You are here

Εθνικό: Παραβιάζει ψηφίσματα η αλλαγή καθεστώτος Αμμοχώστου

21/07/2021 16:03

Στόχος της Τουρκίας με τις νέες εξαγγελίες για την Αμμόχωστο είναι η περαιτέρω προώθηση των σχεδιασμών της για οριστικοποίηση της διχοτόμησης, επισημαίνει το Εθνικό Συμβούλιο, επαναλαμβάνοντας την κοινή θέση πως η αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου από στρατιωτική περιοχή σε αστικής χρήσης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και ειδικά των ψηφισμάτων 550 και 789, τα οποία καλούν για άμεση μεταβίβαση της περιοχής υπό τη διοίκηση των ΗΕ.
 
Ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου, που εκδόθηκε μετά τη σημερινή συνεδρία του σώματος, την οποία ανέγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, αναφέρει επίσης πως "χωρίς να παραγνωρίζεται η αρχή ότι ο σεβασμός στο ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι δεδομένος και ουδείς δύναται να εμποδίσει την ενάσκηση του δικαιώματος αυτού, το Εθνικό Συμβούλιο σημειώνει ότι στο ενδεχόμενο προσφυγής στη λεγόμενη Επιτροπή εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι σε σχέση με τις στοχεύσεις της Τουρκίας".
 
Όπως είπε ο Εκπρόσωπος «το Εθνικό Συμβούλιο συζήτησε τις εξελίξεις σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενόψει και των χθεσινών απαράδεκτων και παράνομων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς για αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, με παράλληλη παρότρυνση σε όσους Ελληνοκύπριους επιθυμούν να προσφύγουν στην λεγόμενη Επιτροπή».
 
Πρόσθεσε ότι «το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών για όλα τα διαβήματα στα οποία προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις και κατατέθηκαν προτάσεις από τα κόμματα για τρόπους περαιτέρω αντίδρασης τις οποίες η Κυβέρνηση θα μελετήσει».
 
Επίσης, το Εθνικό Συμβούλιο, «επανέλαβε την κοινή θέση πως η αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης  περιοχής της Αμμοχώστου από στρατιωτική σε περιοχή αστικής χρήσης, αποτελεί κατάφορη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) τα οποία καλούν για άμεση μεταβίβαση της περιοχής υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών», συνέχισε ο κ. Πελεκάνος.
 
Σημείωσε ότι «αυτές οι εξαγγελίες πλήττουν καίρια τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συνολικής λύσης στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαίου, αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
«Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει ομοψυχία και ομογνωμία και το Εθνικό Συμβούλιο καλεί σε ενότητα στην προσπάθεια αντιμετώπισής των νέων διχοτομικών μεθοδεύσεων της Τουρκίας», είπε, καταλήγοντας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.