You are here

Επιστολή διαμαρτυρίας για ανάρτηση σημαίας ψευδοκράτους

15/03/2023 15:26

H Πρόεδρος της Βουλής  Αννίτα Δημητρίου, έχοντας λάβει πληροφόρηση για το συμβάν που αφορούσε στην παράνομη ανάρτηση της σημαίας του ψευδοκράτους σε αίθουσα συνεδρίασης, στο πλαίσια των εργασιών της 146ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στο Μπαχρέιν και σε συνέχεια των έντονων παραστάσεων, στις οποίες προέβη επιτόπου η κυπριακή αντιπροσωπεία στη Συνέλευση, αντέδρασε άμεσα, αποστέλλοντας, προχθές, Δευτέρα, επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Αντιπροσώπων της φιλοξενούσας χώρας, Ahmed Bin Salman AlΜusalam. 

Ο κ. AlΜusalam απάντησε, κάνοντας λόγο για «μη σκόπιμο λάθος». 

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι στην επιστολή της, η Πρόεδρος της Βουλής τονίζει ότι η ανάρτηση της σημαίας μιας παράνομης, αποσχιστικής και υποτελούς στην Τουρκία οντότητας, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τέτοιες ενέργειες που επιδιώκουν την αναβάθμιση του ψευδοκράτους σε «κράτος», δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και έχουν επανειλημμένα καταδικαστεί από τα Ηνωμένα Έθνη, τη Διακοινοβουλευτική Ένωση και την διεθνή κοινότητα, υπογραμμίζει η κ. Δημητρίου.

Επισημαίνει ότι τα κοινοβούλια-μέλη της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, δεν μπορούν να παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και τους στόχους του Οργανισμού, τους οποίους έχουν δεσμευτεί να προωθούν και να διαφυλάττουν.

Ζήτησε εξάλλου τη δέσμευση του Μπαχρέιν όπως τέτοια ατυχή περιστατικά, τα οποία αντίκεινται στο πνεύμα της διεθνούς νομιμότητας, δεν επαναληφθούν μελλοντικά.

Σε σημερινή απαντητική του επιστολή, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αντιπροσώπων του Μπαχρέιν εκφράζει λύπη για το περιστατικό, διαβεβαιώνοντάς την κ. Δημητρίου ότι επρόκειτο για «μη σκόπιμο λάθος». 

Ο Ahmed Bin Salman AlΜusalam τονίζει ότι το Βασίλειο του Μπαχρέιν αντιτίθεται σε οιαδήποτε παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και υπογραμμίζει ότι σε καμία περίπτωση το λάθος αυτό θα μπορούσε να διαταράξει τις στενές σε όλα τα επίπεδα σχέσεις μεταξύ του Βασιλείου του Μπαχρέιν και της Κυπριακής Δημοκρατίας.