You are here

Economist: Πιθανότητες 40% για λύση

15/02/2002 05:58
Γύρω στο 40% υπολογίζει τις πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος το Econonomist Intelligence Unit (EIU), η θυγατρική εταιρεία του Βρετανικού περιοδικού Economist. Στη μηνιαία του έκθεση για την Κύπρο που δημοσιεύθηκε χθες, το EIU κάνει εκτενή αναφορά στις συνομιλίες Κληρίδη – Ντενκτάς και αναλύει τους παράγοντες που επηρεάζουν το πρόβλημα.

Σύμφωνα με την 9-σέλιδη έκθεση του EIU, διαφαίνεται κάποια αλλαγή στη Τουρκική στάση που σχετίζεται κυρίως με τις προσπάθειες της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, το Economist εκτιμά ότι υπάρχει αλλαγή στις προθέσεις της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, που επηρεασμένη από την τραπεζική κρίση που επικρατεί στα κατεχόμενα βλέπει πλέον πιο θετικά την Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

Εντούτοις, παρά τα κάποια σημάδια προόδου, συνεχίζει η έκθεση, δεν φαίνεται να υπάρχει αλλαγή στις «σκληρές» θέσεις του Ντενκτάς του οποίου η ρητορική, τουλάχιστον, δεν είναι ενθαρρυντική. Οι Ελληνοκύπριοι εκτιμά το EIU θέλουν να δείξουν καλές προθέσεις λόγω της Ευρωπαϊκής πορείας μη θέλοντας να διακινδυνέψουν την ένταξη. «Αλλά ούτε αυτοί φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν υποχωρήσεις αφού το αίτημα τους για δικοινοτική – διζωνική ομοσπονδία χαίρει της υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ».