You are here

Δεκτή η παραίτηση Χρυσοστομίδη (1)

17/12/2008 12:04
O υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Κύπρος Χρυσοστομίδης έθεσε και πάλιν σήμερα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια την παραίτησή του, η οποία αυτή τη φορά έγινε δεκτή, αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η παραίτηση του κ. Χρυσοστομίδη σχετίζεται με την απόδραση του ισοβίτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα, άλλως Αλ Καπόνε.

Κατά την αποχώρηση του από την εν εξελίξει συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία συζητήθηκε και η απόδραση του ισοβίτη, ο κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι «ως ενεργός πολίτης θα είμαι πάντοτε στη διάθεση της πολιτείας».

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι «πληροφόρησα σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η παραίτηση μου εξακολουθεί να είναι σε ισχύ και επιμένω στην απόφασή μου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχτηκε την παραίτηση μου».

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη μέχρι σήμερα συνεργασία και ως ενεργός πολίτης θα είμαι πάντοτε στη διάθεση της πολιτείας», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «κάποιοι βιάστηκαν πολύ νωρίς να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Είχα κάνει δηλώσεις αμέσως μετά την απόδραση Κίτα. Είπα ορισμένα πράγματα και απέφυγα περαιτέρω δηλώσεις για ευνόητους λόγους».

«Οι επιλογές είναι ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου να πάρει τις σωστές αποφάσεις για πλήρη διερεύνηση των γεγονότων που συνδέονται με την απόδραση του κατάδικου Κίτα και να προβεί σε διορισμό οργάνων για διερεύνηση αυτών των σοβαρών δεδομένων», ανέφερε.

Το θέμα, συνέχισε, είναι πράγματι πολύ σοβαρό. «Σε κανένα δεν επιτρέπεται να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα του ή να το αντιμετωπίζει επιπόλαια ή να προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί για πολιτικούς λόγους, όπως έπραξαν κάποιοι τις τελευταίες ημέρες».

Ανέφερε περαιτέρω ότι, «ενημέρωσα το Υπουργικό Συμβούλιο για τα όσα ήξερα, όσα διέρρευσαν, όσα έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια των 3-4 ημερών που εσωτερικά διερεύνησα το θέμα και οι επιλογές είναι ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου».

Σημείωσε ότι «όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, δεν θα αναφερθώ ούτε στις ευθύνες της διεύθυνσης των φυλακών ούτε αργότερα στις ευθύνες της αστυνομίας. Και οι δύο είναι θεσμικά όργανα του κράτους, λειτουργούν στη βάση νόμων και κανονισμών και θα πρέπει ενόψει των γεγονότων να υπάρξει συνεργασία τους για τη διαλεύκανση του θέματος».

«Ούτε η διεύθυνση των φυλακών, ούτε η αστυνομία είναι υπεράνω αρχών και δεν έχουν το δικαίωμα να δρουν με οποιοδήποτε ανεξέλεγκτο τρόπο. Οφείλουν να ενημερώνουν, όπως επίσης οφείλουν να σέβονται τους θεσμούς και τους κανονισμούς», ανέφερε.

Ερωτηθείς ποίοι εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά το θέμα, ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε: «Όσοι μιλούσαν για έλλειψη πολιτικής ευθιξίας και πολιτικής ευθύνης».

Σε ερώτηση αν πρόκειται για τους πολιτικούς του αντιπάλους, είπε ότι «είναι πολιτικοί της αντιπολίτευσης».

Της αποχώρησης του κ. Χρυσοστομίδη από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, προηγήθηκαν οι αποχωρήσεις του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ακη Παπασάββα.