You are here

Ενισχύονται οι σχέσεις με ΗΑΕ

19/01/2021 10:09

Ο Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχης Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα των Εμιράτων να προωθήσουν την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών προς το κοινό συμφέρον των λαών τους.

Όπως μεταδίδει το Πρακτορείο Ειδήσεων των Εμιράτων, οι δύο Υπουργοί εξέτασαν τις προοπτικές προώθησης των σχέσεων μεταξύ των δύο φιλικών κρατών σε όλους τους τομείς και υπογράμμισαν τη σταθερά αναπτυσσόμενη συνεργασία μεταξύ των χωρών τους.

Επίσης, συζήτησαν για τις πρόσφατες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, κυρίως την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τρόπους διασφάλισης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ επιβεβαίωσε το βάθος των σχέσεων των δύο χωρών και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα των Εμιράτων να προωθήσουν τη συνεργασία προς το κοινό συμφέρον των λαών τους.

Όπως αναφέρεται, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης για τον παγκόσμιο αγώνα κατά της πανδημίας COVID-19 και τη σημασία της ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας για τη διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης στο εμβόλιο για κάθε χώρα του κόσμου.

Εξάλλου, όπως έγραψε στο twitter ο Υπουργός Εξωτερικών, η συνάντηση θα ανοίξει τον δρόμο για τη μετατροπή των ισχυρών διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε μια στρατηγική συνεργασία. "Προς όφελος των λαών μας, για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή", ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Το ίδιο Πρακτορείο αναφέρεται και στη συνάντηση που είχε ο κ. Χριστοδουλίδης με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Saqr Ghobash.

Ο κ. Ghobash μίλησε για τις φιλικές σχέσεις του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο και είπε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα Μνημόνιο Συνεργασίας για την κοινοβουλευτική συνεργασία τους, εκτός από την ενίσχυση του ρόλου των κοινών κοινοβουλευτικών επιτροπών φιλίας.

Επισήμανε επίσης ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή φιλίας μεταξύ των δύο χωρών θα πραγματοποιήσει συνάντηση το πρώτο τρίμηνο του 2021, τονίζοντας τη σημασία της βελτίωσης του συντονισμού τους κατά τη διάρκεια διεθνών κοινοβουλευτικών εκδηλώσεων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, όπως αναφέρεται, μεταβίβασε πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου στον Ghobash να επισκεφθεί την Κύπρο ως επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, για να συζητήσει τρόπους ενίσχυσης των κοινοβουλευτικών τους δεσμών.