You are here

Δεσμεύσεις Α. Μαυρογιάννη σε τραπεζικούς

27/01/2023 07:15

Υποσχέσεις για τη μερική αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων προνοίας, τη ρύθμιση της παραχώρησης ανεργιακού επιδόματος στους εργαζόμενους που εντάσσονται σε σχέδια εθελούσιας εξόδου και την προσπάθεια αποκατάστασης των μισθών τραπεζικών υπαλλήλων, έδωσε χθες ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο τρίτος κατά σειρά υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας που βρέθηκε ενώπιον των τραπεζικών υπαλλήλων.

Απευθυνόμενος χθες το απόγευμα από το βήμα της ΕΤΥΚ προς τους τραπεζικούς υπαλλήλους, δήλωσε ότι αποδίδει τεράστια σημασία στη συνάντηση μαζί τους, καθώς μέσα από το διάλογο αναθεωρεί και βελτιώνει το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει σε ενδεχόμενη εκλογή του, με βάση τις ανάγκες των πολιτών.

Πρόσθεσε ότι σήμερα έχουν συσσωρευτεί προβλήματα και δυσκολίες, που δεν δημιουργούν τις καλύτερες συνθήκες για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και πως όσο και να προσπαθεί κάποιος να εξωραΐσει την κατάσταση, οι υφιστάμενες συνθήκες τον διαψεύδουν.

Ανέφερε ότι δεν θα ακολουθήσει τη γραμμή των ανθυποψήφιων του και δεν θα μοιράσει φρούδες ελπίδες και υποσχέσεις που θα αναιρεθούν την επόμενη μέρα, ενώ τόνισε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και ευημερίας των ανθρώπων μας» και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστεί ο ίδιος εάν εκλεγεί.

Χαρακτήρισε θλιβερό ότι τα ταμεία προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων θεωρήθηκαν καταθέσεις και κουρεύτηκαν, δηλώνοντας ότι το 2013 έγινε μια τεράστια αδικία ενώπιον της Βουλής προς τους τραπεζικούς υπαλλήλους, σημειώνοντας ότι πρωτοστάτης ήταν ένας από τους βασικούς αντιπάλους του για την προεδρία της Δημοκρατίας.

«Οι κύριοι υπαίτιοι για κάποιες στρεβλώσεις και τεράστιες αδικίες που έγιναν εις βάρος των τραπεζικών υπαλλήλων, παρουσιάζονται ως σωτήρες και ότι έχουν τις μαγικές λύσεις σε όσα δημιουργήσαν», υπογράμμισε.

Αποκατάσταση κουρεμένου ταμείου προνοίας

Ο κ. Μαυρογιάννης, μιλώντας από το βήμα της ΕΤΥΚ, είπε ότι υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης του κουρεμένου ταμείου προνοίας των 841 υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου και πως ο ίδιος εάν εκλεγεί θα φροντίσει η απώλεια τους να περιοριστεί στο 25%.

Τόνισε ότι πρωτίστως την ευθύνη για αποκατάσταση του κουρεμένου ταμείου προνοίας, φέρει η Τράπεζα Κύπρου, καθώς ήταν άμεσα εμπλεκόμενη και επωφελήθηκε από τις θυσίες τόσο των τραπεζικών υπαλλήλων, όσο και των καταθετών, όπως και τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα του τόπου.

Σημείωσε ότι η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου όφειλε να τηρήσει τις δεσμεύσεις του τέως Διευθύνοντος Συμβούλου της John Hourican, για αποκατάσταση του κουρεμένου ταμείου λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Είπε ότι εάν και όταν αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Δημοκρατίας ένα από τα πρώτα που θα κάνει, είναι να προβεί σε διαβούλευση με την ηγεσία της τράπεζας και να τους υποδείξει την ευθύνη που έχουν απέναντι στο τόπο και τους κουρεμένους εργαζόμενους τους.

Ο κ. Μαυρογιάννης ξεκαθάρισε όμως ότι όποια και να είναι η εξέλιξη του διαλόγου με την ηγεσία της τράπεζας, οι επηρεαζόμενοι τραπεζικοί υπάλληλοι θα αποκατασταθούν, τουλάχιστον στο 75% των δικαιωμάτων τους.

Νομοσχέδιο για το ανεργιακό

Αναφορικά με το ζήτημα της απόδοσης του ανεργιακού επιδόματος στους εργαζόμενους που εντάσσονται σε σχέδια εθελούσιας εξόδου, ανέφερε ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι ήταν οι κατεξοχήν αιμοδότες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς όπως είπε, ενώ συνεισφέρουν για πολλά χρόνια, μέχρι και πριν λίγα χρόνια ελάχιστοι από αυτούς έβγαιναν στην ανεργία.

Χαρακτήρισε πρόχειρες και έκδηλα αντισυνταγματικές τις προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν από τον ανθυποψήφιο του Αβέρωφ Νεοφύτου στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη ρύθμιση του ανεργιακού επιδόματος, αλλά και για αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων των τραπεζικών υπαλλήλων.

Παράλληλα έψεξε το γεγονός ότι ο κ. Νεοφύτου δεν πήρε θέση στο ζήτημα της καταβολής ανεργιακού επιδόματος όταν η κυβέρνηση τοποθετήθηκε κάθετα εναντίον, αλλά τώρα που μοιράζει υποσχέσεις για ψήφους.

Δήλωσε ότι η δική του προσέγγιση, είναι ότι η αποκατάσταση του ανεργιακού επιδόματος θα πρέπει να γίνει «με το σωστό τρόπο». Δηλαδή, είπε, η εκτελεστική εξουσία του αύριο να αναλάβει την ευθύνη και να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και ρυθμίσεις.  

Συγκεκριμένα, είπε ότι η ρύθμιση θα πρέπει να επέλθει μέσω νομοσχεδίου που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων και όχι με πρόταση νόμου που είναι έκδηλα αντισυνταγματική.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα δώσει λύσεις στα προβλήματα των τραπεζικών υπαλλήλων, με σοβαρότητα και χωρίς να επηρεάζονται τα δημόσια οικονομικά, σημειώνοντας ότι το κράτος εισπράττει ήδη από τις τράπεζες μέσω του τέλους που τους επιβάλλει.

Επαναφορά μισθών

Σχετικά με την αποκατάσταση των μισθών των τραπεζοϋπαλλήλων, δήλωσε ότι δεν είναι απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά εξέφρασε τη θέση πως έπρεπε να είχε γίνει ήδη, όπως συμβαίνει και με τους δημόσιους υπαλλήλους.

Ο κ. Μαυρογιάννης, αναφέρθηκε και στην δήλωση του επίτιμου πρόεδρου της ΕΤΥΚ Λοΐζου Χατζηκωστή, κατά την προηγούμενη συνάντηση των τραπεζικών υπαλλήλων με τον ανθυποψήφιο του Νίκο Χριστοδουλίδη, που αναφέρεται σε δημοσίευμα της StockWatch, ότι μεγάλο τραπεζικό ίδρυμα εξετάζει την παραχώρηση «μπόνους» συνολικού ύψους €40 εκατ., σε υψηλόβαθμα στελέχη της.

Σημείωσε ότι «εκ των πραγμάτων όταν γίνονται τέτοιες συζητήσεις θα πρέπει στο τραπέζι να επανέλθει και το θέμα της αποκατάστασης των μισθών των υπαλλήλων», εκφράζοντας την ετοιμότητα του να εργαστεί προς αποκατάσταση των μισθών των τραπεζικών υπαλλήλων.

Της Ελένης Χαραλάμπους