You are here

Άριστη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου

21/10/2020 11:27

Την άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, αλλά και των δύο χωρών με την Αίγυπτο, στο επίπεδο της τριμερούς τους συνεργασίας επεσήμαναν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της 8ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου.

Καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «για την άψογη και άριστη συνεργασία και τη στήριξη που έχουμε τόσο στα διεθνή φόρα, αλλά ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όταν και εφόσον συνέρχεται αλλά ιδιαίτερα όταν ασχολείται με τις παραβιάσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, της Ελλάδας και όχι μόνο. Σήμερα θα μας δοθεί η ευκαιρία, εξάλλου, να έχουμε μια συνολική εκτίμηση της όλης κατάστασης».

«Πρόσφατα, όπως καλά γνωρίζεις, είχαμε μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα την επιλογή νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη. Έχω επικοινωνήσει μαζί του, του έχω εκφράσει την ετοιμότητα μου και την αποφασιστικότητα να συμμετάσχω σε οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία ο ΓΓ των ΗΕ θέλει να συγκαλέσει προκειμένου να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος, έτσι ώστε επιτέλους να επικρατήσει πραγματική ειρήνη τόσο στην Κύπρο όσο και στην περιοχή. Ελπίζω οι θέσεις που διατυπώθηκαν μέχρι σήμερα από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να μην είναι και η τελική επιδίωξη διότι σε μια τέτοια περίπτωση, αντιλαμβάνεστε ότι θα έχουμε μια εκτροπή», πρόσθεσε.

«Αυτό που λέω είναι ότι εμείς παραμένουμε σταθεροί στην εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι λειτουργική και συνεπώς βιώσιμη, που θα στηρίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά βεβαίως και στις αρχές και αξίες της ΕΕ χώρα μέλος της οποίας είμαστε και θα παραμείνουμε και μετά τη λύση», τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής είπε ότι την Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο τις ενώνουν πολλά, προσθέτοντας ότι «έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε επ’ ωφελεία των λαών μας, αλλά και της ευρύτερης ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Πράγματι έχεις απόλυτο δίκαιο να επισημαίνεις ότι αυτή η τριμερής είναι εξαιρετικά επίκαιρη λόγω του φορτισμένου κλίματος στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε.

«Έχουμε κάθε λόγο και οι δύο να είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι υπάρχει πια στην Ευρώπη μια διαφορετική αντίληψη για το ποιος είναι ο ταραχοποιός στη γειτονιά και γιατί οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά συνολικά τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ. Και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία. Γνωρίζουμε και οι δύο, εσείς πολύ εμπειρότερος στα θέματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων ότι χρειάζεται δουλειά και προσπάθεια, προκειμένου να  αλλάξουμε πολιτικές και απόψεις οι οποίες είχαν διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες», ανέφερε.