You are here

Αισιόδοξος ο Ντε Σότο για το κυπριακό

29/11/2002 16:11
Εντείνεται το παρασκήνιο στο τρίγωνο Αθήνα – Λευκωσία και Άγκυρα

Αισιόδοξος εμφανίσθηκε το πρωί για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού μέχρι τη 12η Δεκεμβρίου ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Άλβαρο Ντε Σότο, ενώ οι παρασκηνιακές ζυμώσεις και διεργασίες για επίλυση του κυπριακού εντείνονται σε όλο το τρίγωνο Λευκωσίας - Αθήνας - Άγκυρας.

Ο κ. Ντε Σότο, που συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και ερωτηθείς αν του έδωσε κάποιο μήνυμα ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο κ. Ντε Σότο απάντησε αρνητικά.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος με την απάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς προς τα Ηνωμένα Έθνη, ο κ. Ντε Σότο απάντησε: «Θεωρώ ότι ο κ. Ντενκτάς είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί στη βάση του εγγράφου του Γενικού Γραμματέα. Το έχει δηλώσει ξεκάθαρα και εμείς το αναφέραμε αυτό σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη πριν δυο μέρες».

Στο μεταξύ ο Άλβατο Ντε Σότο με ειδικό αεροσκάφος των Ηνωμένων Εθνών μετέβη στην Αθήνα και αυτή την ώρα αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου. Ακολούθως θα μεταβεί στην Τουρκία για διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της Τουρκικής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ δήλωσε ότι σε περίπτωση που κατά την οποία δεν δοθεί ημερομηνία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά ημερομηνία έναρξης, τότε είναι αδύνατο να επιλυθεί το Κυπριακό.