You are here

Δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές

29/09/2017 13:28

Εκλογές δύο γύρων με στενή μάχη των δύο ή και τριών ανθυποψηφίων του Νίκου Αναστασιάδη δείχνει η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές που δημοσιεύει σήμερα η StockWatch.

Τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2018, το πεδίο φαίνεται ρευστό, με μεγάλο ποσοστό πολιτών να μην ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις εκλογές, με πολλούς να λένε ότι δεν θα ψηφίσουν και ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 42% απαντούν ότι ενδιαφέρονται λίγο (23%) ή καθόλου (19%) για τις προεδρικές εκλογές.

Περίπου έξι στους δέκα δηλώνουν ότι είναι καθόλου ή όχι και τόσο ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς του προέδρου Αναστασιάδη στο κυπριακό, σε οικονομικά θέματα και στην εσωτερική διακυβέρνηση. Γενικώς, οι ερωτώμενοι παρουσιάζονται λιγότερο ικανοποιημένοι με τους χειρισμούς στο κυπριακό.

Στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Νίκος Αναστασιάδης λαμβάνει ποσοστό 27%, ο Νικόλας Παπαδόπουλος 16%, ο Σταύρος Μαλάς 13% και ο Γιώργος Λιλλήκας 3%.

Ποσοστό 19% δεν αποφάσισε ακόμη τι θα ψηφίσει ενώ 14% δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει.

Με βάση τις έντονες δημοσιογραφικές πληροφορίες για πιθανή υποψηφιότητα του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, η δημοσκόπηση περιέλαβε ερώτηση για την πρόθεση ψήφου σε ένα τέτοιο σενάριο.

Στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των εκλογών, ο Νίκος Αναστασιάδης λαμβάνει 23%, ο Νικόλας Παπαδόπουλος 14%, ο Σταύρος Μαλάς 12%, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης 9% και ο Γιώργος Λιλλήκας 2%. Ποσοστό 21% δεν είναι σίγουροι τι θα ψηφίσουν ενώ 12% δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει.

Ο κ. Χριστοφίδης αντλεί κυρίως τις ψήφους τους από τις υποψηφιότητες Παπαδόπουλου και Αναστασιάδη και από άτομα που δήλωσαν προηγουμένως ότι θα ψηφίσουν άκυρο/λευκό και από όσους δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν.

Ο κ. Χριστοφίδης δεν έχει εξαγγείλει υποψηφιότητα για τις εκλογές.

Αναφορικά με τον δεύτερο γύρο των εκλογών, σε πιθανή αναμέτρηση μεταξύ Αναστασιάδη και Παπαδόπουλου, ο κ. Αναστασιάδης καταγράφει προβάδισμα με ποσοστό 36% έναντι 25% του κ. Παπαδόπουλου. Οι πλείστοι Ακελικοί απέχουν ή δεν είναι σίγουροι τι θα πράξουν, ενώ οι ψηφοφόροι των μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων κινούνται προς Παπαδόπουλο.

Σε πιθανή αναμέτρηση μεταξύ Αναστασιάδη και Μαλά, ο κ. Αναστασιάδης παρουσιάζει προβάδισμα. Επιτυγχάνει την συγκέντρωση μεγαλύτερου ποσοστού ψηφοφόρων από τα κόμματα των οποίων οι υποψήφιοι δεν θα περάσουν στο δεύτερο γύρο. Το ποσοστό που δηλώνει ότι θα ψηφίσει Νίκο Αναστασιάδη είναι 40% και τον Σταύρο Μαλά 21%.

Η πιθανή αναμέτρηση μεταξύ Παπαδόπουλου και Μαλά στο δεύτερο γύρο παρουσιάζει το χαμηλότερο διάστημα μεταξύ δυο πιθανών υποψηφίων.

Ο κ. Παπαδόπουλος έχει ένα προβάδισμά έναντι του Μαλά, καταφέρνοντας να ελκύσει ένα μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων από τα κόμματα των οποίων οι υποψήφιοι δεν θα περάσουν στο δεύτερο γύρο.

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτιμάται να λάβει 32% και ο κ. Μαλάς 25%.

H έρευνα έγινε για λογαριασμό της StockWatch από τη CYMAR Market Research Ltd μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Οι συνεντεύξεις διεξήχθησαν μεταξύ 21/09/2017 και 27/09/2017.

Το δείγμα ήταν 1006 άτομα άνω των 18 ετών και με δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Το στατιστικό λάθος στο σύνολο του δείγματος (με επίπεδο εμπιστοσύνης 95%) είναι +/-3,09%.

Επισυνάπτεται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας

Της Γεωργίας Χαννή