You are here

Αύριο στον Γλ. Κληρίδη οι εκθέσεις των υπουργών για το σχέδιο λύσης

19/11/2002 16:45
Ρολάνδης: Εκτός κεκτημένου η αρμοδιότητα για την Ενέργεια στο σχέδιο Άναν

Σε αξιολόγηση και προσδιορισμό του οικονομικού κόστους, που απαιτείται για την εφαρμογή της λύσης στη βάση του σχεδίου που υπέβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ, προχωρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας. Αύριο πάντως, στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται η κατάθεση σχετικής μελέτης που ανέλαβαν να ετοιμάσουν κάποια υπουργεία ύστερα από σχετικές οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ενώ το υπουργείο Εμπορίου δηλώνει ότι θα καταθέσει τη δική του μελέτη στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Stockwatch το Γραφείο Προγραμματισμού - κατά πάσα πιθανότητα – θα προχωρήσει στην κοστολόγηση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης που διεξάγουν διάφορα υπουργεία ύστερα από σχετική εντολή από το Προεδρικό. Το πόρισμα θα αφορά μεταξύ άλλων α) τις αποκλίσεις από το κοινοτικό Κεκτημένο και το κόστος β) από την επανακατανομή αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών (από τη υφιστάμενη δομή της Δημοκρατίας) μεταξύ των υπουργείων της Κεντρικής Κυβέρνησης και των δύο «συστατικών Πολιτειών» γ) από την ανακατανομή δημοσίων υπαλλήλων στη Κεντρική κυβέρνηση και τις δύο «συστατικές πολιτείες» δ) για την ανοικοδόμηση κατεχόμενων πόλεων ε) τα οικονομικά δεδομένα και τους δείκτες των οικονομιών στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας ζ) για τη γεφύρωση του χάσματος του βιοτικού επιπέδου μεταξύ των δύο κοινοτήτων κ.ο.κ.

Πάντως, όπως δήλωσε σήμερα ο Νίκος Ρολάνδης, μάλλον δεν θα είναι σε θέση αύριο να καταθέσει ενώπιον του Υπουργικού την σχετική έκθεση του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ωστόσο αποκάλυψε ότι στο σχέδιο λύσης του Κόφι Άναν εκτός Κοινοτικού Κεκτημένου είναι η πρόνοια που αφορά το κεφάλαιο Ενέργεια, που σύμφωνα με το σχέδιο του ΓΓ δεν ανήκει στη κεντρική Κυβέρνηση.

«Ενώ η ενέργεια δεν μπορεί παρά να ανήκει στη δικαιοδοσία του Κοινού κράτους» τόνισε ο κ. Ρολάνδης, προσθέτοντας μάλιστα ότι το θέμα συζήτησε κατά τη συνάντηση που είχε χθες με την αρμόδια Επίτροπο Μεταφορών και Ενέργειας Λογιόλα ντε Παλάθιο της ΕΕ σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται και αναγνωρίζει μόνον ένα Ρυθμιστή Ενέργειας και όχι δύο».

Τέτοια θέματα που αφορούν και τις δύο κοινότητες και δεν νομίζω να έχουν (σ.σ. οι δύο κοινότητες) δυσκολίες για να υπάρξουν τέτοιες «λογικές αλλοιώσεις» καταγράφουμε στη έκθεση που ετοιμάζει το υπουργείο, πρόσθεσε ο κ. Ρολάνδης.

Δεν είμαστε πολυδιάστατο υπουργείο, «κάποιες υπηρεσίες θα πρέπει να ανήκουν στο Κεντρικό κράτος (κυβέρνηση) και άλλες στις Ομόσπονδες Πολιτείες. Γι αυτό θα πρέπει να δούμε πρακτικά πως θα γίνει αυτή η εργασία εφόσον μέρος θα ανήκει στη Κεντρική Κυβέρνηση και άλλο στις πολιτείες. «Υπάρχουν προβλήματα δεν υπάρχει αμφιβολία, υπάρχουν όμως και λύσεις» υπέδειξε.

Κάναμε χθες μια σύσκεψη με τους διευθυντές όλων των διευθύνσεων για να δούμε τα δικά μας θέματα ποία είναι, αλλά δεν είμαστε ακόμη πλήρως έτοιμοι, διότι ο κάθε ένας από τους διευθυντές έχουν αναλάβει να μου δώσουν ένα σημείωμα και ακόμη δεν έχουμε καλύψει ολόκληρο το πεδίο, ανέφερε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. «Θα δούμε το θέμα την προσεχή Τετάρτη» κατέληξε.

Του Κυριάκου Κυριακίδη