You are here

Επόμενη μέρα: Κρίσιμα διλήμματα, υπερβάσεις

06/02/2023 08:00

Η εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, μεταξύ του Νίκου Χριστοδουλίδης και του Ανδρέα Μαυρογιάννη, θα σημαδευτεί ίσως από σοβαρές εξελίξεις που θα λάβουν χώρα στα επόμενα 24ωρα και οι οποίες ενδεχομένως να αλλάξουν τον κομματικό στίβο και την πολιτική ζωή του τόπου.

Για πρώτη φορά από την ίδρυση του Δημοκρατικού Συναγερμού το 1976, το κόμμα της κεντροδεξιάς έμεινε εκτός της δεύτερης Κυριακής των προεδρικών εκλογών.

Τα διλήμματα που καλείται η Πινδάρου ν’ αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί, ώστε να πάρει την απόφαση ποιόν από τους δύο θα στηρίξει ή όχι την επόμενη Κυριακή, είναι και κρίσιμα και καθοριστικά για την επόμενη μέρα της παράταξης που ίδρυσε ο Γλαύκος Κληρίδης.

«Έχω άποψη και θα την πω αύριο στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος», ανέφερε με έντονο ύφος και μάλιστα δύο φορές χθες το βράδυ ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος φρόντισε την ίδια ώρα να διευκρινίσει ότι οποιαδήποτε και αν είναι η δική του θέση, θα σεβαστεί τη συλλογική απόφαση των αρμοδίων οργάνων του ΔΗΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, αυτή την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη στο προεδρικό μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας και της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού. Στη σύσκεψη συμμετέχει και η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Πάντως, δεν έγινε γνωστό, τι λέχθηκε χθες το βράδυ μεταξύ των μελών του ΠΓ του ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch, αναφέρουν ότι ο ΠτΔ δεν τάχθηκε ούτε υπέρ, ούτε εναντίον του οποιουδήποτε εκ των δύο υποψηφίων για την Προεδρία.

Σεβάστηκε τη θέση αρχής της ηγεσίας του κόμματος να πάρει τις τελικές της αποφάσεις μέσα από τα αρμόδια όργανα.

Οι πληροφορίες που διέρρευσαν ότι ο Ν. Αναστασιάδης έδωσε στίγμα υπέρ του Ν. Χριστοδουλίδη δεν επιβεβαιώνονται, ούτε από το Προεδρικό, ούτε από την Πινδάρου.

Αντίθετα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου άφησε σοβαρές αιχμές κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη, δύο και τρείς φορές, όταν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος, υπέδειξε ότι ο ίδιος τηρεί τις θεσμικές διαδικασίες του κόμματος του και τους κάλεσε να μην τον συγχύζουν με άλλους, υπονοώντας τον κ. Χριστοδουλίδη.

Την ίδια ώρα, πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΣΥ που ήταν στα τηλεοπτικά πάνελ, όπως ο Δημήτρης Δημητρίου, ο Ονούφριος Κουλάς, ο Μιχάλης Σοφοκλέους, ο Νίκος Τορναρίτης και η Σάβια Ορφανίδου, άφηναν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα σε ότι αφορά τη θέση που θα πάρει η παράταξη τους για τη δεύτερη Κυριακή των προεδρικών εκλογών.

Η πικρία και η απογοήτευση όλων για το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν έκδηλη, περισσότερη όμως έκδηλη ήταν η αγωνία και το δίλημμα που καλείται η ηγεσία του ΔΗΣΥ ν' αντιμετωπίσει στις επόμενες μέρες.

Ενδεικτικοί και με νόημα ήταν οι προβληματισμοί που έθεσε ψες στο τηλεοπτικό πάνελ του Άλφα ο Μιχάλης Σοφοκλέους, ο οποίος προχώρησε ένα βήμα παρακάτω και έθεσε τα εξής διλήμματα:

«Μας τρομάζει το γεγονός ότι ενδεχόμενη εκλογή Μαυρογιάννη θα έχει ως βασικό πυλώνα την οικονομία του ΑΚΕΛ και την ίδια ώρα μας προκαλεί δέος ότι τυχόν εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη θα έχει ως βασικό πυλώνα για επίλυση του κυπριακού τις θέσεις τριών κομμάτων με διαφορετικές προσεγγίσεις και χωρίς συνοχή».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι θέσεις που διατύπωσαν και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΣΥ, γεγονός που καταδεικνύει τα μεγάλα διλήμματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αβέρωφ Νεοφύτου και τα αρμόδια όργανα της παράταξης του.

Διχασμένοι εκ πρώτης όψεως οι συναγερμικοί

Το απόγευμα συνέρχεται το ΠΓ του ΔΗΣΥ και οι ενδείξεις που αφήνονται από την Πινδάρου είναι ότι δεν θα ληφθούν σήμερα τελικές αποφάσεις.

«Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν, είτε την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη», ανέφερε στη StockWatch ανώτατο στέλεχος του ΔΗΣΥ, ο οποίος είπε ότι η οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θα τεθεί και ενώπιον του ΠτΔ για να εκφράσει και αυτός άποψη.

Στην πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, επικρατεί πικρία και μέμφονται για την αποτυχία του υποψηφίου τους να περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών, τον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Είναι ενδεικτική η μαζική αντίδραση ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα με αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά του Ν. Χριστοδουλίδη και στήριξης στον Α. Μαυρογιάννη.

Μάλιστα, ο εκ των μελών του ΠΓ του ΔΗΣΥ Φαίδωνας Φαίδωνος, δήμαρχος Πάφου, προέτρεξε να ανακοινώσει τη θέση του στα αρμόδια όργανα του κόμματος για στήριξη της υποψηφιότητας του Α. Μαυρογιάννη, προκαλώντας και θετικές και αρνητικές αντιδράσεις.

Εφικτή η υπέρβαση;

Στην αντίπερα όχθη όμως είναι ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ και το ερώτημα που τίθεται από αρκετούς συναγερμικούς είναι κατά πόσο μπορεί να γίνει η υπέρβαση, με το επιχείρημα ότι τα δύο κόμματα έχουν κοινή προσέγγιση και θέσεις σε ότι αφορά το πλαίσιο λύσης του κυπριακού

Οι πιο συντηρητικοί ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ, θεωρούν ότι υπό τις περιστάσεις, το κόμμα δεν είναι εύκολο να κάνει την υπέρβαση προς ένα υποψήφιο του ΑΚΕΛ έστω και αν αυτός είναι ανεξάρτητος.

Το δίλημμα του ΔΗΣΥ γίνεται ακόμη μεγαλύτερο και το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο η οποιασδήποτε απόφαση ληφθεί από τα αρμόδια του όργανα θα την ακολουθήσει η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων.

Το ιστορικό στέλεχος του ΔΗΣΥ και νυν ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης, είχε δηλώσει την περασμένη βδομάδα στον Άστρα ότι ο ΔΗΣΥ θα μπορούσε να κάνει και αυτή την υπέρβαση.

Ωστόσο, άλλα στελέχη του ΔΗΣΥ σταθμίζουν και τις αντιδράσεις της επόμενης μέρας καθώς και τον αντίκτυπο που θα έχει στη συνοχή του κόμματος η οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί, λαμβανομένου υπόψη ότι το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, είναι σήμερα και «λαβωμένο» και «θυμωμένο» από το εκλογικό αποτέλεσμα και τις συνθήκες που το διαμόρφωσαν.

Η άποψη που απηχεί τη μεγάλη πλειονότητα των στελεχών του ΔΗΣΥ και ειδικότερα του προέδρου του είναι ότι η Πινδάρου δεν πρόκειται να συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα του οποιουδήποτε εκ των δύο υποψηφίων στηρίξει ή όχι.

«Ο κυπριακός λαός απέρριψε τον πρόγραμμα του ΔΗΣΥ και θα πρέπει να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του», επεσήμανε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε μία κυβέρνηση με διαφορετικό πολιτικό πρόγραμμα.

Οι δημοσκοπήσεις δεν έπεισαν

Δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι οι δημοσκόποι πέτυχαν το έργο τους. Οι αποκλίσεις των δημοσκόπων είναι εμφανείς. Δεν έπεσαν μέσα σε ότι αφορά το χάσμα διαφοράς μεταξύ του Ν. Χριστοδουλίδη και των υπόλοιπων δύο βασικών του ανθυποψηφίων.

Κάποιοι εκ των δημοσκόπων «πανηγύριζαν» χθες βράδυ από τα τηλεοπτικά πάνελ ότι βρήκαν τον πρώτο.

To ερώτημα που ήγειραν χθες πολιτικοί επιστήμονες που ήταν φιλοξενούμενοι σε κανάλια, ήταν κατά πόσο οι δημοσκόποι βρήκαν τον δεύτερον.

Ασφαλώς όχι, καθώς ο Α. Μαυρογιάννης που φιγούραρε σύμφωνα με τους δημοσκόπους πάντα στην 3η θέση, άφησε πίσω του τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ κατά τρείς ποσοστιαίες και πλέον μονάδες, προκαλώντας τη μεγάλη έκπληξη.

Το ΕΛΑΜ και οι υπόλοιποι «μικροί» των 50 χιλ. ψήφων

Δεν πρέπει να αγνοηθεί ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας στην όλη εξίσωση που θα συμβάλει αναπόφευκτα στην ανάδειξη του νέου ΠτΔ.

Είναι οι περίπου 50 χιλ. ψηφοφόροι που στήριξαν τους άλλους 12 υποψήφιους προέδρους για τη Δημοκρατία

Το ΕΛΑΜ με το 6,04% που πήρε χθες και θεωρεί εαυτόν ως την 4η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη του τόπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χρίστο Χρίστου, θα έχει το δικό του λόγο την ερχόμενη Κυριακή.

Το θέμα είναι ποιος από τους δύο υποψήφιους για την Προεδρία θα κάνει την υπέρβαση να δει την ηγεσία του ΕΛΑΜ ή να απαντήσει στα ερωτήματα του.

Τα κόμματα που στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ, είναι αυτοεγκλωβισμένα σε θέσεις του τύπου ότι το ΕΛΑΜ ως «αδελφικό κόμμα της Χρυσής Αυγής» όπως ισχυρίζονται, δεν θα έπρεπε να έχει θέση στην κομματική ζωή του τόπου.

Το ΑΚΕΛ, είναι ακόμη πιο σκληρό στην προσέγγιση του έναντι του ΕΛΑΜ, σε σημείο που έχει αποκλείσει κάθε διαβούλευση μαζί του ακόμη και στα έδρανα της Βουλής.

Το τι θα πράξουν οι Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης στις επόμενες των ημερών έναντι του ΕΛΑΜ, θα καταδείξει που θα οδηγήσει τους ψηφοφόρους του το Εθνικό Λαϊκό Κόμμα.

Η μικρή ποσοστιαία απόσταση που χωρίζει τον Χριστοδουλίδη από το Μαυρογιάννη, δεν αφήνει περιθώρια, ούτε στον ένα, ούτε στον άλλο, να αποκλείουν ψηφοφόρους.

Σημαντικό κομμάτι στην όλη εξίσωση αποτελεί και η απόφαση που θα λάβουν και τα αρμόδια όργανα των Οικολόγων.

Δύο ανώτατα στελέχη του, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου και η Έφη Ξάνθου, τάχθηκαν από την πρώτη Κυριακή, υπέρ του Ανδρέα Μαυρογιάννη ενώ ο βουλευτής του Κινήματος Σταύρος Παπαδούρης, δήλωσε στήριξη στον Ν. Χριστοδουλίδη.

Ο Προκαθήμενος δεν έχει μιλήσει

Ο νέος Προκαθήμενος της εκκλησίας δεν έχει μιλήσει ακόμη και είναι άγνωστο εάν θα πάρει θέση υπέρ του ενός, ή του άλλου υποψήφιου για την προεδρία.

Η εκκλησία πάντα είχε βαρύνουσα άποψη στα προεδρολογικά και είναι γνωστή η στήριξη του τέως προκαθήμενου μ. Χρυσόστομου προς τον Νίκο Αναστασιάδη και στις δύο εκλογικές του αναμετρήσεις για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Ενδεχομένως ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος να θελήσει να κρατήσει αποστάσεις για να δημιουργήσει ο ίδιος μία νέα κουλτούρα στις πολιτικές παρεμβάσεις του εκάστοτε προκαθήμενου και εν γένει της Ιεράς Συνόδου.

Του Λεύκου Χρίστου