You are here

Επιστρέφει απόψε ο Ντενκτάς

06/12/2002 09:46
Νέο έγγραφο ετοιμάζει ο Άναν

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αναμένεται να επιστρέψει στα κατεχόμενα από τη Νέα Υόρκη απόψε τα μεσάνυκτα. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του Ραούφ Ντενκτάς, Οσμάν Εντιούκ, ο Ντενκτάς θα μεταβεί σήμερα κάποια ώρα στο νοσοκομείο Κολούμπια για να κάνει τις τελικές του ιατρικές εξετάσεις.

«Αν από τις εξετάσεις διαφανεί ότι είναι έτοιμος να ταξιδέψει θα το πράξει», πρόσθεσε ο κ. Οσμάν ο οποίος σημείωσε ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης επιθυμεί διακαώς να επιστρέψει στην Κύπρο ανεξάρτητα τι θα αποφανθούν οι ιατροί. Ο Ραούφ Ντενκτάς θα έρθει στα κατεχόμενα μέσω Άγκυρας και αναμένεται να αφιχθεί στο κατεχόμενο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου γύρω στα μεσάνυκτα της Παρασκευής.

Νέο έγγραφο

Στο μεταξύ, βελτιωμένο έγγραφο θα υποβάλει εντός των ημερών ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Άναν, μετά την επεξεργασία απαντήσεων που έδωσαν χθες επί του σχεδίου του οι Κληρίδης και Ντενκτάς. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το έγγραφο θα υποβληθεί κατά πάσα πιθανότητα το Σαββατοκύριακο, ενώ όπως μετέδωσε ο παράνομος ραδιοσταθμός Μπαϊράκ αυτό μπορεί να γίνει μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη καθορίσει το χρονοδιάγραμμα εντατικών επαφών με τους εμπλεκόμενους με στόχο, πάντα, την επίτευξη συμφωνίας πριν ή κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη.

Η Αθήνα πάντως φαίνεται να ενεργοποιεί ένα σενάριο για τη συνέχιση των συνομιλιών και μετά την Κοπεγχάγη, σε περίπτωση που δεν θα επιλυθεί το Κυπριακό. Το σενάριο έχει συζητηθεί στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου. Οι δύο πλευρές θα κληθούν μέσα από τα συμπεράσματα της συνόδου της Κοπεγχάγης να δεσμευθούν για συμφωνία στη βάση του Σχεδίου Άναν μέχρι την 28η Φεβρουαρίου. Δεν αποκλείεται να παρουσιασθεί και μικρής έκτασης έγγραφο, το οποίο να αποτελεί τη βάση για μια συμφωνία επί των αρχών.