You are here

Ενδοσκόπηση χωρίς αποτέλεσμα στην Πινδάρου

11/06/2019 07:12

Η πτώση κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες της δύναμης του Δημοκρατικού Συναγερμού κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές και τα αίτια που οδήγησαν σε αυτό, αποτέλεσαν το κύριο σημείο άσκησης κριτικής, προβληματισμού και υποδείξεων από πολλά μέλη του πολιτικού γραφείου του κόμματος, τόσο προς την ηγεσία του Συναγερμού και τον πρόεδρο του τον Αβέρωφ Νεοφύτου, όσο και προς τον ίδιο τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η συνεδρίαση του ΠΓ ήταν μαραθώνια και κράτησε μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης. Οι εργασίες του ξεκίνησαν χθες στις 6:30 το απόγευμα και σε αυτό συμμετείχαν πέραν των 200 μελών.

Τα πλείστα μέλη του ΠΓ επέκριναν την ηγεσία ότι έχασε την επαφή της με τη βάση του κόμματος και ειδικότερα τη σχέση της παράταξης με τους νέους ψηφοφόρους αλλά και τη μεσαία τάξη οι οποίοι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά παλαιό στέλεχος του ΔΗΣΥ, «βρίσκουν πόρτες κλειστές στον ΔΗΣΥ και απευθύνονται σε άλλους κομματικούς χώρους».

Επέκριναν την Πινδάρου, αλλά και το προεδρικό για παλινδρομήσεις στο κυπριακό, ξεφεύγοντας, όπως τόνισαν, από τις παρακαταθήκες του ιστορικού ηγέτη της παράταξης Γλαύκου Κληρίδη.

Έγινε παραδοχή ότι η διαχείριση της ανοδικής πορείας της οικονομίας άφησε εκτός ατζέντας τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του λαού.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα χαμηλών τόνων στο πλαίσιο της συνεδρίασης και να δώσει το στίγμα ότι ως πρόεδρος της παράταξης δέχεται την κριτική και είναι έτοιμος να αλλάξει πράγματα.

«Τώρα είναι η στιγμή, για να δείξουμε ότι αυτό το μήνυμα το έχουμε λάβει. Και να αποδείξουμε την αποφασιστικότητά μας. Τη θέληση μας να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη όλων εκείνων που δεν μας ψήφισαν», τόνισε ο κ. Νεοφύτου.

Πρόσθεσε ότι τώρα είναι η ευκαιρία να συζητηθεί το μέλλον του κόμματος και να επανακαθοριστεί «ποια παράταξη θέλουμε να έχουμε».

Σημείωσε πως όσοι έκαναν άλλες επιλογές, είτε επέλεξαν να απέχουν, είτε να ψηφίσουν κάποιο άλλο σχηματισμό, στην πλειοψηφία τους θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα.

«Πήραμε το μήνυμα», είπε, από το βήμα του ΠΓ και σημείωσε ότι «το μήνυμα θα το διαχειριστούμε προς το συμφέρον της παράταξης».

Σύμφωνα με τις θέσεις που ακούστηκαν σε όλη τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του ΠΓ, ο ΔΗΣΥ θα επαναπροσδιορίσει τις θέσεις του κόμματος, με βασικό στόχο για άνοιγμα της πόρτας προς τη βάση του κόμματος.

Υιοθετήθηκε η θέση όπως γίνει εις βάθος αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος από επιτροπή πολιτικών προσώπων που δεν είχαν εμπλοκή στην καθημερινή διαχείριση των θεμάτων, ώστε η αξιολόγηση και η ανάλυση που θα προκύψει να είναι αμερόληπτη.

Παράλληλα, η ίδια επιτροπή, με επικεφαλής τον πρώην αναπληρωτή πρόεδρο και ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ, Παναγιώτη Δημητρίου, θα εξετάσει και τις δομές που αφορούν στην οργάνωση του κόμματος.  Θα κωδικοποιηθούν επίσης οι θέσεις του κόμματος, πάνω σε μεγάλα ζητήματα της χώρας, όπως είναι το κυπριακό και η οικονομία, η εσωτερική διακυβέρνηση και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Παρέμβαση Παμπορίδη και πρόταση για συνέδριο

Ο τέως υπουργός υγείας Γιώργος Παμπορίδης που ήταν εκ των πρώτων που δημόσια άσκησαν κριτική προς την ηγεσία του ΔΗΣΥ, με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, σε παρέμβαση του στο ΠΓ υπέδειξε στον κ.Νεοφύτου να προχωρήσει σε εσωκομματικές εκλογές.  Συγκεκριμένα είπε ότι η παράταξη θα πρέπει να προχωρήσει σε ιδεολογικό – πολιτικό συνέδριο και κατόπιν σε εκλογικό συνέδριο για ανανέωση ή όχι της εντολής της βάσης του κόμματος προς την υφιστάμενη ηγεσία.

Φέρεται να είπε ότι «οι συναγερμικοί είναι θυμωμένοι μαζί μας» και κάλεσε την ηγεσία να επιστρέψει στη βάση του κόμματος η οποία, όπως υποστήριξε, έχει αποξενωθεί.

Το μήνυμα του προεδρικού

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΗΣΥ, ήταν παρόντα τέσσερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.  Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος πρόσφατα είχε μακρά συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο υπουργός άμυνας Σάββας Αγγελίδη.

Ο κ. Γεωργιάδης από το βήμα του ΠΓ ανέφερε χωρίς περιστροφές ότι ως κυβέρνηση αναλαμβάνει τις ευθύνες της για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά την ίδια ώρα έκανε λόγο για έλλειψη πολιτικού προσωπικού στο ΔΗΣΥ, κάτι το οποίο επισημάνθηκε και από άλλα μέλη του ΠΓ, τα οποία επεσήμαναν ότι από την ηγεσία του κόμματος απουσιάζουν «συγκροτημένες, ώριμες και βαρετές πολιτικές φωνές».

Ο υπουργός οικονομικών που αποχωρεί από το κυβερνητικό σχήμα τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, υπέδειξε την ανάγκη ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού στον ΔΗΣΥ.

Όπως έχει διαρρεύσει, ο κ. Γεωργιάδης μετά την παράδοση του χαρτοφυλακίου του ΥΠΟΙΚ, θα διεκδικήσει θέση στην πυραμίδα της ηγεσίας του κόμματος με προοπτική να επιστρέψει στα βουλευτικά έδρανα.

Το προεδρικό φρόντισε με την παρουσία στενών συνεργατών του ΠτΔ να δώσει το μήνυμα ότι θα στηρίξει τους οποιουσδήποτε χειρισμούς αποφασίσει η ηγεσία του κόμματος αλλά και να συμβάλει στην αλλαγή των καταστάσεων, αν χρειαστεί.

Παρόντες από την προεδρία ήταν η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου Αναστασιάδη, Πέτρος Δημητρίου και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΠτΔ Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Στην πρώτη σειρά των θέσεων στην αίθουσα του ξενοδοχείου Κλεοπάτρα, όπως συνήλθε το ΠΓ του ΔΗΣΥ, ήταν ο τέως υπουργός εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδη ο οποίος στην παρέμβαση του στήριξε ευθέως τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Δεν πρέπει να τα ρίχνουν όλα στον πρόεδρο του κόμματος», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει η παράταξη να παραμείνει στο προεκλογικό μανιφέστο του προέδρου Αναστασιάδη.

Την ίδια ώρα επεσήμανε ότι ο ΔΗΣΥ, θα πρέπει να παραμείνει στη βάση της διακήρυξης των αρχών του κόμματος, υποδεικνύοντας σαφώς ότι είναι αρχές του Γλαύκου Κληρίδη.

Στην παρέμβαση του ο διευθυντής του ινστιτούτου Γλαύκου Κληρίδη, Μιχάλης Σοφοκλέους παρατήρησε ότι ο ΔΗΣΥ απώλεσε την ψήφο της μεσαίας τάξης και των παραγωγικών στρωμάτων του λαού.

Η έντονη κριτική από τον Ρ. Μαππουρίδη

Από τις πιο έντονες κριτικές που ακούστηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΠΓ ήταν του τέως βουλευτή Ρίκκου Μαππουρίδη, ο οποίος, όπως έχει διαρρεύσει, άσκησε κριτική προς τους υπουργούς της διακυβέρνησης, αλλά και κατά του ίδιου του προέδρου Αναστασιάδη, τον οποίο κατηγόρησε ότι συμβάλλει στην πολιτική απαξίωση με τον τρόπο που δραστηριοποιείται το δικηγορικό του γραφείο.

Ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης, γνωστός για τις προχωρημένες απόψεις του στο κυπριακό, έκανε λόγο για συμπόρευση της Πινδάρου με το προεδρικό σε ένα πλαίσιο, όπως υποστήριξε, πολιτικών τακτικισμών, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη σοβαρότητα του κόμματος.

Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, και ενώ η συνεδρία βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε πως μετά τη συζήτηση η παράταξη θα βγει πιο δυνατή και ενισχυμένη.

Ο κ. Δημητρίου έκανε λόγο για μία πολύ παραγωγική συζήτηση.

«Όλοι τοποθετούνται με πολλή σοβαρότητα, με αγάπη και ειλικρίνεια για την παράταξη. Είμαι βέβαιος πως η επόμενη μέρα θα βγάλει πιο δυνατό τον ΔΗΣΥ», σημείωσε.

Του Λεύκου Χρίστου