You are here

Επιστολή Χριστοδουλίδη προς ΡΙΚ για debates

12/08/2022 16:45

Ουδέποτε συμφώνησε σε διενέργεια τηλεοπτικών debates τον Σεπτέμβριο, αναφέρει ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε επιστολή του στον Πρόεδρο ΔΣ του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Ο κ. Χριστοδουλίδης λέει ότι στην ανακοίνωση του ΡΙΚ της Πέμπτης σχετικά με τις προεκλογικές συζητήσεις, δεν αναφέρεται ότι συμφωνήθηκε κατ᾽αρχήν η διενέργεια debate στις 6 Οκτωβρίου.

Στην επιστολή του, προς τον κ. Μιχάλη Μιχαήλ, εν μέσω αντιδράσεων από συνυποψηφίους του για την προεδρία της Δημοκρατίας για την μη παρουσία του στα τηλεοπτικά debates του κρατικού καναλιού για τον Σεπτέμβρη, ο κ. Χριστοδουλίδης εκφράζει «λύπη και απογοήτευση» για τη διαπίστωσή του, όπως λέει, ότι η ανακοίνωση του ΡΙΚ, «δεν καταγράφει τα ακριβή γεγονότα και δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις, μέχρι του σημείου που μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι το ΡΙΚ παρεμβαίνει στην εκλογική διαδικασία, κατά τρόπο απαράδεκτο».

Αναφέρει ότι «ουδέποτε» το επιτελείο του συμφώνησε για τη διενέργεια debates τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρει το ΡΙΚ στην ανακοίνωσή του. «Αντιθέτως κατά τη συνάντηση που έγινε με εκπροσώπους των επιτελείων των υποψηφίων Πρόεδρων στο ΡΙΚ όταν μας παρουσιάσατε τις προγραμματισθείσες από εσάς τηλεοπτικές αναμετρήσεις, δηλώσαμε ότι επιφυλασσόμαστε να απαντήσουμε», προσθέτει.

Μάλιστα, αναφέρει, «τελούσαμε σε αναμονή του νέου προγραμματισμού λόγω της απουσίας του κ. Μαυρογιάννη στο εξωτερικό. Έκτοτε, δεν έγινε καμία επικοινωνία μέχρι τις 10 Αυγούστου, οπότε σας ενημερώσαμε για το δικό μας πρόγραμμα, αναφέρει και προσθέτει ότι ενώ βρισκόταν σε διαδικασία συζήτησης μέσω εκπροσώπου του επιτελείου του, «χωρίς περαιτέρω επικοινωνία μαζί μας, αποστείλατε την ανακοίνωση, στην οποία δεν αναφέρετε ότι συμφωνήθηκε κατ᾽αρχήν η διενέργεια debate στις 6 Οκτωβρίου».

«Αυτό κατά την άποψή μου συνιστά παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία καθότι ξεκάθαρα δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις,» αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι το ΡΙΚ ως κρατικό κανάλι, το οποίο χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους πολίτες, «οφείλει και πρέπει να είναι αμερόληπτο, να μην ενεργεί μονομερώς και να σέβεται το πρόγραμμα, τις θέσεις και τις απόψεις όλων των υποψηφίων, χωρίς να δίνει αφορμές ότι υπηρετεί σκοπιμότητες».

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ουδέποτε αρνήθηκα να πάρω μέρος σε οποιαδήποτε συζήτηση (…) » προσθέτει ο κ. Χριστοδουλίδης και αναφέρει ότι παραμένει προσηλωμένος στις αρχές του διαλόγου, του πλουραλισμού στα ΜΜΕ και της πολυφωνίας, αλλά και ότι «είναι ανθρωπίνως αδύνατον» να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι υποψήφιοι σε όλες τις προσκλήσεις για συμμετοχή σε debate, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, επιπλέον των διακαναλικών debate, που έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια να διεξάγονται παραμονές των εκλογών.

Προσθέτει ότι «για το λόγο αυτό, πέραν του προγραμματισμού του ΡΙΚ, σας καλώ, ως επικεφαλής της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, να αναλάβετε πρωτοβουλία και να εξαντλήσετε όλα τα περιθώρια διαλόγου και με τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς, για να επιτύχετε την ελάχιστη συνεννόηση και να καταλήξετε σε ένα ημερολογιακό και θεματικό πρόγραμμα συζητήσεων, το οποίο θα υπηρετεί την ανάγκη των πολιτών για ενημέρωση και θα επιτρέπει σε όλους τους υποψηφίους Προέδρους να εκθέσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους».

Σχολιάζουν οι συνυποψηφίοι

Την απόφαση του συνυποψηφίου τους για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, να μην συμμετάσχει σε debate τον Σεπτέμβριο, σχολιάσουν οι Γιώργος Κολοκασίδης, Αχιλλέας Δημητριάδης και Μάριος Ηλιάδης.

O υποψήφιος για την Προεδρία, Αχιλλέας Δημητριάδης, σε ανακοίνωσή του ότι κάθε υποψήφιος «οφείλει να επιδιώκει και όχι να αποφεύγει τον δημοκρατικό διάλογο», καθώς, «έτσι ελέγχονται οι θέσεις και οι ιδέες του».

«Με λύπη έχουμε πληροφορηθεί ότι  κ. Χριστοδουλίδης αποφάσισε χθες να ακυρώσει την συμμετοχή του στα debates στο ΡΙΚ του Σεπτεμβρίου», είπε, προσθέτοντας ότι, αυτό «υποτιμά την κρίση των πολιτών και ευτελίζει τον δημόσιο διάλογο». Ο προεκλογικός διάλογος με τη μορφή των debates στο ΡΙΚ, τη δημόσια τηλεόραση, τον Σεπτέμβριο είναι χρήσιμος για να σχηματίσουν οι πολίτες πληρέστερη αντίληψη για τις προτάσεις όλων των υποψηφίων, αναφέρει ο κ. Δημητριάδης.

«Θεωρούμε επίσης, ότι τόσο το ΡΙΚ, ως η δημόσια τηλεόραση, όσον και οι άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν ευθύνη έναντι των πολιτών να δώσουν ίσο χρόνο σε όλους τους υποψηφίους  για να διατυπώσουν τις θέσεις τους», είπε ο κ. Δημητριάδης.

Σε ανακοίνωσή του, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης καλεί το ΡΙΚ «όπως επαναπρογραμματίσει τον Οκτώβριο τη μοναδική τηλεμαχία στην οποία θα συμμετείχα, με την ίδια σύνθεση, σε ημερομηνία που θα βολεύει τον κ. Χριστοδουλίδη».

«Εάν το Συμβούλιο ΡΙΚ υποκύψει στα τερτίπια οποιουδήποτε κομματικού υποψηφίου και συνεχίσει την ευνοιοκρατική πολιτική σε βάρος των ανεξάρτητων υποψηφίων, είναι υπόλογο στους πολίτες,» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κολοκασίδης.

Αναφέρει ακόμη, ότι, η δημοκρατία απαιτεί δημόσιο διάλογο και σαφείς θέσεις και ότι ο κ. Χριστοδουλίδης, «αρνείται τον διάλογο και αρνείται να καταθέσει σαφείς θέσεις», προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ανεχθεί το διασυρμό του δημόσιου διαλόγου, «ιδιαίτερα μάλιστα από κομματικούς υποψηφίους που τυγχάνουν σκανδαλωδώς ευνοϊκής μεταχείρισης από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Στη δική του ανακοίνωση ο Μάριος Ηλιάδης αναφέρει ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης «αποφεύγει το διάλογο όπως ο διάβολος το λιβάνι, ωστόσο το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» και ότι «συνεχίζει την προσφιλή του τακτική, την οποία χάραξε από την πρώτη μέρα που συστήθηκε στον κυπριακό λαό ως υποψήφιος Πρόεδρος δηλαδή να βαδίζει στο δρόμο του ψεύδους και της παραπλάνησης, επιχειρώντας μάταια να ξεγελάσει τους Κύπριους πολίτες, τη νοημοσύνη των οποίων υποτιμά και περιφρονεί με απύθμενο θράσος».

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, όπως αναφέρει ο κ. Ηλιάδης «για διάρκεια δύο εβδομάδων που πραγματοποιούνταν συναντήσεις μεταξύ των επιτελείων, καθώς και με το ΡΙΚ και τα ιδιωτικά κανάλια, το επιτελείο Χριστοδουλίδη ισχυριζόταν ότι υπάρχει απόλυτη προθυμία εκ μέρους του για συμμετοχή του στα debates» και προσθέτει ότι «για 15 μέρες ουδέποτε αναφέρθηκε το οποιοδήποτε κώλυμα του κ. Χριστοδουλίδη για τη διεξαγωγή debates είτε για το μήνα Σεπτέμβριο είτε για οποιοδήποτε άλλο χρονικό σημείο».

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει ο Μάριος Ηλιάδης «ενώ είχαμε 15 ολόκληρες μέρες διαβουλεύσεων μεταξύ των επιτελείων, σε καμία περίπτωση δεν προτάθηκε εκ μέρους του επιτελείου Χριστοδουλίδη η χθεσινή ‘εισήγηση – πυροτέχνημα’ περί διεξαγωγής ενός debate από ένα κανάλι κάθε μήνα».