You are here

Λιλλήκας: Η ΕΕ εξετάζει σχέδιο για εξαγορά Eurocypria

23/03/2006 18:22
Με σημερινές του δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας χαρακτήρισε αναμενόμενη την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ).

Ο κ. Λιλλήκας, αφού τόνισε ότι η ΕΕ τώρα θα κάνει τη μελέτη της, σημείωσε πως η Επιτροπή θα εξετάσει το όλο σχέδιο με το νέο στοιχείο της αγοράς της Eurocypria. «Οι ΚΑ δικαιούνται να πωλήσουν τη Eurocypria, είτε αεροπλάνα είτε οποιαδήποτε άλλα περιουσιακά στοιχεία. Από την ώρα που θα την αγοράσει το κράτος λογικό είναι να υπάρχει υποψία πιθανής κρατικής ενίσχυσης, δηλαδή αν η Eurocypria αξίζει £2 εκ. και το κράτος την αγοράσει για £20 εκ. αυτό θα θεωρηθεί από την ΕΕ, και θα είναι, ως κρατική ενίσχυση», είπε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι έχουν οριστεί εξωτερικοί σύμβουλοι για να κάνουν μελέτη αξιολόγησης της οικονομικής αξίας της Eurocypria. «Όταν θα είναι έτοιμες οι αξιολογήσεις τότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, για να καταλήξουμε, και ελπίζω να καταλήγουμε, σε μια συμφωνία για να αγοραστεί η Eurocypria στην πραγματική της αξία και αυτό είναι που ενδιαφέρει την ΕΕ», επεσήμανε.

Αναφορικά με τις καταγγελίες ομάδας ιδιωτών μετόχων ότι δεν μετέχουν πουθενά και ότι οι διορισμένοι από την κυβέρνηση στις Κυπριακές Αερογραμμές διαπραγματεύονται με τους προϊσταμένους πόσο θα πουλήσουν την Eurocypria, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αντιδρά μια μικρή ομάδα. «Στο ΔΣ των ΚΑ υπάρχουν εκπρόσωποι των ιδιωτών που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση και μετέχουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Μάλιστα φροντίσαμε οι δύο δημόσιοι λειτουργοί που μετέχουν ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να μην μετέχουν στην διαπραγματευτική ομάδα», ανέφερε.

Καταλήγοντας τόνισε πως αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να έχει βιώσιμες αερογραμμές με κρατική συμμετοχή. «Όποτε είχαμε κρίση στρατιωτική στην Κύπρο, το υπενθυμίζω σε όσους ξεχνούν και βρίσκουν την εύκολη λύση με την εφαρμογή της προσφοράς και της ζήτησης, μόνο οι ΚΑ πετούσαν, όλες οι ιδιωτικές εγκατέλειψαν την Κύπρο, δεν θα αφήσουμε την Κύπρο χωρίς κρατικές αερογραμμές είτε αρέσει σε μερικούς είτε δεν αρέσει», υπογράμμισε.

Σ.Ι.