You are here

ΕΠΕΙΓΟΝ: Ο Παπανδρέου διαψεύδει για την αποδοχή του σχεδίου από την Τουρκία

13/12/2002 12:20
Εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης διέψευσε και επίσημα πριν από λίγο ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υπογράψει λύση του κυπριακού. Η δήλωση, σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού τμήματος της SW, έγινε μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Η συνάντηση των δύο ηγετών κράτησε πέραν της μίας ώρας και σε αυτή συμμετείχαν και οι αρχηγοί των κυπριακών πολιτικών κομμάτων, όπως επίσης και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και οι σύμβουλοι του Γλαύκου Κληρίδη, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

Διπλωματικοί κύκλοι τόνισαν στην ιστοσελίδα μας ότι παρά τη διάψευση σε σχέση με τη πρόθεση της Τουρκίας να υπογράψει συμφωνία για το κυπριακό, φαίνεται ότι κάτι σοβαρό εξελίσσεται αυτή την ώρα στην Κοπεγχάγη. «Δεν είναι δυνατό να μην υπάρχει τίποτε στο προσκήνιο και από νωρίς το πρωί να συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου και να ζητά εσπευσμένα συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι νωρίς το πρωί είχε διαρρεύσει ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά νέο τελεσίγραφο, καθώς ο Άλβαρο Ντε Σότο, ανακοίνωσε στον πρόεδρο Κληρίδη ότι η Τουρκία έχει αποφασίσει να υπογράψει το αναθεωρημένο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση του κυπριακού.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Κληρίδης απάντησε ότι δεν πρόκειται να δώσει τη μονογραφή του πάνω σε ένα σχέδιο από τη στιγμή που η Τουρκία δεν έχει δημοσιοποιήσει επίσημα τη νέα θέση της αλλά από την άλλη, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πρέπει να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για να πάρει ο ίδιος οριστικές αποφάσεις.