You are here

Το Εθνικό καθόρισε τους χειρισμούς

28/11/2002 15:17
Διαφοροποίηση στόχων με επίκεντρο πλέον την ένταξη

Συνάντηση αύριο Κληρίδη – Ντε Σότο


Τo Εθνικό Συμβούλιο καθόρισε τους χειρισμούς της πλευράς μας μέχρι και την κρίσιμη σύνοδο της Κοπεγχάγης στις 12 Δεκεμβρίου.

Σε μία μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε πέντε σχεδόν ώρες το Εθνικό Συμβούλιο έχει εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να χειρισθεί το θέμα της επιστολής Άναν που απέστειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ προς την ελληνοκυπριακή και προς την τουρκοκυπριακή πλευρά σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση του σχεδίου του.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Εθνικό Συμβούλιο δεν εξέτασε διεξοδικά τα σημεία τα οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά θα ήθελε να διαπραγματευθεί ή να διαφοροποιήσει από το περιεχόμενο του σχεδίου Άναν. Για το σκοπό αυτό έχει ορισθεί νέα μακρά συνεδρίαση η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα πρωί και απόγευμα.

Σημαντική όμως κρίνεται η αυριανή μέρα αφού ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί στις 7.30 το πρωί με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό Άλβαρο Ντε Σοτο για να ζητήσει, όπως πληροφορούμαστε, κάποιες διευκρινήσεις επί της διαδικασίας που θα ήθελε να ακολουθήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου απέφυγε για ευνόητους λόγους να αναφερθεί στους χειρισμούς που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος Κληρίδης σε σχέση με το σχέδιο Άναν. Αυτό, είπε ο κ. Παπαπέτρου, θα ανακοινωθεί μετά τη συνάντηση που θα έχει αύριο ο πρόεδρος Κληρίδης με τον Άλβαρο Ντε Σότο και μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχει επιβεβαιώσει κατά πόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί τέλος του μηνός στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες με τον Ραούφ Ντενκτάς στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ.

Πρόσω ολοταχώς

Το Εθνικό Συμβούλιο πάντως δεν αξιολόγησε τις πληροφορίες σε σχέση με την επιστολή Ντενκτάς στον ΓΓ του ΟΗΕ καθώς όλες οι πληροφορίες επί του περιεχομένου της επιστολής είναι συγκεχυμένες. Σημαντική είναι και η πληροφορία ότι το χρονικό περιθώριο μέχρι της 12 Δεκεμβρίου εγκαταλείπεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως στόχος για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος πριν από τις κρίσιμες αποφάσεις της Συνόδου της Κοπεγχάγης, καθώς όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχει στενέψει ασφυκτικά το περιθώριο αυτό και ότι η προηγούμενη διαπίστωση του Εθνικού Συμβουλίου είναι ένα από τα σημεία που ο πρόεδρος Κληρίδης θα συζητήσει με τον Άλβαρο Ντε Σότο.

Εξόχως χαρακτηριστική για την αλλαγή των προθέσεων της Ελληνοκυπριακής πλευράς αναφορικά με τον στόχο της λύσης του Κυπριακού είναι και η λακωνική δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας μετά την λήξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου. Εξερχόμενος του προεδρικού ο Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι «πάμε για την ένταξη».

Να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου ο πρέσβης της Ελλάδας Χρήστος Παναγόπουλος επισκέφθηκε τον πρόεδρο Κληρίδη. Σε δηλώσεις του που ακολούθησαν, ο έλληνας πρέσβης είπε ότι ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μετέφερε στον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, το μήνυμα ότι τα χρονικά πλαίσια για επίλυση του κυπριακού προβλήματος πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης είναι στενά.