You are here

Αναστασιάδης: Μέχρι το 2018 η έρευνα για Συνεργατισμό

21/06/2018 12:57

Η έρευνα για το Συνεργατισμό θα καλύψει τόσο τη χρονική περίοδο πριν το 2013 όσον και τη χρονική περίοδο μέχρι το 2018, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο γεύματος που του παραθέτει η πρεσβεία της Βουλγαρίας με αφορμή την ολοκλήρωση της Βουλγάρικης Προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρό το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να εγκρίνουν τα σχετικά νομοσχέδια.

Δηλαδή προ 2013 τι έχει συμβεί για να οδηγηθούμε ώστε το 2013 να θέλουμε €1,5 δις για να επιβιώσει (ο Συνεργατισμός) - και πολλά άλλα θέματα βεβαίως - αλλά και για την περίοδο 2013-2018, και πώς φτάσαμε να έχουμε €7,5 δισ. ΜΕΔ, έτσι ώστε οι εποπτικές αρχές της Ευρώπης να μας υποχρεώσουν να πάρουμε μια απόφαση οδυνηρή, αλλά που διασώζει καταθέτες, σταθεροποιεί το τραπεζικό σύστημα και δημιουργεί προοπτικές για το μέλλον.

«Αυτή την ώρα τα όποια χρήματα θα διατεθούν από πλευράς δημοσίου είμαι βέβαιος ότι θα καλυφθούν από τα ΜΕΔ των €7,5 δις, εκτός των περιουσιακών στοιχείων των €600 εκ. και άλλα, αρκεί όλοι, κατανοώντας τις δυσκολίες, να υιοθετήσουμε κάποια αποτελεσματικά μέτρα, όπως τα ζητεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημείωσε.

«Πιστεύω κατά αυτό τον τρόπο», συνέχισε ο πρόεδρος, ότι «θα αντιμετωπιστεί κατά αποτελεσματικό τρόπο και θετικό τρόπο ένα από τα προβλήματα το οποίο ήταν γνωστό σε όλους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «πάντα κατά νου θα πρέπει να έχουμε την προστασία των πραγματικών αδυνατούντων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για να προσθέσει ότι «μέσα από τις αδυναμίες του συστήματος δημιουργήσαμε εκείνους τους οποίους είχαν τη δυνατότητα αλλά έπαυσαν να καταβάλλουν με την ελπίδα ότι θα τους χαριστούν δάνεια. Επομένως θα ληφθούν υπόψη οι γνήσιες περιπτώσεις όπου ένας δικαιολογημένα έκτισε ένα σπίτι εντός των δυνατοτήτων και διαφορετικά θα αντιμετωπιστεί ένας ο οποίος έκτισε μια έπαυλη ή ακόμη τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών με τους μη έχοντες τη δυνατότητα να πληρώσουν, ο Πρόεδρος ανέφερε «ένα έχω να πω: Θα μπορούσαν να γίνουν καλύτεροι χειρισμοί από πλευράς τραπεζών ιδιαίτερα γνωρίζοντας ότι τα ΜΕΔ αντί να καθοριστούν με μηδενική βάση, όπως αποφάσισαν οι εποπτικοί μηχανισμοί, θα μπορούσε με ελαστικότερη συμπεριφορά των τραπεζών να έχουμε πολύ περισσότερα ή και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

«Αντί δηλαδή να βλέπουμε επιτόπια να πολλαπλασιάζουν το κεφάλαιο, θα μπορούσε, λαμβάνοντας υπόψη ότι κάποια στιγμή θα είχαμε μηδενικό συντελεστή αξίας, να ήταν περισσότερο ελαστικοί ώστε να μπορεί ο δανειολήπτης να πληρώνει», είπε.

Εν πάση περιπτώσει θέλω να ελπίζω ότι με τα μέτρα που θα υιοθετηθούν και από πλευράς των πολιτικών δυνάμεων, εν γνώση όλων κάποιων υποχρεώσεων έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα έχουμε ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα, χωρίς πια τον κίνδυνο περιπετειών».

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε χθες να απευθυνθεί στο γενικό εισαγγελέα για το διορισμό ερευνητικής επιτροπής με αντικείμενο όλες τις πτυχές λειτουργίας του συνεργατικού πιστωτικού συστήματος, της συνεργατικής κεντρικής τράπεζας και της συνεργατικής κυπριακής τράπεζας με τη συνδρομή ξένων εμπειρογνωμώνων.

Της Ηρώς Ευθυμίου