You are here

Αιχμηρή απάντηση στο Λονδίνο

01/03/2015 11:35
Αιχμηρή ήταν η απάντηση της Λευκωσίας στην αντίδραση του Λονδίνου επί των συμφωνιών Κύπρου - Ρωσίας που υπογράφηκαν κατά την επίσκεψη ου προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε στην κρατική τηλεόραση ότι οι συμφωνίες εξυπηρετούν τα στρατηγικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν προκαλούν αντιδράσεις.

Έκανε ειδική αναφορά στη στάση του Ηνωμένου Βασιλείου για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ υποδεικνύοντας ότι το Λονδίνο δεν υποστήριξε το αίτημα της Λευκωσία για αποστολή ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι οι εταίροι στην ΕΕ είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα όλα όσα θα είχαν λάβει χώρα στη Μόσχα.

Στάση αναμονής, τηρούν οι Βρυξέλλες για την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα. Επισήμως, οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν ενημέρωση από τη Λευκωσία για τα αποτελέσματα της επίσκεψης και το περιεχόμενο των συμφωνιών που υπογράφηκαν μεταξύ των δύο χωρών.


Σε σχέση με το κυπριακό ο Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό το σημερινό καθεστώς των απειλών και του εκφοβισμού.

Υπέδειξε ότι στόχος δεν είναι ο διάλογος χάριν του διαλόγου αλλά οι συνομιλίες που θα οδηγήσουν σε θετική κατάληξη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει πληροφορηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ότι περί τα μέσα Μαρτίου ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό προτίθεται να επισκεφθεί την Κύπρο.

Επεσήμανε ωστόσο ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο θα μεταφέρει οποιαδήποτε πρόταση στο κυπριακό.