You are here

Αντιδρά στις τουρκικές προκλήσεις η κυβέρνηση

30/09/2022 13:57

Θα αντιδράσουμε στις τουρκικές προκλήσεις με προσφυγή σε διεθνή σώματα και διπλωματικές ενέργειες, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας. Η αντίδρασή μας δεν μπορεί να είναι άλλη από την προσφυγή σε διεθνή σώματα και ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο», ανέφερε ο κ. Πελεκάνος. 

Ακόμη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν προκαλούμε και βεβαίως δεν είναι πρόθεσή μας να αντιπαρατεθούμε στρατιωτικά με την Τουρκία», προσθέτοντας ότι επιθυμία μας είναι η ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

«Αυτό που η Κυπριακή Δημοκρατία πράττει εκ καθήκοντος είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής της δύναμης προκειμένου να προασπίσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και όχι η επιθετική διάταξη, όπως καταφαίνεται από τη ρητορική και τις ενέργειες της Τουρκίας», επεσήμανε.

Ο κ. Πελεκάνος τόνισε ότι πολιτική μας παραμένει η επιμονή στον δημιουργικό διάλογο για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Όσον αφορά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχει ως επιλογή κινήσεων είτε ο διμερής διάλογος είτε η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», ανέφερε.