You are here

Διαφωνία Χριστόφια - Γ. Εισαγγελέα για τα αστικά χρέη

22/05/2003 15:36

Λογοπαίγνιο του Σ. Νικήτα για το Δίκαιο της Απόδειξης αφήνει άφωνους τους βουλευτές

«Είναι γεμάτες οι φυλακές», είπε...


Διάσταση απόψεων μεταξύ του νέου Γενικού Εισαγγελέα Σόλων Νικήτα και της βουλής, τόσο για την τροποποίηση του Δικαίου της Απόδειξης όσο και στο θέμα των αστικών χρεών, διαπιστώθηκε σήμερα κατά τη συνεδρία της επιτροπής Νομικών της βουλής.

Μάλιστα, η εκδηλωμένη δημοσίως θέση του κ. Νικήτα ότι δεν μπορεί να απονέμεται χάρη σε όσους φυλακίζονται για χρέη – πρακτική που ίσχυε επί προηγούμενου Γενικού Εισαγγελέα – προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου της βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος τόνισε ότι το Νομοθετικό Σώμα θα κάνει ότι μπορεί και με ευελιξία, προκειμένου να μην φυλακίζονται φτωχοί άνθρωποι που η μοίρα τους έφερε να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Παρόμοια θέση με τα όσα υποστήριξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, εξέφρασε και το μέλος της επιτροπής Νομικών Αριστοφάνης Γεωργίου.

Παράλληλα, περισσότερο διακριτική είναι όπως φαίνεται η αντίδραση του ΑΚΕΛ, στην αντίθεση του Γενικού Εισαγγελέα κατά της τροποποίησης του νόμου για τον εκσυγχρονισμό του Δικαίου της Απόδειξης, θέση πάντως που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη θέση που ο κ. Νικήτα υποστήριξε ως μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αριστοφάνης Γεωργίου, αποφεύγοντας να πάρει θέση επί της ουσίας του θέματος, παρατήρησε ότι με τις νέες θέσεις που εκφράζει ο νυν Εισαγγελέας σε αντίθεση με τις θέσεις της Εισαγγελίας - επί Αλέκου Μαρκίδη – η οποία είχε μάλιστα ετοιμάσει και σχετικό σημείωμα, το θέμα θα πρέπει να τεθεί εκ νέου προς συζήτηση στα συλλογικά όργανα του ΑΚΕΛ.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε μεταξύ των μελών της Επιτροπής Νομικών, η αιτιολογία που για πρώτη φορά εξέφρασε δημοσίως ο Γενικός Εισαγγελέας – κατά τη σημερινή συνεδρία - κατά της τροποποίησης του Δικαίου της Απόδειξης, αιτιολογία που μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως. Συγκεκριμένα, ο κ. Νικήτας υποστήριξε ότι το σύστημα όπως είναι σήμερα απέδωσε και λειτουργεί, προσθέτοντας στο σημείο αυτό ότι «οι φυλακές είναι ήδη γεμάτες».

Η δήλωση αυτή του Γενικού Εισαγγελέα προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ιωνά Νικολάου, ο οποίος διερωτήθηκε κατά πόσον η αναφορά του κ. Νικήτα υπονοεί ότι επειδή είναι «γεμάτες οι φυλακές» δεν θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το Δίκαιο της Απόδειξης, η νομοθεσία του οποίου είναι του 1914.

Του Κυριάκου Κυριακίδη