You are here

Επενδυτικές ευκαιρίες στη Νοτιοανατολική Ασία

21/03/2019 19:10

Την ετοιμότητα της Κύπρου να αξιοποιήσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας, επιβεβαίωσε σημερινή κοινή εκδήλωση του Συνδέσμου Κύπρου – Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας και του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, Invest Cyprus, με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, όσο και οι πρόεδροι του Invest Cyprus και του Συνδέσμου Κύπρου – Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας, Μιχάλης Π. Μιχαήλ και Στέλιος Δημητρίου αντίστοιχα, συμφώνησαν ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αγορά που προσφέρει μεγάλες προοπτικές στον τομέα των επενδύσεων και για την αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων.

Ο πρόεδρος του Invest Cyprus Μιχάλης Π. Μιχαήλ εξήγησε ότι ο οργανισμός έθεσε ως στόχο τη διείσδυση σε νέες μεγάλες αγορές που δεν είχαν εξερευνηθεί και αξιοποιηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα και σε αυτό το πλαίσιο η Νοτιοανατολική Ασία συμπεριλήφθηκε στην αναθεωρημένη στρατηγική και το Πλάνο Δράσης του Οργανισμού για το 2019.

Ήδη πραγματοποιήθηκαν ενέργειες προώθησης της Κύπρου σε αυτήν την αγορά και θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις τους επόμενους μήνες. «Η προσπάθειά μας είναι να κινηθούμε στοχευμένα και μεθοδικά, αφού θεωρούμε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή προκύπτουν μεγάλες και σοβαρές ευκαιρίες που η Κύπρος θα πρέπει να αξιοποιήσει. Αναφέρομαι σε ευκαιρίες στους τομείς των επενδυτικών ταμείων, στη μεταφορά εταιρικής έδρας, αλλά και στην ανάδειξη της χώρας μας ως περιφερειακού τεχνολογικού κέντρου, με στόχο ακριβώς την προσέλκυση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τεχνολογιών και της καινοτομίας. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στον τομέα της Ναυτιλίας, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και με την εμπλοκή του υφυπουργείου Ναυτιλίας στην όλη προσπάθεια», τόνισε ο κ. Μιχαήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε από την πλευρά του στην προσπάθεια του υπουργείου Εξωτερικών να εμβαθύνει σχέσεις με σημαντικούς παίκτες της διεθνούς πολιτικής σκηνής όπως είναι η Ιαπωνία και η Ινδία, καθώς και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Υπενθύμισε τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης που υπέγραψαν τον περασμένο Ιούνιο ΕΕ – Ιαπωνία, τονίζοντας ότι αυτή δημιουργεί πολλές προοπτικές για ανάπτυξη των σχέσεων των δύο πλευρών, αλλά και των κρατών μελών ξεχωριστά με την Ιαπωνία.

Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι εντός δύο μηνών θα λειτουργήσει πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιαπωνία, ενώ στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο πλευρών ενέταξε την επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας κ. Καζουγιούκι Νακάνε στο νησί τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και την επίσκεψη του ιδίου στην Ιαπωνία τον περασμένο Οκτώβριο. Ο κ. Χριστοδουλίδης στάθηκε ακόμη στις μεγάλες προοπτικές που προσφέρει η αγορά της Νοτιανατολικής Ασίας και ανέλυσε την πρόθεση του υπουργείου Εξωτερικών να επενδύσει στην οικονομική διπλωματία.

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη σημερινή εκδήλωση, καθώς και την ίδρυση του Συνδέσμου Κύπρου – Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, αφού με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζονται οι πολύ σημαντικές προοπτικές που υπάρχουν για την Κύπρο στην περιοχή αυτή.

Εξάλλου,οπρόεδρος του Συνδέσμου Κύπρου – Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας Στέλιος Δημητρίου εξήγησε ότι όραμα του συνδέσμου, σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ και τον Invest Cyprus, είναι η αναζήτηση και αξιοποίηση νέων οικονομικών οριζόντων από μια ενεργή, επίμονη και μεθοδική προσέγγιση της επιχειρηματικής κοινότητας στην Ιαπωνία και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε τη διεύρυνση του επιχειρηματικού και εμπορικού δικτύου της χώρας μας.

«Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες ούτως ώστε να δοθούν καινούργιες ευκαιρίες για καινοτομία στο Κυπριακό επιχειρήν, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για τη δοκιμαζόμενη οικονομία μας. Η Ιαπωνία και οι αναπτυσσόμενες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας αποτελούν μια νέα και υποσχόμενη ευκαιρία για το μέλλον των επιχειρησιακών μας υπηρεσιών, προϊόντων, αλλά και επενδύσεων», επεσήμανε ο κ. Δημητρίου.