You are here

Ειδική αποστολή Ντι Κάρλο με οδηγίες Γκουντέρες

23/09/2022 20:25

Οδηγίες, στην αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα για Πολιτικές Υποθέσεις και Υποθέσεις Ειρήνης του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο έχει δώσει ο ΓΓ το ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες όπως επισκεφθεί την Κύπρο εντός του φθινοπώρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης μετά από την συνάντηση που είχε μαζί του, στην έδρα του Οργανισμού.

Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, ο κ. Γκουτέρες «ήταν ξεκάθαρος, πως παρά τις ενστάσεις που παρατηρούνται από πλευράς Τουρκίας, εντούτοις θέλοντας να διατηρήσει ζωντανή την προοπτική ενός  διαλόγου, έδωσε οδηγίες η κ. Ρόζμαρι Ντι Κάρλο να επισκεφθεί, εντός του φθινοπώρου την Κύπρο για μια ειδική αποστολή».

Όμως, πρόσθεσε, «ήταν σαφής πως η Τουρκία είναι κάθετα αντίθετη για οποιαδήποτε πρωτοβουλία».

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το κλίμα που αφουγκράστηκε ο Πρόεδρος στη Γενική Συνέλευση, μετά και την πρόσφατη ομιλία του Τούρκου Προέδρου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που θέλω να πω είναι ότι μέσα από την ομιλία του κ. Ερντογάν, διαφάνηκε πόσο σημασία έχει ο ρόλος της προπαγάνδας και της χρήση παραπλανητικών δηλώσεων».

Δυστυχώς, σημείωσε, «τα όσα αναφέρονται για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, δεν αποτελούν παρά την ερμηνεία που ο ίδιος ο κ. Ερντογάν δίνει στο Διεθνές Δίκαιο. Και έχω κάνει συγκεκριμένες αναφορές, γιατί δεν είναι η μόνη παραβίαση. Είναι οι απειλές κατά της Ελλάδας».

Αλλά, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι και ειρωνικό να ομιλείς για φιλικό τρόπο εξεύρεσης λύσεων σε προβλήματα, όταν την ίδια ώρα ο κ. Ερντογάν απειλεί ότι μία νύχτα ενδεχόμενα θα μας δείτε ή θα έρθουμε, απειλώντας κατάληψη ελληνικών νησιών, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο».

«Για να μην κάνω», είπε, «αναφορά στις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και έχω κάνει εκτεταμένη αναφορά, σε ότι αφορά το Κυπριακό, για να μην πω την εισβολή στη Συρία, πάντοτε χάρη της καλής γειτονίας, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας του Ιράκ».

«Ενώ, η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες, η Τουρκία προσπαθεί, να βελτιώσει απλά, για να υπάρξει εικόνα της απομόνωσης σε σχέση με τα γειτονικά κράτη», σημείωσε.