You are here

Απαντά στις επικρίσεις Νουρή η ελεγκτική υπηρεσία

26/08/2022 10:24

Απαντήσεις στις επικρίσεις του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή στη Βουλή, ότι η έκθεση της για τα χρυσά διαβατήρια, είναι «ανεπαρκής, ελλιπής, ατεκμηρίωτη και έχει πολιτικά κίνητρα», δίνει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Απαντά επίσης στην κατηγορία ότι αν η Υπηρεσία είχε διεξαγάγει έλεγχο ενωρίτερα, το Πρόγραμμα θα είχε διασωθεί, ξεκαθαρίζοντας ότι οι δύο αυτές θέσεις της Κυβέρνησης είναι «μεταξύ τους αντιφατικές».

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται ότι, «από χθες η Κυβέρνηση προβάλλει τη θέση, από τη μία ότι η τελευταία Έκθεση μας είναι «ανεπαρκής, ελλιπής, ατεκμηρίωτη και έχει πολιτικά κίνητρα» και από την άλλη, ότι αν η Υπηρεσία μας είχε διεξαγάγει έλεγχο ενωρίτερα, το Πρόγραμμα θα είχε διασωθεί».

Προστίθεται ότι οι δύο αυτές θέσεις της Κυβέρνησης «είναι μεταξύ τους αντιφατικές. Εν πάση περιπτώσει, σχολιάζουμε αυτές τις θέσεις ξεχωριστά».

Συνεχίζοντας, η Ελεγκτική Υπηρεσία τονίζει τα κυριότερα ευρήματα της έκθεσης, κάνοντας αναφορά σε τρία σημεία:

-Το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) απέκρυβε στοιχεία από το Υπουργικό Συμβούλιο (ΥΣ) και τη Βουλή. Σημειώνεται ότι τα σημειώματα των Λειτουργών του ΥΠΕΣ (συνήθως 2-3 σελίδες) θα έπρεπε να επισυνάπτονταν στην Πρόταση προς το ΥΣ.

«Τι απαντά η Κυβέρνηση; Για να πάρω τους ογκώδεις φακέλους στο ΥΣ θα θέλαμε διπλοκάμπινο. Ας κρίνουν οι πολίτες τη σοβαρότητα αυτής της απάντησης».

-Το ΥΣ παραβίαζε τα κριτήρια που το ίδιο είχε θέσει και δημοσίευσε στην Επίσημη Εφημερίδα, καθιστώντας τα έτσι ως δευτερογενή νομοθεσία. «Το ίδιο ακριβώς είπε και η Ερευνητική Επιτροπή, της οποίας το Πόρισμα κατά τα άλλα η Κυβέρνηση θεωρεί ως ευαγγέλιο. Τι απαντά η Κυβέρνηση; Το ΥΣ είχε απόλυτη εξουσία να κάνει ότι το ίδιο ήθελε κατά την κρίση του. Ας κρίνουν και εδώ οι πολίτες».

Ως προς το χρόνο που η Υπηρεσία διεξήγαγε έλεγχο, «η θέση της Κυβέρνησης είναι ανήκουστη. Το θέμα αυτό το έχουμε σχολιάσει πολλές φορές, το σχολιάζουμε και στην τελευταία έκθεση».

«Είναι δυνατό, η Κυβέρνηση, που αμφισβήτησε ευθέως την εξουσία μας για έλεγχο, που προέβαλε χίλια δυο προσκόμματα και καθυστερήσεις και έκανε τα πάντα να μας εμποδίσει να ελέγξουμε, που όσες εκθέσεις εκδώσαμε τις έριξε στο πυρ το εξώτερον, να μας κατηγορεί ότι αργήσαμε να κάνουμε έλεγχο;», τονιζεται.