You are here

Δωρητές ώρα μηδέν ...

15/04/2004 09:49
Πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, η προπαρασκευαστική διάσκεψη Δωρητών για την εξέταση των οικονομικών πτυχών του σχεδίου Άναν και την οικονομική στήριξη της λύσης. Στη Διάσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν 34 χώρες και χρηματοδοτικά ιδρύματα, με 100 - 150 υψηλού επιπέδου εκπροσώπους από χώρες μέλη της ΕΕ, όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, διεθνή χρηματοοικονομικά ινστιτούτα, μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Οι θα είναι κλειστές για τα ΜΜΕ και θα δοθεί δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την πρωινή συνάντηση.

Η ΕΕ αναμένει την δέσμευση επί συγκεκριμένων ποσών και σύμφωνα με τον Ζαν Κριστόφ Φιλορί (εκπρόσωπο του Επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν) «αυτό που αναμένουμε αύριο είναι μια πολιτική δέσμευση από τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την εφαρμογή του σχεδίου Άναν. Η διάσκεψη δεν είναι αφιερωμένη στην άσκηση της προσφοράς, αλλά γνωρίζουμε ότι κάποια μέρη θα ανακοινώσουν υποσχέσεις. Αυτές τις ενδείξεις έχουν δώσει, οι ΗΠΑ για παράδειγμα», είπε ο κ. Φιλορί.

Στην προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών η Δημοκρατία θα εκπροσωπηθεί από το διαπιστευμένο στην ΕΕ Μόνιμο Αντιπρόσωπο της, Πρέσβη Θεόφιλο Θεοφίλου και η ε/κ κοινότητα από τον διευθυντή του Γραφείου Προγραμματισμού Πανίκο Πούρο. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Εξωτερικές Σχέσεις, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Σκοπός της προπαρασκευαστικής διάσκεψης είναι η εξέταση των οικονομικών πτυχών του σχεδίου Άναν και η προετοιμασία της κύριας Διάσκεψης Δωρητών που θα λάβει χώρα αργότερα, μετά τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων και σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό.

Του Κυριάκου Κυριακίδη