You are here

Προδρόμου: Η οικονομία διαψεύδει θετικά τις προβλέψεις

03/12/2018 15:52

Η κυπριακή οικονομία, χάρη στις προσπάθειες όλων και στην αποτελεσματική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, εξακολουθεί να διαψεύδει θετικά τις προβλέψεις, είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο εκπρόσωπος είπε ότι «έχει δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την Κύπρο», προσθέτοντας ότι «το εκτελεστικό συμβούλιο του οργανισμού ενέκρινε την έκθεση χαιρετίζοντας την ισχυρή, μετά την κρίση, ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας που με ρυθμό 4,2% επιτρέπει μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα και οδηγεί στη μείωση της ανεργίας».

Οι εκτελεστικοί διευθυντές του οργανισμού χαιρέτισαν τις πρόσφατες αποφάσεις που πήραν οι κυπριακές αρχές για να αντιμετωπίσουν αδυναμίες του τραπεζικού τομέα, με αναφορά στα μέτρα που λήφθηκαν για τη Συνεργατική Τράπεζα, επισημαίνοντας, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι παρά την αισθητή βελτίωση θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των ΜΕΔ.

Το ΔΝΤ προβλέπει μεγέθυνση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος 4,2% για φέτος και 4,1% για το 2019. «Αυτό είναι σημαντικό διότι σε προηγούμενες εκθέσεις προβλεπόταν αρκετά χαμηλότερος ρυθμός. Υπάρχει λοιπόν αναθεώρηση επί το θετικότερο», σημείωσε.

«Όπως και στα χρόνια της κρίσης και του προγράμματος η ύφεση ήταν τελικά ηπιότερη από αυτή που προβλεπόταν, έτσι και στα χρόνια της ανάκαμψης η ανάπτυξη μονιμοποιείται και είναι ταχύτερη. Αυτή η αναπτυξιακή πορεία που προβλέπεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, κάνει το ΔΝΤ να προβλέπει ότι θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε σημαντικά δημοσιονομικά πλεονάσματα και ότι μέχρι το 2023 το δημόσιο χρέος θα έχει μειωθεί σε 70%, σε ένα κανονικό επίπεδο», τόνισε.

Η ρωμαλέα αναπτυξιακή πορεία, που στηρίζεται από επενδύσεις που θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε, έχει ήδη απορροφήσει περισσότερη από τη μισή ανεργία που είχε συσσωρευτεί μεταξύ 2008 και 2014 φτάνοντας τότε στα ύψη του 16,%3. Από το σημερινό ύψος περί του 7% προβλέπεται ότι μέχρι το 2020 θα έχουμε συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

Η απασχόληση, σύμφωνα με την έκθεση, αυξάνεται σε 3,9% φέτος και 2,5% το 2019. «Συγκρατούμε όμως ότι το ΔΝΤ την ώρα που χαιρετίζει τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Κυβέρνησης με το πλεόνασμα ρεκόρ των €852,8 εκ στη περίοδο Ιανουαρίου  - Οκτωβρίου, σημειώνει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η πολιτική δημοσιονομικής σταθερότητας. Πράγματι αυτή είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης, η οποία την ώρα που μπορεί να σχεδιάζει κοινωνική πολιτική και στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης των πολιτών και της κοινωνίας, διατηρεί μια λογική πειθαρχίας των δαπανών κατά τρόπο που όχι απλά να είναι καλοί οι δημοσιονομικοί δείκτες, αλλά να δίδεται χώρος για δαπάνες σε αναπτυξιογόνους τομείς, όπως είναι η πολιτική για έρευνα και καινοτομία και για ψηφιακό μετασχηματισμό».

Η αναφορά του ΔΝΤ στη μεταρρύθμιση στον χώρο της δικαιοσύνης με ειδική μνεία για τον διαχωρισμό της διαχείρισης των εμπορικών υποθέσεων η οποία συνοδεύεται από παρότρυνση να συνεχίσουμε τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη χώρα και την οικονομία, βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση.

«Ενδεικτικά αναφέρω τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που σχεδιάζεται, τη λειτουργία Υφυπουργείου Τουρισμού τον επόμενο χρόνο και την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για τον Τουρισμό, τη δημιουργία Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας, Ψηφιακού Μετασχηματισμού, σύμφωνα και με πρόταση που έρχεται από την αντιπολίτευση, και την ενεργοποίηση αλλαγών που περιέχονται στον επενδυτικό νόμο, καθώς και άλλα», είπε.

Υπάρχει ένα ολόκληρο πρόγραμμα  τομών και αλλαγών από την Κυβέρνηση με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και τη βελτίωση του αναπτυξιακού προτύπου, ούτως ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε τέτοιες θετικές εκθέσεις και τις ανάλογες αξιολογήσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης».

ΜΕΔ

Ερωτηθείς για το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι όντως το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει. Από τη στιγμή που συντάχθηκε το πρώτο μνημόνιο για την Κύπρο το 2012 και έγραφε ότι θα έπρεπε να αποκλιμακωθεί το τεράστιο συγκριτικά ιδιωτικό χρέος εκτός από το δημόσιο θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι η Κύπρος έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη αναλογικά βελτίωση στα ΜΕΔ.

Παραμένει, όμως, μαζί με Ελλάδα ως οι χώρες εντός της Νομισματικής Ένωσης, με ψηλό συντελεστή ΜΕΔ, αλλά η βελτίωση που σημειώθηκε με τις αποφάσεις για τον Συνεργατισμό οδήγησε σε δραστική μείωση».

Πρόσθεσε ακόμα ότι με άλλα εργαλεία, όπως η νομοθεσία και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να φτάσουμε σε χαμηλότερο επίπεδο σε ό,τι αφορά τα ΜΕΔ.

Επεσήμανε εξάλλου ότι «σήμερα με τους γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις για αντιμετωπιστούν τα ΜΕΔ», τα οποία μειώνονται συνεχώς.