You are here

Αισιοδοξία Τζόνσον για κυπριακό

02/10/2017 09:55
Αισιόδοξος για την προοπτική συνέχισης των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού και για τη μετα-Brexit σχέση της Κύπρου με το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίστηκε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής σε εκδήλωση της οργάνωσης Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου, στο περιθώριο του συνεδρίου του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ, ο κ. Τζόνσον είπε πως από τις συνομιλίες στην Ελβετία έχουν προκύψει κέρδη τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν.

«Δεν έχουμε επιτύχει τους τελευταίους 12 μήνες ακριβώς αυτό που ήθελα να κάνω», ανέφερε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών. «Υπήρξε μία συνάντηση στο ελβετικό θέρετρο που λέγεται Κραν Μοντάνα», συνέχισε, «όπου όλοι προσπαθήσαμε να συγκεντρωθούμε για να επιλύσουμε το Κυπριακό πρόβλημα».

«Και πήγαμε όλοι περίπου 15.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, μιλώντας χονδρικά, και μπορούσαμε να δούμε την κορυφή, τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά. Και μπορούσαμε να δούμε το δρόμο προς την κορυφή, μπορούσαμε να δούμε τί χρειαζόταν να γίνει, μερικά πολύ απλά βήματα που χρειάζονταν να γίνουν», ανέφερε.

«Δυστυχώς, δεν κατέληξε ακριβώς κατ’ αυτόν τον τρόπο. Πέσαμε ξανά κάτω στην πίστα λιγάκι, αλλά όχι εντελώς κάτω. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο. Και υπήρχαν ουσιώδη κέρδη από εκείνες τις συνομιλίες επί των οποίων προτιθέμεθα να χτίσουμε και να τις προχωρήσουμε», είπε.

Αναφερόμενος στη μελλοντική σχέση Βρετανίας - Κύπρου μετά από το Brexit, ο κ. Τζόνσον είπε ότι οι δύο χώρες θα έχουν μία «φανταστική» σχέση.

«Είμαστε προφανώς πολύ μεγάλοι εισαγωγείς κυπριακών προϊόντων όλων των ειδών. Θυμάμαι να περιπλανιέμαι στους δρόμους του Λονδίνου και να βλέπω την τεράστια ποσότητα κυπριακών προϊόντων που έχουμε στα καταστήματά μας και δικαίως», ανέφερε.

«Αλλά πετάμε την μπάλα από την άλλη πλευρά του διχτυού, διότι όταν ήμουν στην Κύπρο νομίζω ότι είδα να έχουν ανοίξει ένα κατάστημα στη Λευκωσία τα Marks and Spencer. Όπως είπα με περηφάνια, τώρα μπορείτε να αγοράζετε τις βράκες σας εδώ», είπε χαριτολογώντας.

«Αυτό δεν είναι το μοναδικό αγγλικό προϊόν που θα μπορείτε να αγοράζετε (στην Κύπρο). Διότι θα εντατικοποιήσουμε την εμπορική μας σχέση, την πολιτική μας σχέση και πάνω απ’ όλα θα εντατικοποιήσουμε τη βαθιά και ανθεκτική φιλία που υφίσταται μεταξύ της Κύπρου και του Συντηρητικού Κόμματος», συμπλήρωσε ο Μπόρις Τζόνσον.