You are here

Νέες φωνές κομμάτων για τη συμφωνία Ελληνικής, ΣΚΤ

21/06/2018 12:05

Νέες πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί η συμφωνία της Ελληνικής τράπεζας και της ΣΚΤ για την απορρόφηση της τελευταίας από την πρώτη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης σημειώνει σε δήλωσή του ότι οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού για τη διάλυση του Συνεργατισμού είναι αυταπόδεικτες.

«Επί των ημερών τους είναι που έγινε η διάγνωση της έκτασης και του βάθους των προβλημάτων του Συνεργατισμού. Επί των ημερών τους είναι που επιβλήθηκε η θεραπεία για το Συνεργατισμό», σημειώνει. 

«Αυτοί είναι που ήσαν ιδιοκτήτες και είχαν την ευθύνη διοίκησης του Συνεργατισμού τα τελευταία έξι σχεδόν χρόνια. Αυτοί είναι που με δεκάδες δηλώσεις τους έλεγαν μέχρι πρότινος ότι όλα εξελίσσονταν ικανοποιητικά στον Συνεργατισμό», τονίζει.

«Αυτοί είναι», προσθέτει, «που μέσα από μια στημένη διαδικασία και μια κάκιστη συμφωνία, αντί να επιστρέψουν τον Συνεργατισμό όπως δεσμεύτηκαν στους πολίτες, τον θυσίασαν για να σώσουν την Ελληνική Τράπεζα, φορτώνοντας στους φορολογούμενους πολλά δισεκατομμύρια ζημιές».

Αναφορικά με την έρευνα που πρέπει να γίνει για πιθανές ποινικές και άλλες ευθύνες, σημειώνει ότι αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα και κανενός άλλου.

«Είναι κατά συνέπεια, τουλάχιστον απαράδεκτο ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιχειρεί να παρέμβει στον καθορισμό του πλαισίου της έρευνας, την ώρα που αυτή εξ’ αντικειμένου θα καλύπτει, ανάμεσα σε άλλα, πράξεις και παραλήψεις όσων είχαν την ευθύνη για τον Συνεργατισμό και κυρίως για τη συμφωνία ξεπουλήματος του», καταλήγει.

Η συμφωνία να τεθεί στο μικροσκόπιο έρευνας
 
Το Δημοκρατικό Κόμμα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής έρευνας για όλα τα προηγούμενα χρόνια, πριν το 2013.

«Όμως, έρευνα και μάλιστα σε βάθος, επιβάλλεται να διεξαχθεί και για την περίοδο 2013-2018 όταν η διακυβέρνηση Αναστασιάδη είχε υπό τον πλήρη της έλεγχο τον Συνεργατισμό, δηλαδή από τότε που έγινε η κρατικοποίηση», προσθέτει.

«Να υπενθυμίσουμε την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναφέρεται σε κακή διακυβέρνηση του Συνεργατισμού, κάτι που βαραίνει την παρούσα διακυβέρνηση, η οποία διόρισε τη διοίκηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας».

Τέλος, το Δημοκρατικό Κόμμα επιμένει και απαιτεί να διεξαχθεί έρευνα και για τη συμφωνία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με την Ελληνική Τράπεζα επισημαίνοντας ότι είναι ετεροβαρής, είναι εις βάρος του κύπριου φορολογούμενου, καθώς αυξάνει σημαντικά το δημόσιο χρέος, δεν επιλύει το πρόβλημα του υψηλού ιδιωτικού δανεισμού και δεν επιλύει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία θα παραμείνουν.

Ζήτησα μελέτη από τεχνοκράτες

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σημειώνει σε δήλωσή του ότι είχε ζητήσει με επιστολή από τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου η Βουλή αναθέσει σε διμελή ή τριμελή ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικών για να αξιολογήσει τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας πώλησης του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα.

Να μελετήσει δηλαδή κατά πόσο οι οικονομικοί όροι είναι δίκαιοι κατά πόσο κερδίζει ή ζημιώνει το δημόσιο και κατά πόσο αυτή η συμφωνία είναι μεροληπτική προς όφελος της εμπορικής τράπεζας.

«Εκφράζω τη λύπη μου γιατί τελικά δεν υιοθετήθηκε η εισήγηση μου χωρίς και επίσημα να απορριφθεί και η πλειοψηφία κατέληξε στο να εγγράψει το θέμα προς συζήτηση στο κεφάλαιο Δ. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει δεν είναι να εκφράσουμε ξανά την κριτική μας και τις πολιτικές μας τοποθετήσεις αλλά να δώσουμε τεκμηριωμένα στους κύπριους πολίτες να γνωρίζουν αν έχει κερδίσει ή χάσει και τί το δημόσιο από αυτή τη συμφωνία πώλησης του Συνεργατισμού», σημειώνει.