You are here

Δημοσκόπηση: Σεισμός στο κομματικό σκηνικό μετά τις εκλογές

19/03/2018 06:17

Μεγάλες αλλαγές στο κομματικό σκηνικό δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιείται μετά τις προεδρικές εκλογές Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Cymar και της StockWatch, παρουσιάζονται έντονες μεταβολές στις κομματικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων, με ορισμένα από τα κόμματα του κέντρου να υποχωρούν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα στήριξης μετά την αποτυχία του υποψηφίου τους στις εκλογές και τη μη στήριξη οιουδήποτε υποψηφίου στον δεύτερο γύρο.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ) παρουσιάζει σημαντική εκλογική άνοδο σε σχέση με πριν ένα χρόνο και ο Δημοκρατικός Συναγερμός δείχνει να έχει σημαντική βελτίωση στα ποσοστά του.

Ανάκαμψη παρουσιάζει και το ΑΚΕΛ ενώ λαβωμένο παρουσιάζεται το ΔΗΚΟ.

Το Κίνημα Οικολόγων φαίνεται να διατηρεί αμετάβλητα τα ποσοστά του ενώ μεγάλη υποχώρηση καταγράφουν τα υπόλοιπα κόμματα του κέντρου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση και με βάση τη διευκρινισμένη ψήφο (χωρίς αποχή, αναποφάσιστους, κτλ) εάν οι βουλευτικές εκλογές θα γίνονταν την ερχόμενη Κυριακή, οι πολίτες θα ψήφιζαν το ΕΛΑΜ σε ποσοστό 10% από μόλις 5% τον Ιανουάριο του 2017 καταγράφοντας αύξηση 5 ποσοστιαίων μονάδων.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός λαμβάνει 41% από 39% πριν ένα χρόνο και το ΑΚΕΛ 25% από 18%.

Μεγάλη υποχώρηση σημειώνεται στο ποσοστό που λαμβάνει το ΔΗΚΟ, πέφτοντας στο 13% από 18%

Το ποσοστό των οικολόγων ανέρχεται γύρω στο 3%.

Το ποσοστό της ΕΔΕΚ περιορίζεται στο 1%, της Αλληλεγγύης στο 1% και της Συμμαχίας Πολιτών περιορίζεται στο 0,4%.

Η έρευνα έγινε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων μεταξύ 27/02/2018 και 08/03/2018. 

Το δείγμα ήταν 505 άτομα ηλικίας 18-65 χρονών με τυχαία επιλογή από δειγματοληπτική βάση με τυχαία σχηματισμένους αριθμούς.

Οι συνεντεύξεις διεξήχθησαν με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου που ετοιμάστηκε από τη Cymar. Τα δεδομένα της έρευνα έχουν σταθμιστεί με φύλο και ηλικία.

Η έρευνα γίνεται από τη Cymar από το 2013.

Της Γεωργίας Χαννή