You are here

Αγώνας δρόμου για Χριστοδουλίδη, Μαυρογιάννη

08/02/2023 12:38

Συνεχίστηκαν σήμερα οι εντατικές διαβουλεύσεις των δύο ανεξάρτητων υποψηφίων της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη, με κόμματα και οργανωμένα σύνολα με σκοπό να πείσουν με τις θέσεις τους κερδίζοντας περαιτέρω στήριξη στην κούρσα των προεδρικών εκλογών.

Μετά την απόφαση που λήφθηκε χθες από το πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ για ψήφο κατά συνείδηση και κομματικές εκλογές στις 11 Μαρτίου, με δηλώσεις σήμερα στο περιθώριο της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, υπουργοί κατέθεσαν τη δική τους θέση για τη στάση που θα τηρήσουν στον δεύτερο γύρο.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, έδωσε από το πρωί στη δημοσιότητα την τοποθέτησή του ενώπιον της σύσκεψης του πολιτικού γραφείου.

Την στήριξή του προς την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη ανακοίνωσε από το προεδρικό ο υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής δήλωσε ότι δεν θα δημοσιοποιήσει τη ψήφο του. Θέση εναντίον της ψήφου σε «αποστάτες» υιοθέτησε σε δική της ανάρτηση η υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου.

Ως την «λιγότερο χειρότερη απόφαση» υπό τις περιστάσεις, χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση του πολιτικού γραφείου του ΔΗΣΥ, ο αντιπρόεδρος και βουλευτής του κόμματος Ευθύμιος Δίπλαρος, μιλώντας στην μεσημβρινή εκπομπή του Αντ1, αναφέροντας ότι δεν θα δηλώσει δημοσίως την ψήφο του.

Επαφές Μαυρογιάννη και ανακοίνωση ΥΠΟΙΚ

Σήμερα, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης συνάντησε για δεύτερη φορά τον Αχιλλέα Δημητριάδη στον οποίο παρέδωσε τις γραπτές απαντήσεις του σχετικά με τις δώδεκα προτεραιότητας που έθεσε στην υποψηφιότητα του ο κ. Δημητριάδης.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση του αύριο στις 10:30, με τον κ. Μαυρογιάννη να δηλώνει ότι «πιστεύω ότι έχουμε το ίδιο όραμα για τον τόπο μας».

Ο υποψήφιος ένοικος του Προεδρικού ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ότι δεν αποκλείεται η δημοσιοποίηση του ονόματος του ατόμου που προορίζει για υπουργό οικονομικών.

Εξήγησε ότι «τις τελευταίες μέρες υπάρχει πάρα πολλή συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα και ως εκ τούτου η μετατόπιση που έκανα είναι να πω ότι δεν το αποκλείω. Μόλις μπορέσουμε θα το κάνουμε, αλλά δεν δουλεύουμε με τον τρόπο του ότι πρέπει να ανακοινώσεις εκείνη την ημέρα εκείνο. Πρέπει τα πράγματα να ωριμάσουν, απλώς η αλήθεια είναι αυτή την στιγμή δεν το αποκλείω».

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ πιθανώς να γίνει σήμερα.

Στο πρόγραμμα του κ. Μαυρογιάννη ήταν σήμερα και οι συναντήσεις με τον Χριστόδουλο Πρωτοπαπά και με την ομάδα Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος-Για την Κύπρο».

Ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς μετά την συνάντηση του με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ανακοίνωσε την στήριξη του προς τον υποψήφιο. Σε tweet του ο κ. Πρωτοπαπάς αναφέρει ότι ο κ. Μαυρογιάννης υιοθέτησε την εισήγηση για σύσταση προεδρικού συμβουλίου καινοτομίας και ψηφιακής μετάβασης.

Στήριξη προς τον Ανδρέα Μαυρογιάννη εξέφρασε και η Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος-Για την Κύπρο», με το πέρας της συνάντησης των δύο μερών.

Ο Γιώργος Κολοκασίδης μετά από τις χθεσινές συναντήσεις που είχε με τους δύο υποψηφίους, αποφάσισε τη μη στήριξη κανενός εκ των δύο υποψηφίων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, η δημόσια στήριξη προς οποιονδήποτε εκ των δύο δεδομένων των θέσεων του, θα ήταν ανακόλουθη εκ μέρους του.

Σημείωσε ωστόσο, ότι θα στηρίξει την οποιαδήποτε δράση του νέου ΠτΔ προς προώθηση κρίσιμων ζητημάτων.

Συνδιασκέψεις κομμάτων

Στις 18:00 αναμένεται να συνέλθει η κεντρική επιτροπή της ΕΔΕΚ και την ίδια ώρα το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών συγκαλεί παγκύπρια συνδιάσκεψη καθώς και μυστική ψηφοφορία για την λήψη  απόφαση σε ότι αφορά την στάση του κόμματος στον β’ γύρο των εκλογών.

Δύο ώρες νωρίτερα, στις 16:00 αντιπροσωπεία των Οικολόγων είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον ανεξάρτητο υποψήφιο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Της Μαρίας Κυριακίδου