You are here

Έρευνα για να κλείσουν "στόματα" (2)

26/07/2002 20:09
Απαντήσεις Μαρκίδη σε ισχυρισμούς ξένων ΜΜΕ

Η Γενική Εισαγγελία διεξάγει έρευνες κατά πόσον έχουν καταστρατηγηθεί οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας ή οι διεθνείς της υποχρεώσεις από δραστηριότητες ατόμων, που ενδεχομένως να παραβίασαν το εμπάργκο κατά την πρώην Γιουγκοσλαβίας στη βάση σχετικής απόφασης του ΟΗΕ, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Financial Times", ο κ. Μαρκίδης επεσήμανε με νόημα ότι αυτού του είδους τα δημοσιεύματα "τείνουν να παραβλάψουν την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ΕΕ", ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι η Κύπρος κατά την περίοδο των κυρώσεων πάγωσε 400 εκ. δολάρια από τα κρατικά κεφάλαια της Γιουγκοσλαβίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρκίδης αναφέρθηκε σε "κάποια πιθανότητα κάποιοι να ξεγέλασαν την Δημοκρατία και να έσπασαν το εμπάργκο και επομένως να εξέθεσαν το κράτος το οποίο είχε υποχρέωση να συμμορφωθεί με το εμπάργκο" διευκρινίζοντας ότι οι έρευνες είναι με βάση την κυπριακή νομοθεσία και όχι με βάση το καταστατικό του ΔΠΔ. "Το αν κάπου κάποιοι ξεγέλασαν την Κύπρο και τις υπηρεσίες της, αυτό είναι το ζητούμενο και γίνονται έρευνες, εάν στα πλαίσια που τέτοια ενέργεια ισοδυναμεί με παραβίαση των νόμων της Δημοκρατίας" είπε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε ότι η Κύπρος συνεργάζεται πλήρως, και παρέχει ό,τι πληροφορίες και έγγραφα της ζητηθεί, ενώ διευθετεί και καταθέσεις από Κυπρίους, εάν και εφ' όσον παραστεί ανάγκη. Τα στοιχεία είναι εκεί, τα στοιχεία όσα είχε η Δημοκρατία τα παρέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατίας δεν είχε να κρύψει τίποτα, μπορεί να την ξεγέλασαν, αυτό δεν το ξέρουμε, αυτό το ερευνούμε στα πλαίσια των δικών μας νόμων, αλλά η ευαρέσκεια την οποία το επίσημο όργανο του ΔΠΔ λεει πολλά.

Τόνισε ότι όταν έρχονται στην Κύπρο και εξετάζουν ενδελεχώς το τι κάνουμε εμείς εδώ το τι κάνει η ΜΟΚΑΣ το τι κάνει η κυβέρνηση, φεύγουν ικανοποιημένο.

FT

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας καταφέρεται εναντίον των τριών προσώπων, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι δεν μπορεί να εκφράσει θέση ουσίας, προσθέτοντας ότι δεν είναι δικηγόρος ατόμων, ενώ απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός ότι 8 από τις 10 εταιρείας που βρίσκονται στη "μαύρη λίστα" το ΔΠΔ της Χάγης ενεγράφησαν από το δικηγορικό γραφείο του Τάσσου Παπαδόπουλου.

"Η ουσία" τόνισε "είναι ότι η έκθεση Τόρκιλντσεν βασίζεται πάνω σε στοιχεία, τα οποία εκούσια με τη θέληση της, η Κύπρος του εξασφάλισε" σημειώνοντας μάλιστα ότι η Εισαγγελία βοήθησε τον αξιωματούχο του ΔΠΠ "να πάρει καταθέσεις και ενθαρρύνοντας και τις δύο κυπριακές τράπεζες να προχωρήσουν και να δώσουν ειλικρινείς απαντήσεις για όλα τα θέματα τα οποία θα ερωτούντο".

Όπως είπε ο κ. Μαρκίδης διεβιβάσθησαν κιβώτια φακέλων στην Εισαγγελία του Διεθνούς Δικαστηρίου με τη δική μας βοήθεια μέσω και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, η οποία βοήθησε την προσπάθεια επί εποχής Αυξέντη Αυξεντίου.

Εξέφρασε μάλιστα την έκπληξη του, για τις επαναλαμβανόμενες επικρίσεις κατά της Κύπρου από διεθνή ΜΜΕ γιατί το ίδιο το Διεθνές Δικαστήριο με επιστολή του ημερομηνίας 5 Ιουλίου γράφει προς την κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε την εκτίμησή του για τη βοήθεια που παρέσχε το γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα στον ερευνητή Μόρτεν Τόρκιλντσεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λευκωσία μεταξύ 10 -14 Ιουλίου 2002.

Ερωτηθείς αν υιοθετεί τα όσα περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα κατά των Κίκη Λαζαρίδη, Τάσσου Παπαδόπουλου και Αυξέντη Αυξεντίου, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι "δεν υιοθετώ απολύτως τίποτα", σημειώνοντας ότι "παρά το γεγονός ότι έκθεση Τόρκιλντσεν είναι η βάση του δημοσιεύματος, δεν σημαίνει ότι το δημοσίευμα αντιγραφή της εκθέσεως Τόρκιντλσεν".

Σημείωσε επίσης, ότι "δεν έδωσα εγώ τα στοιχεία στον Τόρκιλντσεν, τα μάζεψε με έρευνες που έκαναν παίρνοντας καταθέσεις με την ενθάρρυνση μας από εκπροσώπους δύο κυπριακών τραπεζών. Εγώ δεν έκανα υπαινιγμούς για κανένα, αντίθετα κατηγορήθηκα ότι μερολήπτησα υπέρ του ενός εκ των τριών. Δεν μερολήπτησα έκαναν το καθήκον και κάνοντας το καθήκον μου το πειθαρχικό συμβούλιο των δικηγόρων που προεδρεύω κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ευσταθούν οι συγκεκριμένες της κ. Ραντένκοβιτς εναντίον του" ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι εάν τα τρία άτομα που αναφέρονται στο δημοσίευμα θεωρούν ότι υπάρχει λίβελος εναντίον τους, εναπόκειται στους ίδιους και στους νομικούς τους συμβούλους αν θα εγείρουν ή όχι αγωγή λίβελου.

Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί Ραντένκοβιτς

Όπως αναφέρω σε επιστολή μου προς την Financial Times, είπε ο κ. Μαρκίδης είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση για τις καταγγελίες Ραντέκοβιτς, δεν θα δικαιολογείτο οποιαδήποτε ποινική έρευνα καθ' οιουδήποτε μέλους του γραφείου του Τάσσου Παπαδόπουλου ούτε και για τον ίδιο, τονίζοντας ότι η Ραντένκοβιτς άλλαξε αργότερα την εκδοχή της, σε αντίθεση με άλλα στοιχεία τα οποία υπάρχουν στο φάκελο.

Η Ραντένκοβιτς, εργοδοτουμένη της Αγγλο-γιουγκοσλαβικής τράπεζας, πρόσθεσε, κατήγγειλε με επιστολή της ημερ. 21 Ιουνίου 2001 είναι η "μόνη ιδιοκτήτρια αυτής της εταιρείας και παρά το ότι απαγόρευσα στον κ. Παπαδόπουλο να ενεργούν ως δικηγόροι της εταιρείας μου και εμφανίζονται στα δικαστήρια και υπερασπίζουν αυτή την εταιρεία".

Διευκρίνισε ότι ο Νίκος Παπαευσταθίου που τυγχάνει να είναι συνέταιρος του κ. Παπαδόπουλου και εκλελεγμένος πρόεδρος Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου δεν μετείχε στην διαδικασία του Πειθαρχικού Συμβουλίου το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση που να δικαιολογούσε έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον του κ. Παπαδόπουλου.

Ερωτηθείς αν το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι εσκεμμένα διαστρεβλωτικό κατά της Κύπρου, ο κ. Μαρκίδης είπε στο δημοσίευμα επαναλαμβάνεται το σύστημα για το οποίον είχαμε διαμαρτυρηθεί για το οποίο είχα εκδώσει και ανακοίνωση την περασμένη βδομάδα ότι δεν είναι σωστό όταν θέλουν να κάνουν έκθεση για το τι συνέβη με τις κυρώσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας να απομονώνουν την Κύπρο και να μην ασχολούνται με το όλο σύστημα διότι τα χρήματα μπορεί να έρχονταν στην Κύπρο, αλλά δεν έμεναν στην Κύπρο.

Στόχος να πληγεί η ενταξιακή πορεία της Κύπρου

Στη συνέχεια ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε ότι το δημοσίευμα της FT έχει γενικότερες προεκτάσεις νοουμένου ότι αναφέρεται γενικότερα στην χρησιμοποίηση της Κύπρου για παραβίαση των κυρώσεων που είχαν επιβάλει τα ΗΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία την εποχή του Μιλόσεβιτς.

Η έκθεση Τόρκιντλσεν, επεσήμανε ο κ. Μαρκίδης αναφέρει και άλλες χώρες, οι οποίες δεν αναφέρονται στο δημοσίευμα για παράδειγμα όπως μέρος των χρημάτων διαβιβάσθηκαν σε μία γειτονική χώρα από την οποία ο Μιλόσεβιτς αγόρασε στρατιωτικό εξοπλισμό κατά βάναυση παραβίαση των κυρώσεων του ΟΗΕ.

Του Κυριάκου Κυριακίδη