You are here

Έφθασε με υποσχέσεις ο Ντενκτάς

30/12/2002 01:11
Με τη σαφή γραμμή της Αγκυρας να επιστρέψει και να διαπραγματευτεί όπως ο ίδιος πιστεύει αλλά χωρίς να φορτώσει την ευθύνη πιθανού αδιεξόδου στην Τουρκία, έφθασε χθές στην Κύπρο ο Ραούφ Ντενκτάς. Λίγο πριν αναχωρήσει από την Άγκυρα, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο, ο Τ/Κ ηγέτης έδωσε ενδείξεις των προθέσεων του.

Από τη μια, εμφανίστηκε έτοιμος να διαπραγματευτεί. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά – είπε – μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Εάν δεν κατορθώσουμε να επιτύχουμε ένα αποτέλεσμα έως τα τέλη Φεβρουαρίου, τότε ευελπιστούμε ότι θα καταστεί δυνατή η επίτευξη μίας συμφωνίας μέσα στο Μάρτιο.

Από την άλλη όμως εξαπέλυσε επίθεση όλων όσοι ασκούν πιέσεις για να καταλήξει σε συμφωνία σημειώνοντας ότι ο ίδιος αποκλείεται να υποκύψει σε οποιανδήποτε εντολή, όποια κι αν είναι αυτή.

Θα συνεχίσω να εργάζομαι –δήλωσε – ούτως ώστε να απομακρυνθούν οι χάρτες που
περιλαμβάνονται στο σχέδιο Ανάν διότι αυτοί οι χάρτες σημαίνουν και την είσοδο 60.000 Ε/Κ στο έδαφός μας…

Ο Ντενκτάς κάλεσε τις φιλικές προς την Τουρκία χώρες να υποδείξουν – κατά την έκφρασή του – προς τους Ε/Κ ότι δεν μπορούν να είναι η μόνη κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί εμπόδιο στην ευρωπαική πορεία της Τουρκίας. Τάχθηκε, δε, για ακόμα μια φορά εναντίον των κινητοποιήσεων στα κατεχόμενα και εξέφρασε τη λύπη του για τα όσα συνέβησαν λόγω έλλειψης εξουσίας –όπως είπε – καθώς ο ίδιος δεν ήταν στο γραφείο του στη διάρκεια της χρονικής περιόδου που υπήρχε κινητικότητα στο Κυπριακό.

Η Άγκυρα πάντως συνεχίζει τα ανοίγματά της προς την υπόλοιπη τουρκοκυπριακή ηγεσία ειδικά μετά το κλίμα αμφισβήτησης που εκδηλώθηκε εναντίον του Τ/Κ ηγέτη.

Χθες ο πρωθυπουργός Απτουλλάχ Γκιουλ συναντήθηκε με τον γιο του Ντενκτάς και πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς εξέφρασε την άποψη ότι η εποχή του συνθήματος «η μη λύση είναι λύση» έχει παρέλθει και τάχθηκε υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.