτυπες αφίξεις από τα κατεχόμενα, μέσω Τουρκίας.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Εσωτερικών, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Υπουργός δήλωσε πως «οι πολίτες έχουν γίνει κοινωνοί με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας την περασμένη Δευτέρα στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής “Πουρνάρα”», επαναλαμβάνοντας τις πρόσφατες αποφάσεις για την αποφόρτιση του Κέντρου με τη μεταφορά 600 ενηλίκων διαμενόντων στο Κέντρο Φιλοξενίας «Λίμνες», αλλά και 150 ασυνόδευτων ανήλικων σε ξενοδοχειακό κατάλυμα στην ελεύθερη Αμμόχωστο.
 
Ύψιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως τόνισε ο κ. Νουρής, αποτελεί «τόσο η αποτελεσματική διαχείριση της πράσινης γραμμής όσο και η επίσπευση των επιστροφών όσων παράνομα διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία».
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 317 παράτυπες αφίξεις μεταναστών, «όλοι προερχόμενοι από τα κατεχόμενα, μέσω Τουρκίας», με τη σημείωση ότι οι 292 από τους 317 είναι μονήρεις άνδρες μέχρι 40 ετών, ενώ από την εξέταση των ταξιδιωτικών εγγράφων των μεταναστών, αλλά και τις μαρτυρίες των ιδίων «αποδεικνύεται ξεκάθαρα η εργαλειοποίησή τους από την Τουρκία, αφού όλοι ανεξαιρέτως αφίχθησαν από αφρικανικές χώρες στα κατεχόμενα μέσω της Κωνσταντινούπολης, με τελικό προορισμό το αεροδρόμιο της κατεχόμενης “Τύμπου”, κατέχοντας μάλιστα άδεια παραμονής 60 ημερών από το ψευδοκράτος».
 
Ο κ. Νουρής συμπλήρωσε πως τα παραπάνω στοιχεία θα διαβιβαστούν με επιστολή του προς τον αρμόδιο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά και την αρμόδια Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον: «Όλα ανεξαιρέτως θα διαβιβαστούν στην ΕΕ, μαζί βεβαίως με όποια άλλα στοιχεία κρίνουμε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να αποδειχθεί περίτρανα αυτό που τόσο καιρό επαναλαμβάνουμε και λέμε, ότι ακριβώς υπάρχει σαφέστατη εργαλειοποίηση από την πλευρά της Τουρκίας».
 
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τα 317 άτομα που έφτασαν τις τελευταίες 24 ώρες και κατά πόσο θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα στα σημεία από όπου διέρχονται, ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή μαζική προσέλευση τις επόμενες μέρες, ο Υπουργός απάντησε ότι «για τα θέματα της επιτήρησης της πράσινης γραμμής είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί στις δηλώσεις μας» εξηγώντας ότι «υπάρχουν θέματα εθνικής ασφάλειας».

«Έχουν γνώση οι φύλακες», είπε, και τα σώματα ασφαλείας είναι ενήμερα. «Εκείνο που αντιμετωπίζουμε είναι κάτι πρωτόγνωρο και αυτό θέλουμε να παρουσιάσουμε σήμερα», κατέληξε ο Υπουργός.