You are here

Δημοσκόπηση ΑΝΤ1 για τις Ευρωεκλογές

18/05/2019 09:25

Ανοιχτά σενάρια τόσο για την έκτη έδρα όσο και για τα πρόσωπα της τελικής εξάδας αφήνει η τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 που παρουσιάστηκε απόψε ενόψει των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η δημοσκόπηση του ΑΝΤ1, την οποία διενήργησε η εταιρεία Cymar, είναι και η μοναδική δημοσκόπηση κάλπης που διενεργήθηκε για τις παρούσες Ευρωεκλογές.

Μεγάλη μάχη, που θα κριθεί από την τελική συσπείρωση, θα δοθεί μεταξύ ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ, με τους ψηφοφόρους του πρώτου να εμφανίζονται πιο σίγουροι για την ψήφο τους και να γέρνουν την πλάστιγγα μία εβδομάδα πριν από την κάλπη. Ενώ μάχες θα δοθούν και για τα πρόσωπα που θα εκλεγούν, με ενδιαφέρον τόσο στο ΑΚΕΛ και στο ΔΗΚΟ, όσο και για την πρωτιά στον Δημοκρατικό Συναγερμό.
 
Στην πρόθεση ψήφου εξασφαλίζουν: ΔΗΣΥ 23% (αύξηση από 16% τον Απρίλιο) ΑΚΕΛ 19% (από 14%) ΔΗΚΟ 11 (από 8%) ενώ το ΕΛΑΜ παραμένει στο 5%, η ΕΔΕΚ στο 4%, η Συμμαχία και οι Οικολόγοι στο 2% και αυξάνεται από 1% σε 2% το ποσοστό της ΔΗΠΑ και του Κόμματος για τα Ζώα. Ακολουθεί το Γιασεμί με 1% και 4% (από 2%) δήλωσε ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα. Όσοι δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν έχουν μειωθεί από 19% τον Απρίλιο στο 18% ενώ μειώθηκαν από 25% σε 10% οι αναποφάσιστοι.
 
Με διευκρινισμένη την πρόθεση ψήφου η διαφορά μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αυξάνεται στο 5% με τον ΔΗΣΥ να εξασφαλίζει 32% και το ΑΚΕΛ 27% με το ανώτατο και το κατώτατο όριο στο +-3%. Το ποσοστό του ΔΗΚΟ είναι στο 15% του ΕΛΑΜ στο 8% και της ΕΔΕΚ στο 5%. Ακολουθούν Συμμαχία και Οικολόγοι με 3% η ΔΗΠΑ και το Κόμμα για τα Ζώα με 2%.

Με βάση τις εκτιμήσεις το ποσοστό της αποχής ίσως να είναι μεγαλύτερο από 55% ενώ αστάθμητος παράγοντας είναι οι 80 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι που έχουν δικαίωμα ψήφου, καθώς και οι κάλπες του εξωτερικού αν και ο αριθμός των ψηφοφόρων είναι μόλις 6 χιλιάδες.
 
Σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις, τη μεγαλύτερη καταγράφει το ΕΛΑΜ με 85% (με ροή προς τον ΔΗΣΥ 8%) και ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 81% (με το 3% του να μετακινείται στον ΔΗΣΥ και 3% προς το ΕΛΑΜ). Στον ΔΗΣΥ η συσπείρωση είναι στο 76% (με μετακίνηση 5% προς το ΕΛΑΜ), ενώ η συσπείρωση της ΕΔΕΚ είναι στο 72% (μετακίνηση 9% προς το ΑΚΕΛ ενώ 9% θα ρίξει λευκό ή δεν θα ψηφίσει). Την μικρότερη συσπείρωση καταγράφουν το ΔΗΚΟ με 65% (ποσοστό 7% μετακινείται προς τη ΔΗΠΑ) και τέλος Συμμαχία και Οικολόγοι με μόλις 38% συσπείρωση (μετακίνηση 13% προς τον ΔΗΣΥ και 6% προς την ΕΔΕΚ).
 
 Οι έξι νέοι Ευρωβουλευτές, εάν εκλογές διεξάγονται αύριο Κυριακή, θα ήταν με βάση την έρευνα του ΑΝΤ1:

-Λουκάς Φουρλάς και Λευτέρης Χριστοφόρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, με τη διαφορά των δύο πολύ μικρή για να καθορίζει ποιος θα ήταν πρώτος, ενώ ακολουθεί στην τρίτη θέση ο Νίκος Τορναρίτης.
-Νεοκλής Συλικιώτης και Γιώργος Γεωργίου του ΑΚΕΛ, με τρίτο στη σειρά τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.
-Κώστας Μαυρίδης του ΔΗΚΟ και ακολουθεί η Ελένη Θεοχάρους και
-Γεάδης Γεάδη του ΕΛΑΜ και ακολουθεί ο Μάριος Βασιλείου.
-Πρώτο στην ΕΔΕΚ αναδεικνύει η έρευνα τον Δημήτρη Παπαδάκη και
-Πρώτο στη συνεργασία Συμμαχίας και Οικολόγων τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου.
 
Αύξηση από 46% στο 48% κατέγραψε η έρευνα για την πιθανότητα ψήφου στις Ευρωεκλογές, ενώ 21% (έναντι 24%) δηλώνει ότι μάλλον θα ψηφίσει. Το ποσοστό όσων σίγουρα δεν θα ψηφίσουν παραμένει στο 18%.

Ως λόγοι αποχής από τις Ευρωεκλογές, μεταξύ όσων δεν προτίθενται να ψηφίσουν, αναφέρθηκαν κατά σειρά: Η γενική δυσαρέσκεια με τους πολιτικούς (92%), η άποψη ότι αυτές οι εκλογές δεν έχουν σημασία (68%) και η δυσαρέσκεια με το κόμμα που συνήθως ψηφίζουν (56%). 52% όσων προτίθενται να ψηφίσουν ανέφεραν ως κριτήριο ψήφου τους υποψήφιους, 21% το κόμμα και 25% και τα δύο.
 
Ένας στους δύο πολίτες (53% σε σύγκριση με 55% τον Απρίλιο) έχει λίγο ή καθόλου ενδιαφέρον για τις Ευρωεκλογές, έναντι 47% (43% τον Απρίλιο) που έχει πολύ και αρκετό ενδιαφέρον. Ενώ 65% δεν έχει συζητήσει καθόλου με τους συγγενείς και τους φίλους του για τις επικείμενες Ευρωεκλογές. Μόνο 47% ανέφεραν σωστά τον αριθμό των Κυπρίων Ευρωβουλευτών (έξι) ενώ 46% δεν γνωρίζει ή δεν απάντησε και το 7% ανέφεραν λάθος αριθμό.

Έξι στους δέκα (59%) θεωρούν ότι λαμβάνονται σε μέτριο βαθμό υπόψη οι θέσεις των Κυπρίων Ευρωβουλευτών στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το 27% να απαντά σχεδόν καθόλου (την απάντηση αυτή έδωσε το 40% των νέων ηλικίας 18-24). 44% πιστεύουν ότι επηρεάζουν αρκετά την καθημερινή ζωή τους οι αποφάσεις της Ευρωβουλής και 23% πολύ, ενώ επίσης 23% απάντησε λίγο και 8% καθόλου. 72% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές και 20% ότι δεν ψήφισε αν και είχε δικαίωμα ψήφου.
 
Αύξηση από 25% στο 32% καταγράφει η έρευνα στα ποσοστά όσων δηλώνουν μάλλον απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης, ενώ μειώθηκε, σε σύγκριση με τον Απρίλιο, από το 51% στο 46% το ποσοστό όσων είναι μάλλον αισιόδοξοι. Ως αρνητική εξέλιξη θεωρεί 60% των ερωτηθέντων την άνοδο των εθνικιστικών κινημάτων στην Ευρώπη (έναντι 67% τον Απρίλιο), ενώ μείωση από 20% σε 14% καταγράφηκε και στο ποσοστό όσων τη θεωρούν θετική εξέλιξη.

Τέλος, 39% δηλώνουν ότι ψηφίζοντας στις Ευρωεκλογές νοιώθουν σε κάποιο βαθμό ως Ευρωπαίοι πολίτης, σε σύγκριση με 33% που ανέφερε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και 27% που δήλωσε «σε μεγάλο βαθμό». Πιο Ευρωπαίοι αισθάνονται όταν ψηφίζουν οι των ηλικιών 55-64 και 25-44.
 
Πολύ ή αρκετά παρακολουθούν οι πολίτες τις εξελίξεις στο εσωτερικό, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να καταγράφεται διαδοχικά για τις εξελίξεις στο ΓεΣΥ, την κυπριακή οικονομία, το Κυπριακό την εσωτερική διακυβέρνηση και τα ενεργειακά, ενώ το λιγότερο ή και καθόλου ενδιαφέρον επιδεικνύουν για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

59% όπως και στην έρευνα του Απριλίου θεωρούν ότι τα πράγματα στην Κύπρο κινούνται προς λανθασμένη κατεύθυνση (το ποσοστό αυτών αγγίζει το 70% στις ηλικίες 35-44), με το 14% έναντι 21% τον Απρίλιο να δηλώνει ότι πάνε προς την ορθή κατεύθυνση και 26% έναντι 17% ούτε προς ορθή ούτε προς λανθασμένη.
 
Την έρευνα του ΑΝΤ1 διενήργησε η εταιρεία Cymar, με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, μεταξύ 02 και 12 Μαΐου, με δείγμα 1002 ανδρών και γυναικών άνω των 18 ετών, από αστικές και αγροτικές περιοχές ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η δειγματοληψία ήταν τυχαία, πολυσταδιακή, στρωματοποιημένη.
 
Η τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 για τις Ευρωεκλογές παρουσιάστηκε σε εκπομπή με τη Διευθύντρια Ειδήσεων, Έλλη Κοτζαμάνη, και τα αποτελέσματα ανέλυσε ο Διευθυντής Ερευνών της Cymar Χρίστος Μαραγκός. Σχολίασαν Νίκος Νουρής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Στέφανος Στεφάνου του ΑΚΕΛ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ, Γιώργος Περδίκης εκ μέρους Συμμαχίας και Οικολόγων, Μαρία Βασιλειάδου της ΕΔΕΚ και Σωτήρης Ιωάννου του ΕΛΑΜ.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα ant1.com.cy