You are here

«Δαίμονες» και σχέδια λύσης...

30/10/2002 10:27
Για «δαιμονολογία» η οποία δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό στα πρόθυρα μιας νέας μεγάλης και σημαντικής πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, κάνει λόγο σε γραπτή δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, με την οποία τονίζει με εμφαντικό τρόπο ότι η κυπριακή κυβέρνηση «δεν έχει καμία πληροφόρηση για το περιεχόμενο σχεδίων λύσεως του Κυπριακού» τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

«Τις τελευταίες μέρες και στην Κύπρο και στην Ελλάδα γινόμαστε μάρτυρες αλλεπάλληλων “αποκαλύψεων” για το περιεχόμενο των δήθεν σχεδίων που αναμένεται να κατατεθούν», σημειώνει ο κ. Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι η μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας, συζήτηση θα πρέπει να αρχίσει «όταν θα έχουμε τις πραγματικές προτάσεις του ΓΓ και όχι στη βάση υποτιθέμενων δημοσιογραφικών πληροφοριών που τις τελευταίες μέρες μας παρουσιάζουν τουλάχιστον δύο “σχέδια” την ημέρα».

Πάντως, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μακρίδης, σχολίασε από την πλευρά του διάφορα σενάρια περί της κατάθεσης σχεδίου λύσης του Κυπριακού από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash» της Αθήνας. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε για σχέδιο λύσης από τον Κόφι Ανάν, το οποίο θα προβλέπει τη δημιουργία δύο ομόσπονδων κρατών στην Κύπρο, με ξεχωριστές κυβερνήσεις αλλά ενιαία εκπροσώπηση, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι «τα δύο ομόσπονδα κράτη θα έχουν ένα μεγάλο μέρος εξουσίας».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι η ιθαγένεια θα είναι μία και θα ελέγχεται από την κεντρική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η ενιαία εκπροσώπηση προαπαιτείται και από πλευράς ΕΕ.

Σε περίπτωση εξεύρεσης λύσης και υπογραφή της συμφωνίας λύσης πριν από τις 14 Δεκεμβρίου, ο στενός συνεργάτης του Προέδρου Κληρίδη και σύμβουλος επί νομικών και συνταγματικών θεμάτων, τόνισε ότι το θέμα των προεδρικών εκλογών «μάλλον παραμερίζεται και οδεύουμε για δημοψηφίσματα και στήσιμο στην ουσία της νέας μορφής του κράτους, διότι», όπως εξήγησε ο κ. Μαρκίδης, «πρόκειται για ριζοσπαστική μεταμόρφωση του υπάρχοντος κράτους, από ενιαίο σε ομοσπονδιακό».

Σε περίπτωση, ωστόσο κατά την οποία, απλώς υποβληθεί σχέδιο λύσης, αλλά δεν υπάρξει η υπογραφή της τελικής μορφής του σχεδίου μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, τότε η Κύπρος οδεύει κανονικά προς τις προεδρικές εκλογές, κατέληξε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Επικαλούμενος αποκλειστικές πληροφορίες ο ραδιοσταθμός ανέφερε ότι το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για το εδαφικό προβλέπει ότι οι Τ/κ θα κρατήσουν υπό τον έλεγχο τους ποσοστό 24% έως 26%, επιστρέφοντας, όμως, εδάφη στην περιοχή της Μόρφου και της Αμμοχώστου. Το σχέδιο προβλέπει ακόμη, την αλλαγή των εγγυητριών δυνάμεων με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ.

Το σχέδιο εφόσον γίνει δεκτό από τις ηγεσίες των δύο πλευρών, πρέπει να επικυρωθεί έως τον Απρίλιο του 2003, με δημοψηφίσματα από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.