You are here

ΕΔΕΚ: Σύνταξη στα 63 και όχι μόνο

28/12/2020 13:30

Τρία αιτήματα έθεσε ενώπιον της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ΜαρίνοςΣιζόπουλος, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές με Υπουργούς, με αντικείμενο τον αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό για το 2021.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τη ΖέταΑιμιλιανίδου, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι έθεσε τρία θέματα για τα οποία, όπως είπε, βρήκε «μια πολύ σημαντική κατανόηση από την πλευρά της Υπουργού».

Το πρώτο αφορά την παραχώρηση σύνταξη στο 63ο έτος της ηλικίας στους εργαζόμενους σε ανθυγιεινά και βαριά επαγγέλματα, τα οποία θα καθοριστούν, χωρίς να υπάρχει η αποκοπή του 12% (γνωστό και ως πέναλτι), όπως συμβαίνει σήμερα.

Το δεύτερο θέμα, το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό, είναι η δυνατότητα επιχορήγησης εργαζόμενων μητέρων για τη φύλαξη των παιδιών τους σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, το τρίτο θέμα αφορά ειδικά κίνητρα και ειδικό σχέδιο για τη μείωση όσον το δυνατόν της υπογεννητικότητας που σήμερα αποτελεί ένα μεγάλο εθνικό πρόβλημα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως το πρόγραμμα αυτό, θα ετοιμαστεί από ειδικούς του Υπουργείου σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για να γνωρίζουμε ποιο είναι το πραγματικό κόστος.

Ερωτηθείς για πώς διαμορφώνεται η θέση του κινήματος έναντι του προϋπολογισμού, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως είναι νωρίς ακόμη να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. «Βρισκόμαστε σε συνεχόμενες και εντατικές διαβουλεύσεις», είπε, προσθέτοντας πως αυτό που ο ίδιος μπορεί να πει είναι ότι το κλίμα είναι αρκετά θετικό.

Για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα το πρωί με τον Υπουργό Άμυνας, Χαράλαμπο Πετρίδη, κ. Σιζόπουλος είπε πως έθεσε τα θέματα που αφορούν την προώθηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και πώς μπορούν αυτά να αναβαθμιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Επίσης το θέμα των προαγωγών στελεχών της Εθνικής Φρουράς που για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονται καθηλωμένα στην θέση στην οποία βρίσκονται.«Νομίζω ότι και σε αυτά τα δύο ζητήματα το κλίμα ήταν πάρα πολύ θετικό και φαντάζομαι ότι πολύ σύντομα θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις», ανέφερε.