You are here

ΔΗΣΥ Vs ΑΚΕΛ για το ΠΟΠ

09/09/2002 15:22
Προδρόμου: Ποιος μιλά για αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική;

Δριμεία επίθεση στο ΑΚΕΛ εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, επιστρέφοντας «τα πυρά» αναφορικά με τις επικρίσεις που διατύπωσε το ΑΚΕΛ κατά της κυβέρνησης με επίκεντρο τη δημοσιοποίηση του προ-ενταξιακού Οικονομικού Προγράμματος από τον υπουργό Οικονομικών, Τάκη Κληρίδη.

«Δυστυχώς φαίνεται ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει ακόμη εξοικειωθεί με τους θεσμούς και τους μηχανισμούς της σύγχρονης οικονομίας», δήλωσε στη Stockwatch ο συναγερμικός βουλευτής, προσθέτοντας ότι αυτή η αδυναμία προσέγγισης δυσκολεύει τη διεξαγωγή διαλόγου με το ΑΚΕΛ, το οποίο όπως είπε, δείχνει ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια σοβαρή συζήτηση, όπως αυτή που αφορά το ΠΟΠ «διότι στην υπόθεση της ένταξης και του ΠΟΠ δεν θα έπρεπε να υπάρχει αντιπολίτευση και συμπολίτευση».

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που διατυπώνονται σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ «για αλλοπρόσαλλη και ακατάστατη οικονομική πολιτική», ο κ. Προδρόμου υποστήριξε ότι «αν κάτι είναι αλλοπρόσαλλο» είναι προφανώς η προσέγγιση της σύγχρονης οικονομίας και των ευρωπαϊκών μηχανισμών από το ΑΚΕΛ και πρόσθεσε: «Ποιος μιλά. Το κόμμα το οποίο αντιστέκεται στην κάθε αλλαγή και φιλελευθεροποίηση της αγοράς; Το κόμμα που καταψήφισε τη φιλελευθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος; Το ΑΚΕΛ που καταψήφισε το ΒΟΤ στα αεροδρόμια;».

Παρά τις πιέσεις του παγκόσμιου αρνητικού οικονομικού κλίματος, είπε ο κ. Προδρόμου, η κυπριακή οικονομία εξακολουθεί να έχει επιδόσεις που θα ζήλευαν πάρα πολλές χώρες και οπωσδήποτε όλοι οι εταίροι μας στην ΕΕ, ενώ εξακολουθεί να έχει, σημείωσε, έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και έναν από τους 4-5 στον κόσμο χαμηλούς δείκτες ανεργίας.

Στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ χαρακτηρίζεται το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε ασαφές και θεωρεί ότι καταβλήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών μια έντονη προσπάθεια να πέσουν στα μαλακά τα φετινά προβλήματα. Θεωρεί επίσης ότι δεν είναι δυνατό όλα τα προβλήματα να αποδίδονται στην 11η Σεπτεμβρίου. Ο βουλευτής του κόμματος Σταύρος Ευαγόρου, υποστηρίζει μάλιστα ότι ο υπουργός απέκρυψε ότι η οικονομία διανύει περίοδο ύφεσης και ότι υπάρχει περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγής (βιομηχανικής και αγροτικής). Απέκρυψε επίσης, όπως ισχυρίζεται ο κ. Ευαγόρου, το πραγματικό μέγεθος της ανεργίας, αλλά και την κατάσταση στο Χρηματιστήριο, η οποία είχε και έχει επιπτώσεις σε πολλούς άλλους τομείς (κατανάλωση, τράπεζες, επενδύσεις κ.α.).

Του Κυριάκου Κυριακίδη