You are here

Τα πράγματα πίσω από τη λίστα Γιωρκάτζη

03/02/2021 07:19

Προκλήσεις και ευκαιρίες για περαιτέρω διερεύνηση θεμάτων που προκύπτουν από το περιεχόμενο της, εντοπίζονται μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη.

Οικονομολόγοι επικεντρώνονται στο συσχετισμό των στοιχείων που περιλαμβάνει η λίστα Γιωρκάτζη με τις δηλώσεις του πόθεν έσχες και υπογραμμίζουν την ανάγκη να διερευνηθεί αρμοδίως η λίστα με τρόπο που να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα κυρίως, σε ότι αφορά την ευνοϊκή μεταχείριση ΠΕΠ από τις τράπεζες λόγω της θέσης τους.

Μιλώντας στη StockWatch, ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Σταύρος Ζένιος τόνισε ότι από τον κατάλογο των στοιχείων προκύπτουν πολύ σημαντικά θέματα και αναφέρθηκε στο ρόλο που οφείλουν να διαδραματίσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κεντρική Τράπεζα και άλλοι θεσμικοί φορείς.

«Η Κεντρική Τράπεζα οφείλει να επικαιροποιήσει τα στοιχεία και να ελέγξει αν τηρούνται οι κανονισμοί της, διότι φαίνεται να υπήρξαν προνομιακές μεταχειρίσεις. Ο Γενικός Ελεγκτής να ελέγξει τα ΜΕΔ των ΠΕΠ της πρώην Συνεργατικής. Το Τριμελές Συμβούλιο να αντιπαραβάλει τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες με τον κατάλογο ΜΕΔ», υπέδειξε ο κ. Ζένιος.

Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και ρόλο και λόγο και ευθύνη. Αν εννοεί αυτά που είπε στο διάγγελμα του, δεν μπορεί να δέχεται να παραμένουν στην θέση που διόρισε άτομα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Ο κ. Ζένιος χαρακτήρισε αδιανόητο να συζητάμε κατά πόσο ΠΕΠ μπορούν να έχουν ΜΕΔ. Σημείωσε ότι είναι καθ’ όλα κατανοητό κάποιος επιχειρηματίας ή ιδιώτης να αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. «Οπωσδήποτε όμως δεν μπορεί να διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα, να νομοθετεί για τις τράπεζες, να παίρνει αποφάσεις πολιτικής. Αυτά τα ΠΕΠ δεν είναι συνεπείς με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, είναι επιρρεπείς σε αθέμιτες πιέσεις, και δίνουν λάθος παράδειγμα στην κοινωνία», ανέφερε.

Σημείωσε ότι στον κατάλογο φαίνονται δάνεια χωρίς επαρκή κάλυψη και δάνεια που είναι μη εξυπηρετούμενα για χρόνια. «Επιπλέον, φαίνεται ότι βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης δεν δήλωναν στο πόθεν έσχες όλα τα στοιχεία που τους αφορούσαν».

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο παράδειγμα βουλευτή με €18 εκατ. ΜΕΔ, ο οποίος δηλώνει δάνεια €3 εκατ. στο πόθεν έσχες, αλλά κανένα από τις τράπεζες των ΜΕΔ. Άλλο παράδειγμα, αφορά υπουργό ο οποίος εμφανίζεται με €1,5 εκατ. ΜΕΔ χωρίς να δηλώνει στο πόθεν έσχες κανένα δάνειο και δεν δηλώνει τις μετοχές που έχει σε εταιρεία με ΜΕΔ.

«Αυτά πρέπει να ελεγχθούν», τονίζει ο κ. Ζένιος.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Ανδρέας Μηλιδώνης υποστήριξε ότι για να υπάρξει διαφάνεια, η λίστα μη εξυπηρετούμενων δανείων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων αλλά και για όλα τα δάνεια των ΠΕΠ, θα πρέπει να αρχίσει από το 2011, να καλύψει όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, να συνδέσει ΠΕΠ με οικογένειες και εταιρείες και να εξετάσει εξασφαλίσεις, επιτόκια, διαγραφές και αναδιαρθρώσεις.

Ο ερευνητής εναλλακτικής χρηματοοικονομικής Αλέξανδρος Αποστολίδης δήλωσε πως το γεγονός ότι δεν είχε δηλωθεί ποτέ σύγκρουση συμφερόντων από ΠΕΠ που περιλαμβάνονται στη λίστα, αφήνει περιθώριο να διερωτηθεί κάποιος με ποια κίνητρα βουλευτές ψήφιζαν για σχετικά ζητήματα.

Ταυτόχρονα, σημειώνει πως η δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη αποδεικνύει την αποτυχία του πόθεν έσχες, εκφράζοντας την άποψη ότι ορισμένα στοιχεία επίτηδες δεν ζητούνται στη δήλωση πόθεν έσχες. Παράλληλα, αναφέρεται στην αποτυχία της λίστας να δώσει στοιχεία μεταξύ άλλων για τις διαγραφές δανείων, επισημαίνοντας ότι την ίδια στιγμή, αναδεικνύεται η σύνδεση πολιτικών προσώπων με εταιρείες ανάπτυξης γης και τα τραπεζικά τους ιδρύματα, συσχετισμός που πρέπει να εξεταστεί και σε σχέση με το «πάρτι» των διαβατηρίων, όπως είπε.

Της Μαρίας Χαμπή