You are here

Επαφές ΠτΔ στη Σύνοδο ΕΕ-Αραβικών Κρατών

21/02/2019 18:52

Σειρά διμερών επαφών με αρχηγούς κρατών της περιοχής θα έχει στην Αίγυπτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όπου μεταβαίνει την Κυριακή για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Αραβικών Χωρών. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος θα προωθήσει στη Σύνοδο την πρωτοβουλία για να αναλάβει η Κύπρος ένα συντονιστικό ρόλο των πολιτικών και δράσεων των κρατών της περιοχής για την αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει και σημαντικές διμερείς συναντήσεις και επαφές με αρχηγούς κρατών της περιοχής στο πλαίσιο της Συνόδου.

Μεταξύ άλλων, είπε, θα έχει συνάντηση  με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Σαάντ Χαρίρι και τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’.

"Μέσα από αυτές τις διμερείς συναντήσεις και άλλες επαφές προεκτείνεται η στενή συνεργασία, το πλέγμα των τριμερών συνεργασιών και αναδεικνύεται ο ρόλος της Κύπρου ως ενός ευρωπαϊκού πυλώνα σταθερότητας και κράτους που μπορεί να ενισχύσει τις συνθήκες ασφάλειας παίζοντας ένα περιφερειακό ρόλο στην περιοχή" σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι η Σύνοδος αυτή καθαυτή έχει την ιδιαίτερη σημασία της και εξήγησε ότι είναι η πρώτη αυτού του είδους και "θεωρούμε σημαντικό να ενεργοποιηθεί περισσότερο να ενεργοποιηθεί περισσότερο η Ε.Ε. μέσα από μια σχέση με τις αραβικές χώρες. Διότι πέραν των γενικών πλεονεκτημάτων, στο πλαίσιο αυτών των σχέσεων, η Κύπρος παίζει ένα ιδιαίτερα ενεργό ρόλο.

Με δεδομένη την ιδιότητα κράτους-μέλους της Ε.Ε., αλλά και με το πλέγμα των ιδιαίτερα φιλικών σχέσεων με τις γειτονικές, αλλά και τις υπόλοιπες αραβικές χώρες, ενεργοποιείται αυτό που συχνά περιγράφουμε ως ρόλος ‘γέφυρας’ της Κύπρου. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της εξωτερικής πολιτικής μας, εμπεδώνεται ο περιφερειακός ρόλος της χώρας μας".

Είναι γι’αυτούς τους λόγους, συνέχισε, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε σχετικές πρωτοβουλίες, στήριξε εξαρχής την ανάπτυξη των σχέσεων της ενωμένης Ευρώπης με την περιοχή μας και τον αραβικό κόσμο και είχε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη διοργάνωση της Συνόδου.

"Θεωρούμε ότι έχει σημασία η Ε.Ε. να έρθει πλησιέστερα στα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας που υπάρχουν σε αυτή την περιοχή, διότι η Κύπρος έχει ζωτικά συμφέροντα από αυτή την άποψη, όσον αφορά στην ενίσχυση ενός πολυμερούς κλίματος σταθερότητας.

Επομένως, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι μεταξύ άλλων -όπως είναι βέβαια το εμπόριο και οι επενδύσεις- στην Ημερήσια Διάταξη περιλαμβάνονται θέματα ασφάλειας, το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και οι περιφερειακές εξελίξεις», είπε.

Πρωτοβουλία για Κλιματική Αλλαγή

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο Πρόεδρος θα προωθήσει στη Σύνοδο την πρωτοβουλία για να αναλάβει η Κύπρος ένα συντονιστικό ρόλο των πολιτικών και δράσεων των κρατών της περιοχής για την αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής.

"Γιατί μπροστά στην κλιματική αλλαγή που αφορά ιδιαίτερα την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή μόνο συλλογικά μπορούμε να αντιδράσουμε.

Έτσι, όμως, αναδεικνύεται και το γεγονός ότι ο περιφερειακός ρόλος και η χρησιμότητα της Κύπρου δεν περιορίζεται μόνο στα ενεργειακά ζητήματα ή σε θέματα ασφάλειας. Εξάλλου, για πολλούς σήμερα, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί με την ευρύτερη έννοια να θεωρηθεί ως ένα θέμα ασφάλειας" σημείωσε ο κ. Προδρόμου.

Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την κλιματική αλλαγή δεδομένου ότι χθες δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Καθηγητή Τζέφρει Σαξ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι γίνονται συνεννοήσεις και με τον Καθηγητή Σαξ, ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους και οικονομολόγους αλλά και ειδικούς στην βιώσιμη ανάπτυξη σήμερα στον κόσμο, και επιπλέον με την ιδιότητά του ως επικεφαλής του δικτύου για την βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ, το γεγονός ότι ο κ. Σαξ από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε πολύ θετικά στην εισήγηση αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας και βρίσκει ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα, μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια που θέλει να κάνει η Κυβέρνησή μας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος θα προωθήσει αυτή την πρωτοβουλία και με την ευκαιρία της Συνόδου αυτής στην Αίγυπτο αλλά στη συνέχεια θα αναπτυχθούν και όλες εκείνες οι  πρωτοβουλίες για να έρθουμε σε συνεννόηση με τις χώρες της περιοχής, ούτως ώστε να γίνει αυτός ο συντονισμός, να γίνουν οι προετοιμασίες που χρειάζονται, τόσο σε τεχνοκρατικό επίπεδο πρώτα και επιστημονικό όσο και στη συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο, για να καταλήξουμε στην συγκεκριμένη εκδήλωση και την μορφή που θα πάρει η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

"Οι συμβουλές, οι εισηγήσεις, η εμπειρογνωμοσύνη που μπορεί να πάρει ο Πρόεδρος είτε από τον Καθηγητή Σαξ, ο οποίος υπενθυμίζω ότι είναι μέλος της διαχειριστικής επιτροπής του Ινστιτούτου Κύπρου, άρα είναι ήδη συνδεδεμένος με τη χώρα μας και τα δρώμενα, οι εισηγήσεις και η συμβολή που μπορεί να έχει από τον κ. Σαξ αλλά και από άλλους επιστήμονες ειδικούς, σίγουρα θα ενισχύσει την προσπάθειά του", είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον ζητήθηκε από τον κ. Σαξ να αναλάβει κάποιο ρόλο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο κ. Σαξ για αυτό το λόγο ήταν εδώ στη Λευκωσία, προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας, "για να διαβουλευθούν, να συζητήσουν, το πώς μπορεί να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί αυτή η πρωτοβουλία και βεβαίως θα συνδράμει".